Activitati specifice în cdi pentru punerea în valoare a abilităților practice

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Capitolul I - Istoria gandirii practice ...pag.13
I.1.Scopul lectiilor de gandire aplicate in CDI pag 14
I.2.Caracteristicile gandirii practice .pag.15
I.3.Ideile lui Socrate,Platon si Aristotel referitoare la gandirea practica .pag.17
Capitolul II ...pag.22
II.1.Viziunea lui John Tolby asupra mintii umane ...pag.24
II.2.Teoria logicii mentale .pag25
III.3.Epistemologie si filosofie .pag.26
Capitolul III..Rationalitate si decizie pag.26
III.1.Rationament si decizie pag.26
III.2.Indicatori de performanta ai gandirii practice .pag.29
III.3.Explicarea fenomenelor ...pag.31
IV.4.Atribuirea eronate ale cauzelor comportamentului uman pag.34
V.Biasul cognitiv si de confirmare ..pag.36
Capitolul IV -  Domenii teoretice si practice care impun gandirea practica prin activitati specifice in CDI pag.38
IV.1.Dezvoltarea gandirii practice ..pag.41
IV.2.Necesitatea dezvoltarii gandirii practice la varsta prescolara ..pag.43
IV.3.Conditii si caracteristici ale realizari invatarii practice ...pag.48
IV.4.Interdependenta pozitiva cu rol constructiv pag.51
IV.5.Invatarea in grupuri mici .pag.54
IV.6.Metode si tehnici de invatare prin cooperare pag.58
IV.7.Tipurile de intrebari recomandate ..pag.68
IV.8.Metode noi in invatamant pag.76
IV.9.Rezultatul invatarii prin colaborare pag.79


Extras din disertație Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata este rezultatul unei cercetari pe care am facut o si care are ca scop punerea in evidenta a relatiei dintre gandirea practica si programele educationale integrate in cadrul CDI.
Motivatia principala a intrebarii care se afla la baza cercetarii mele, si anume - sunt programele educationale integrate mai eficiente decat programele monodisciplinare pentru dezvoltarea gandirii practice ? -  rezulta in ideea ca a gandi practic este o competenta transversala, o capacitate universala, care se poate manifesta in toate domeniile cunoasterii si vietii cotidiene. Astfel,mi-am pus intrebarea daca un continut interdisciplinar si niste obiective integrate in cadrul unui program CDI sunt un teren mai propice pentru dezvoltarea gandirii practice .
Cele doua concepte centrale asociate in acesta lucrare sunt gandirea practica si temele sau programele educationale integrate in CDI , asa cum sunt ele vazute de cercetatorii de astazi:
1. Gandirea practica
Cele mai influente definitii ale gandirii practice din secolul XX, care traseaza astazi dimensiunile conceptului de gandire practica sunt conceptiile lui J. Dewey, E. Glaser, R. Ennis
Alaturi de conceptiile antice care pornesc de la Socrate, de acum 2000 de ani, conceptul modern de gandire practica este trasat de John Dewey, filosof, psiholog si educator. Acesta, in cartea sa Cum gandim (How We Think, 1909) propune termenul de gandire reflexiva (reflective thinking). Sub aceasta sintagma se grupeaza ,,un numar de caracteristici prin care se distinge utilizarea superioara a facultatii rationale a oamenilor de functionarea ei minimala si rutiniera" (Dewey, 1909, apud Stoianovici, 2005, p. 123).
Autorul foloseste termenul de ,,gandire reflexiva" pentru a descrie acest concept ca fiind considerarea activa, atenta si perseverenta a unei opinii sau a oricarei forme de cunoastere in lumina dovezilor care le sustin si a concluziilor pe care doresc sa le intemeieze (Dewey, 1909, apud Fisher, 2009, p. 2).
Dewey considera gandirea practica ca fiind in esenta un proces ,,activ", adica gandim lucrurile pentru noi, punem intrebari pentru noi, sa gasim informatii relevante pentru noi, proces opus primirii / invatarii pasive de la altcineva.
________________________________________________________________________
1.Continutul interdisciplinar reflecta cunostintele , priceperile si deprinderile dobandite in activitatile cu continut care sunt implicate si in celelalte categorii de acti vitati ce se desfasoara in cadrul CDI.
2.Domeniul invatamantului pune accent pe totalitatea activitatilor integrat, Dewey, 1909, apud Stoianovici, 2005, p. 123).
Prin definirea gandirii practice ca fiind atenta si perseverenta, Dewey subliniaza faptul ca acest tip de a opera cu informatia este opus modului nereflexiv, prin care sarim la niste concluzii sau luam decizii fara a ne gandi prea mult. Autorul indeamna la a ne ,,opri putin", sa ,,perseveram" in a pune intrebari, in a reflecta asupra deciziilor pe care suntem nevoiti sa le luam.
O parte importanta a definitiei lui Dewey este sublinierea importantei pe care o au dovezile si concluziile, adica importanta motivelor invocate care ne indeamna sa credem ceea ce credem si implicatiile si consecintele acestor opinii.
Lucrarea ,,ACTIVITATI SPECIFICE IN CDI PENTRU PUNEREA IN VALOARE A ABILITATILOR PRACTICE" are ca scop, evidentierea locului pe care il ocupa gandirea practica in viata de zi cu zi, atat pentru specialistul care este nevoit sa ia o decizie in domeniul in care isi desfasoara activitatea, cat si pentru omul obisnuit care, in situatii de viata diverse trebuie sa ia decizii.
Deciziile pe care le luam, presupun intotdeauna alegeri, care pot fi bune sau mai putin bune, dar care, de fiecare data au consecinte faste sau nefaste asupra noastra sau asupra celor din jurul nostru. Chiar daca gandirea practica este ceva ce posedam deja intr-o masura mai mare sau mai mica, este totodata o pricepere pe care o putem ameliora prin exercitiu. In acest sens lucrarea isi propune sa evidentieze necesitatea introducerii cursurilor de gandire practica in curriculum scolar, in vederea imbinarii si realizarii unei concordante dintre perspectiva teoretica si cea practica.
In ultimii ani, cerintele dezvoltarii socio-economice si schimbarile din societatea romaneasca au produs modificari esentiale si in domeniul invatamantului. O consecinta importanta este cresterea rolului stiintelor educatiei si mai ales dezvoltarea acestora, cu atat mai mult cu cat asistam la o explozie informationala.
Am pornit de la ideea ca activitatile cu caracter transdisciplinar desfasurate in scoala, in general, constituie o forma aparte de educatie axata in primul rand pe latura non formala si vizand, mai ales, formarea de competente. 
Centrele de Documentare si Informare constituie un mare avantaj in demersurile pe care dascalii le urmeaza din ce in ce mai mult in noile politici educationale care au ca scop formarea de abilitati si deprinderi elevilor, dezvoltarea gandirii practice a acestora .
Prin participarea si implicarea in activitati derulate prin CDI, elevii au posibilitatea de a exersa un comportament tolerant, pot fi implicati in cultivarea respectului pentru diferentele de opinii, sa emita puncte de vedere proprii si sa le sustina cu argumente, sa analizeze si sa interpreteze informatii intr-o maniera critica si responsabila, sa recunoasca complexitatea problemelor si sa aprecieze diversitatea culturala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Activitati specifice in cdi pentru punerea in valoare a abilitatilor practice.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

