Lucrări de licență și disertație pentru domeniul Chimie Generală

docx, pptx

Biosinteză glicerol carbonatului din bio-glicerol

Traim o era dominata de necesitatea descoperirii de noi surse regenerabile de energie a caror utilizare sa nu aduca un prejudiciu mediului inconjurator ci, chiar mai mult, sa permita crearea unui parteneriat intre productia de energie si Chimia Verde [1]. In acest context, biomasa, sursa regenerabila de carbon, are un loc important in noul portofoliu al surselor de energie pentru un viitor previzibil. Un exemplu in acest sens este biomasa produsa in industria alimentara care, desi constitue reziduu in procesul de fabricare al alimentelor, este considerata hrana pentru industria energetica. ... vezi detalii

doc

Influența Fertilizării cu Azot Asupra Compoziției Chimice a Frunzelor de Salată și Spanac

Cap. I Compoziţia chimică a plantelor Compoziţia chimică a plantelor reflectă în principal caracterele lor biologice care s-au format de-a lungul timpului în raport cu mediul înconjurător. Plantele superioare conţin în stare proaspătă 70-72 % apă, 25- 27 % substanţă organică şi 3% substanţe minerale. Apa este componenta tuturor organismelor vii, ea fiind principalul mediu de desfăşurare a numeroaselor reacţii chimice, biologice şi fizice ce conferă mobilitate elementelor şi substanţelor din acestea. Conţinutul de apă variază în funcţie de specie, de vârstă şi de organul analizat. Spre m... vezi detalii

doc

Procese de transfer de căldură

Cap 1. Schimbatoare de caldura 1.1 CLASIFICARI, TIPURI Sl DATE CONSTRUCTIVE Schimbatoarele de caldura sunt aparate in care are loc transferul căldurii de la un fluid cu o temperatura mai ridicata (agentul termic primar), către un fluid cu o temperatura mai coborâta (agentul termic secundar), in procese de incalzire, racire, condensare, vaporizare sau procese termice complexe. t1 T1 Fig. 1 T1 – temperatura reprezintă agentul termic primar la intrare; T2 – temperatura agentului termic primar la ieşire; t1 – temperatura agentului termic secundar la intrare; t2 - temperatura agentului ... vezi detalii

doc

Tehnologia de Procesare a Fasolei

CAPITOLUL – I STUDIU DE LITERATURĂ ◊ 1.1 – Fasolea Importanţă Boabele de fasole sunt folosite în alimentaţia umană, ca unul dintre alimentele de bază; după unele statistici FAO, peste 500 milioane de oameni consumă curent preparate din boabe de fasole. Timp îndelungat, fasolea a fost denumită „carnea oamenilor săraci”, datorită conţinutului ridicat al boabelor în proteine de foarte bună calitate, bogate în aminoacizi esenţiali (lizină, arginină, triptofan) şi mai accesibile ca preţ, prin comparaţie cu proteinele de origine animală. Valoarea energetică a boabelor de fasole este, de asem... vezi detalii

doc

Caracterizarea fizico-chimică a unor materiale naturale utilizate în îmbunătățirea calității solurilor cultivate

INTRODUCERE Poluarea mediului, ca rezultat al activitatii agricole, se face simtita prin acumularea nitratilor si nitritilor in sol, precum si in bazinele acvatice de suprafata si freatice, actiunea pesticidelor asupra omului si animalelor, poluarea bazinului aerian, reducerea biodiversitatii si alte fenomene negative care pericliteaza existenta vietii pe Terra. Drept rezultat, a aparut agricultura ecologica, care deja pe parcursul mai multor ani si-a demonstrat capacitatile tehnologice, rolul benefic si eficienta economica inalta. Reglementarea Consiliului European 2092/91, în varianta ... vezi detalii

doc

Elastomerii și Prelucrarea Lor

Generalităţi 1. 1. Elastomerii şi prelucrarea lor Produsele industriale de prelucrare a elastomerilor prezintă sisteme multicomponente în a caror structură intra 10-15 (uneori şi mai multe) materiale diferite care, pe parcursul procesului tehnologic, sunt modelate, suportă procese fizice şi chimice şi interacţioneaza ajungând în forma unor obiecte unitare adecvate scopurilor pentru care au fost concepute. Materiile prime folosite în procesele tehnologice pot fi grupate în urmatoarele categorii mari: Elastomeri: - naturali - sintetici - produse de regenerare Ingrediente: - agenţi ... vezi detalii

docx

Instalație de obținere izosirop

Abstract Capitolul 1.Introducere Zaharurile reprezinta o componenta importanta a dietei moderne, contribuind nu numai la cantitatile care se gasesc in mod natural in multe fructe, legume si fructe cu coaja lemnoasa, dar si prin indulcitori adaugati la alimentele si bauturile prelucrate. Deoarece acesti indulcitori contribuie cu energie metabolizabila la dieta, ei se numesc indulcitori "calori" sau "nutritivi". Cele mai importante dintre acestea sunt sucroza si siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza (HFCS). Mierea, concentratele de sucuri de fructe si nectarul de agave sunt indulc... vezi detalii

doc

Managementul și ingineria sistemelor de producție - proiectarea tehnologică a părții umede a unei mașini de hârtie

