Abordare Comparativa privind Dimensiunea Resurselor Financiare in Tari Membre ale Uniunii Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Consideratii generale privind resursele financiare in statele membre ale Uniunii Europene 3
1.1.Resurse financiare publice 3
1.2.Principalele impozite din tarile membre ale Uniunii Europene 6
Capitolul 2. Studiu comparativ privind dimensiunea resurselor financiare publice in tari membre ale Uniunii Europene 10
2.1. Aspecte specifice privind fiscalitatea in tarile membre ale Uniunii Europene 10
2.2. Resurse ale bugetelor de stat in tari membre ale Uniunii Europene 15
2.2.1 AUSTRIA 15
2.2.2 BELGIA 16
2.2.3 FRANTA 20
2.2.4 GERMANIA 22
2.2.5 MAREA BRITANIE 25
2.3.Resurse ale bugetului asigurarilor sociale in tarile membre ale Uniunii Europene 
2.4.Resurse ale bugetelor locale in tarile membre ale Uniunii Europene 30
Capitolul 3. Dimensiunea resurselor financiare publice in Romania 32
3.1. Resurse ale bugetului de stat in Romania 32
3.2. Resurse ale bugetului asigurarilor sociale in Romania 37
3.3. Resurse ale bugetelor locale in Romania 39
Capitolul 4. Concluzii si propuneri 41
Bibliografie 43


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Consideratii generale privind resursele financiare in statele membre ale Uniunii Europene
1.1.Resurse financiare publice
Pentru o desfasurare normala a societatii moderne este nevoie de resurse materiale, valutare, umane, informationale dar si de resurse financiare, carora le revine o importanta majora. Intr-o societate de tip modern in mod frecvent se intampla ca necesarul de resurse financiare sa fie depasit de cerere, aceasta crescand intr-un ritm rapid. Pentru o buna functionare a unei societati este importanta colectarea de resurse financiare suficiente intr-un mod adecvat, impreuna cu alocarea si utilizarea acestora in mod eficient si eficace. Importanta resurselor financiare in economia unui stat este reprezentata in principal de modul in care acesta alege sa le constituie, acest fapt putand avea repercursiuni majore asupra distributiei veniturilor in economie.
Resursele financiare publice sunt definite de catre Gheorghe Filip ca totalitatea mijloacelor banesti ce sunt administrate de catre autoritatile publice in scopul indeplinirii functiilor si sarcinilor ce le revin acestora, asigurand functionarea structurilor organizatorice corespunzatoare reprezentate de institutii publice centrale si locale, intreprinderi de stat etc. Ele se caracterizeaza si prin faptul ca apartin de drept statului, respectiv autoritatilor publice si sunt utilizate pentru satisfacerea nevoilor de consum public .
Conform opiniei lui Iulian Vacarel (2006) resursele financiare, la nivel national, cuprind ansamblul resurselor financiare ale autoritatilor si institutiilor publice, resursele intrepinderilor publice si private, resursele organismelor fara scop lucrative, precum si resursele populatiei. Volumul resurselor financiare ale unei societati depinde de marimea produsului intern brut, dar si de posibilitatea apelarii la resurse financiare externe (imprumuturi, ajutoare, donatii) .
Resursele financiare publice sunt alcatuite din resursele administratiei centrale si locale, resursele necesare protectiei si asigurarilor sociale de stat si resurselor institutiilor si autoritatilor publice cu caracter autonom.
Resursele financiare publice, in constituirea lor sunt influentate de mai multi factori, cum ar fi: factori economici (acestia imprima o anumita evolutie a produsului intern brut ceea ce determina, in cele mai multe cazuri,l sporirea veniturilor impozabile); factori monetari (dobanda, creditul, masa monetara, cresterea preturilor, de exemplu, duc la sporirea resurselor din impozite si taxe); factori sociali (acestia presupun redistribuirea resurselor in scopul asigurarii nevoilor de educatie, protectie si asigurari sociale), factori demografici (in anumite conditii acesti factori influenteaza numarul populatiei si maresc numarul contribuabililor), factori politici si militari (prin masurile de politica economic, social si financiara pe care le implica, au ca efect sporirea productiei si a veniturilor, cresterea contributiilor pentru asigurari sociale, sporirea fiscalitatii, influentand, in acelasi timp nivelul resurselor financiare publice), factori de natura financiara (sintetizeaza influenta celorlalti factori prin dimensiunea cheltuielilor publice). 
Clasificarea resurselor financiare publice in opinia lui Iulian Vacarel (2006) se face dupa urmatoarele criterii: regularitatea folosirii lor, continutul economic al proceselor pe care le exprima formarea resurselor financiare publice, nivelul administrativ la care se mobilizeaza resursele, modul cum se structureaza resursele financiare pe componentele bugetului consolidate si nu in ultimul rand locul de provenienta al resurselor financiare publice .
In functie de regularitatea folosirii lor intalnim resurse ordinare si resurse extraordinare.
Potrivit punctului de vedere al lui Petre Brezeanu (1998), resursele financiare publice ordinare sunt folosite in mod curent si se incaseaza la buget cu o anumita regularitate, in cadrul fiecarui exercitiu bugetar. In aceasta categorie se includ impozitele, taxele si contributiile obligatorii (suportate de persoanele fizice si juridice). Impozitele sunt resurse indispensabile functionarii institutiilor publice. Tot din aceasta categorie fac parte si veniturile din exploatarea intreprinderilor si proprietatilor din sectorul public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordare Comparativa privind Dimensiunea Resurselor Financiare in Tari Membre ale Uniunii Europene.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!