Albulescu, I. ,Pragmatica predarii. Pitesti, Paralela 45, 2008. 
Anghelache, V. , Managementul schimbarii educationale. Principii, politici, strategii. Iasi, Institutul European, 2012.
Antonescu, G.G., Din problemele pedagogiei moderne. Bucuresti, Editura Didactica si Pedagocica, 1981.
Avramescu, A.; Candea, V. Introducere in documentarea stiintifica. Bucuresti, Editura Academiei,1960.
Badau, G., Initiere in cercetarea documentara. Alba-Iulia, [s.n.], 2004. 
Berceanu, B. R. Panaitescu, I. Prezentarea lucrarilor stiintifice. Metodologia activitatii autorului. Bucuresti, Editura Stiintifica, 1968.
Bocos, M. ,Instruire interactiva. Cluj - Napoca, Editura Presa Universitara Clujeana,
Bocos, M-D., Instruirea interactiva, Repere axiologice si metodologice. Iasi, Polirom, 2013.
Bontas, I. ,Pedagogia. Bucuresti, All,1994.
Bontas, I. ,Pedagogia. Bucuresti, Editura All, 1994.
Calinescu, G. ,Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, Bucuresti, [S.n.] 1982.
Centrul de documentare si informare, scurt istoric, articol disponibil la adresa web http://lewebpedagogique.com/flegbadau/initiere-in-cercetarea-documentara-partea-i/2-centrul-de-documentare-si-informare-cdi/21-centrul-de-documentare-si-informare-scurt-istoric/, accesat la 11 nov. 2016.
Cerghit, I. ,Metode de invatamant. Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1997.
Chelcea, S. ,Cum redactam o lucrare de licenta, o teza de doctorat, un articol stiintific in domeniul stiintelor socioumane. Bucuresti, Comunicare.ro, 2007.
Clasa de elevi ca formatiune profesionala, 1983 in I. Radu- A. Neculau, M. Zlate.
Clasa de elevi ca formatiune profesionala, 1983 in I. Radu, Neculau, A; Zlate M Psihologia educatiei si dezvoltarii, Bucuresti, Editura Academiei.
Cornea, P. ,Introducere in teoria lecturii. Bucuresti, Editura Minerva, 1988.
Cornea, P. ,Introducere in teoria lecturii. Bucuresti, Editura Minerva, 1988.
Cosmovici, A. ,Psihologia rezolvarii conflictului. Iasi, Editura Polirom, 1997.
Cosmovici, A. , Iacob, L. Psihologie scolara. Iasi, Editura Polirom, 1999. 
Cretu, C. ,Curriculum diferentiat si personalizat, Editura Polirom, Iasi, 1998.
Cretu, I. ,Mihail Eminescu - biografie documentara, Bucuresti, Editura pentru Literatura, 1968.
Cucos, C. ,Pedagogie. Iasi, Editura Polirom, 1996. 
Deuts, M. ,Psihologia educatiei si dezvoltarii. Bucuresti, Editura Academiei, 2001. 
DEX, ,Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Editia a II-a, Bucuresti, Univers Encicloedic, 1996.
Dumitru Ion, Al. ,Dezvoltarea gandirii critice si invatarea eficienta, Timisoara, Editura de vest,2000.
Dictionar de informatica. Bucuresti, Editura Didactica si enciclopedica, 1981.
Didactica limbii romane si a lecturii - indrumari metodice pentru profesorii din invatamantul primar. Arad, Editura Universitatii"Aurel Vlaicu", 2007.
Didactica limbii romane si a lecturii (indrumari metodice pentru profesorii din invatamantul primar), Arad, Editura Universitatii"Aurel Vlaicu", 2007.
Dulama, M-E. ,Modele strategii si tehnici didactice activizante. Cluj-Napoca, Clusium, 2002. 
Dumitru, I. Al., Dezvoltarea gandirii critice si invatarea eficienta. Timisoara, Editura de Vest, 2000 . 
Dumitru-Ion, Al. ,Dezvoltarea gandirii critice si invatarea eficienta. Timisoara, Editura de vest, 2000.
...


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!