ETAPA I. LANSAREA ÎN FABRICAŢIE În cadrul acestei etape s-au rezolvat următoarele probleme: 1. Prezentarea produsului Hartia este un materil compozit format dinn materii prime fibroase. Materiile prime fibroase pot fi:celuloza foioase,rasinoase pasta mecanica sau maculatura Procesul de optinere a hartiei este unul de formare pe sita masinii. 2. Identificarea clienţilor potenţiali Pentru identificarea clienţilor potenţiali literatura de specialitate recomandă o gamă variată de metode de lucru. Dintre acestea s-a ales metoda chestionarului. S-a proiectat un chestionar care conţine un ... vezi detalii

docx

Proiectarea unei instalații de adsorbție a compușilor organici volatili

Capitolul 1 Tema de proiectare Să se întocmească proiectul de inginerie tehnologică pentru o instalație de adsorbție pentru eliminarea unor compuși volatili (toluen ) din aer. Se dau următoarele date de proiectare : • Debitul volumic al amestecului gazos : Mv=1,1 m3/s; • Temperatura aerului la intrarea în coloană: 130 °C; • Concentrație toluen: C i =50 ppm; • Presiune de lucru :1 atm ; • Temperatura la care are loc procesul : T0=27°C; • Timp de funcționare: 3 luni; • Temperatura aerului la ieșirea din coloană: 100 °C; Utilitățile se vor asigura din cadrul întreprinderii în care se... vezi detalii

doc

Instalație de Obținere a Penicilinei V

1. Tema proiectului: Să se proiecteze o instalaţie de obţinere a penicilinei V cu o capacitate de 10. 000 t/an 2. Memoriu tehnic În cadrul acestei lucrări mi-am propus să scot în evidenţă multe amănunte importante despre fabricarea penicilinei V, începând de la date generale privind clasa antibioticelor, metode de producere a acestora dar şi metode de minimizare şi reducere a poluării cauzate de producerea lor. Scopul principal a fost cel de a arata cele mai bune şi eficiente măsuri de reducere a efectelor poluării. Penicilina a fost descoperită în urmă cu foarte mult timp fiind utiliz... vezi detalii

doc

Tehnologia obținerii berii din malț

Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută în urma fermentaţiei acoolice folosind ca materii prime apa, hamei, drojdii (din familia Sacharomices Cerevisiae ) şi malţ din orz. Este o băutură alcoolica ce ajuta la hidratare ,conţinând 88% apă.În cadrul acestui proiect sunt prezentate importanţa berii , metoda de obţinere , utilajele folosite în procesul de fabricaţie Lucrare este structurată în mai multe capitole :în cadrul capitolului întâi sunt prezentate domeniile de utilizare ale berii , proprietăţile fizice şi chimice , alegerea variantei optime , materialele principale si au... vezi detalii

doc

Determinarea Caracteristicilor Uleiurilor Alimentare

INTRODUCERE Scopul lucrării de licență a fost de a determina caracteristicile uleiurilor alimentare: ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb și ulei de măsline și de a cerceta stabilitatea emulsiilor alimentare tip ulei/apă prin efectuarea unui studiu al proprietăților electrochimice ale emulsiilor alimentare îmbogățite cu Fe(II), în prezența și în absența cazeinei. Emulsiile reprezintă o clasă de compuşi cu o gamă foarte largă de utilizări. Acest lucru este dovedit de faptul că oriunde ne-am îndrepta privirea, acestea ne înconjoară şi sunt folosite de către orice persoană. Ne sunt nece... vezi detalii

doc

Proiectarea unei fabrici de celuloză sulfat papetară înălbită din lemn de rașinoase, cu capacitatea de producție de 65000t pe an

Cap. I. Tema de proiectare Să se proiecteze o fabrică de celuloză sulfat papetară înălbită din lemn de răşinoase, cu capacitatea de producţie de 65.000 t/an. Să se proiecteze atelierul de înălbire a celulozei. Cap. II. Memoriu tehnic Celuloza obţinută prin dezincrustarea materialelor prime fibroase are o culoare care variază de la gri deschis la fierberea sulfit până la maro închis la fierberile alcaline. Aceste celuloze se numesc naturale şi se folosesc la fabricarea unei game largi de hârtii şi cartoane. Pentru anumite categorii de produse papetare (hârtie de scris-tipar, ca de exemp... vezi detalii

doc

Obținerea Spumelor Poliuretanice Flexibile

1. PREZENTARE GENERALA Poliuretanii reprezintă un nume colectiv pentru un grup extins de polimeri cu compoziţii foarte diferite corespunzând unor profile cu proprietăţi variate. Toţi poliuretanii au fost obţinuţi după o metodă comună: au fost produşi printr-o reacţie de poliadiţie a diizocianaţilor. Spumele poliuretanice flexibile reprezintă o mare parte din piaţa şi producţia mondială a poliuretanilor. Aceste spume reprezintă materiale celulare uşor reticulate cu celule deschise. Se pot obţine sub formă de blocuri sau repere turnate în formă. Spumele poliuretanice flexibile sunt caracte... vezi detalii

doc

Bomboane de ciocolată

Capitolul 1. Tema proiectului de diplomă: Să se proiecteze o secţie de fabricare a bomboanelor de ciocolată cu interior fondant (tip „Lămâie”). Capitolul 2. Obiectul proiectului 2.1. Denumirea obiectivului proiectat Optimizarea procesului tehnologic de fabricatie a bomboanelor de ciocolata cu interior fondant tip ,,Lamaie’’. 2.2. Capacitatea de productie Capacitatea de productie este de 3000kg/zi. 2.3. Profilul de productie pe sortimente sau grupe de sortimente: Bomboane de ciocolata cu interior fondant tip ,,LAMAIE ‘’ 2.4. Justificarea necesitatii si oportunitatii realizarii... vezi detalii

Hopa sus!