Acreditivul Documentar

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In ansamblul relatiilor financiar-valutare, platile si decontarile internationale joaca un rol important, fiind rezultatul derularii operatiunilor comerciale internationale de import-export, majoritatea dintre acestea derulandu-se prin intermediul bancilor comerciale. Modalitatile de plata internationale reprezinta un ansamblu de mecanisme, de tehnici, prin care se pot plati/incasa contravaloarea marfurilor livrate, serviciilor prestate, lucrarilor executate de la cumparator/importator/debitor la vanzator/exportator/creditor, parti care intervin in relatiile comerciale si de alta natura intre firme diferite din interiorul aceleasi tari sau tari diferite. 
Modalitatile de plata folosite pe plan international, cunosc o mare diversitate, din categoria acestora facand parte: acreditivul documentar, scrisoarea comerciala de credit, incasso-ul documentar, ordinul de plata, modalitati de plata combinate, schimbul de documente la plata si vinculatia (.mod de decontare in relatiile economice internationale, livrarea marfurilor de catre exportator nu pe adresa importatorului, ci pe a unei banci).
Acreditivul documentar reprezinta un angajament, indiferent de modul in care este descris sau definit, prin care o banca (emitenta) actionand la cererea si in conformitate cu instructiunile unui client (ordonator-importator), contra documente strict conforme cu termenii si in conditiile acreditivului se obliga sa efectueze plata in favoarea unui tert (beneficiar- exportator) sau la ordinul acestuia, sau sa plateasca ori sa accepte efecte de comert (cambii, bilete la ordin) trase de acesta; sa autorizeze o alta banca sa faca astfel de plati sau ca astfel efectele sa fie platite, acceptate sau negociate la o alta banca. 
In derularea acreditivului documentar sunt implicate urmatoarele parti: ordonatorul acreditivului care este importatorul respectiv cumparatorul, beneficiarul acreditivului respectiv vanzatorul, banca emitenta a acreditivului care isi asuma angajamentul de plata fata de vanzator si o banca corespondenta care poate fi in postura de banca trasa/acceptanta, banca negociatoare, banca confirmatoare. 
Executarea acreditivului documentar se realizeaza printr-o serie de documente formate in general din factura comerciala, documente de transport, certificat de asigurare, certificat de origine, lista de colete, certificat de calitate, fitosanitar, buletinul de analize avand rolul de a demonstra ca beneficiarul si-a indeplinit obligatiile asumate. 
Ca urmare a diversificarii operatiunilor de comert exterior si datorita caracterului adaptabil al acreditivului, in practica internationala s-au consacrat mai multe tipuri de acreditive documentare, a caror schema de plata permite intelegerea mecansimului complex al derularii unei operatiuni de export-import prin acreditiv documentar. 
Pentru o buna desfasurare a comertului la nivel mondial atat comerciantii cat si asociatiile si organizatiile internationale au gasit solutii care sa permita desfasurarea si dezvoltarea unor relatii contractuale benefice pentru toti participantii. Acest lucru nu se putea realiza decat abordand si acest aspect al instrumentelor de plata in comertul international.
Redimensionarea economiei si politicii europene si romanesti este indisolubil legata de dezvoltarea unui comert modern, tehnologizat ce trebuie adaptat nevoilor si cerintelor in permanenta schimbare a consumatorilor si a participantilor la raporturile de afaceri.
Structurata in patru capitole, lucrarea trateaza regimul juridic al instrumentului de plata - acreditivul documentar - acoperind o zona de stricta actualitate a instrumentelor juridice necesare pentru dezvoltarea comertului international.
Astfel, s-a impus ca prioritate abordarea in Capitolul I a notiunilor generale privind standardizarea, reglementarile si tipurile de acreditiv documentar.
Capitolul II intitulat ,,Mecanismul derularii acreditivului documentar" trateaza in principal deschiderea si utilizarea acreditivului documentar, scotand in evidenta avantajele si dezavantajele pentru exportator si importator in cazul acreditivului documentar.
In capitolul denumit ,,Bancile si acreditivul documentar" pun accentul pe deschiderea acreditivelor de catre banci precum si pe utilizarea acreditivului documentar si controlul documentelor.
Concluziile se regasesc in ultimul capitol al lucrarii in care evidentiez principiile fundamentale in practica acreditivului documentar.
Recurgerea generala la acreditiv documentar se datoreaza avantajelor pe care le confera, gradului ridicat de securitate pentru interesele importatorului, livrarea marfurilor in conditiile si termenele stabilite precum si pentru interesele exportatorului vizand in principal siguranta platii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acreditivul Documentar.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

A. Lucrari cu caracter general, tratate, cursuri, monografii
ALEXANDRU PUIU, Management in Afacerile Economice Internationale - Tratat, Editura Independenta Economica, Bucuresti, 1997;
BASNO CEZAR, DARDAC NICOLAE, Operatiuni Bancare - Instrumente si Tehnici de Plata, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996;
BASNO CEZAR, DARDAC NICOLAE, Moneda, Credit, Banci, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994;
BRAN PAUL (coord.), Relatii valutar financiare internationale, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996;
BRAN PAUL, Relatii financiare si monetare internationale, Editura Economica, Bucuresti, 1996;
CONSTANTIN FLORICEL, Relatii valutar financiare internationale, Editura Didactica si Pedagogica, R. A., Bucuresti, 1996;
DIANA PAULA CORINA VANCEA, Caiet de Studiu Individual pentru Plati si Finantari Internationale, Universitatea Ovidius, Constanta, 2008;
GAFTONIUC SIMONA, Finante internationale, Editura Economica, Bucuresti, 1997;
GAFTONIUC SIMONA, Practici bancare internationale, Editura Economica, Bucuresti, 1995;
GHEORGHE CIOBANU (coord), Tranzactii economice internationale, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2009;
IOAN POPA, Tranzactii de comert exterior, Editura Economica, Bucuresti, 2002;
LIGIA GEORGESCU GOLOSOIU, Mijloace, modalitati si instrumente de plata, www.biblioteca-virtuala.ase.ro;
MARIANA NEGRUS, Plati si garantii internationale, Editia a III a revazuta si actualizata, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2006;
MARIANA NEGRUS, Plati si garantii internationale, Editia a doua revazuta si actualizata, Editura All-B, Bucuresti, 1998;
SUTA NICOLAE, Comert International, Editura All, Bucuresti, 1997;
TWELLS HARRY, Exporters' checklist, a step-by-step guide to succesful exporting, National Westminster Bank, Lloyd's of London Press Ltd, 1992.
Documentary credits-Documentary collections - Bank guarantee - a guide to safer international trade, emis de Credit Suisse Special Publications, Vol. 77.
B. Legislatii
Formularele Standard Privind Acreditivele Documentare - Publicatia 516;
Publicatia CCI Nr. 511 Acreditive Reguli si Uzante Uniforme 500 si 400 Comparate.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!