Afacerile de familie in Romania

Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1
ASPECTE GENERALE PRIVIND ANTREPRENORIATUL
1.1. Antreprenoriat - concept si factori determinanti
In prezent, orice cetatean are libertatea de a alege inceperea unei afaceri pe cont propriu, lucrand in parteneriat, creand o societate, o asociatie, o fundatie, o firma de interes colectiv in calitate de intreprinzator sau antreprenor.
Din punct de vedere etimologic, cuvantele antreprenor sau intreprinzator provin de la cuvantul din limba franceza entrepreneur desemnand o persoana care initiaza si executa o afacere pe cont propriu. Se pare ca Richard Cantillon (1697-1734) a folosit pentru prima data acest termen descriind intreprinzatorul drept o persoana care isi riscul propriul capital. 
Aceasta asociere a termenului de antreprenor (intreprinzator) cu cea de asumare a riscului este prezenta in afirmatiile tuturor celor care au abordat problematica antreprenoriatului si a antreprenorului de-a lungul timpului (amintim doar pe Jean Baptiste Say, John Stuart Mill, Alfred Marshall, Frank Knight, Joseph A. Schumpeter, Peter F. Drucker), la care s-au adaugat diverse alte caracteristici, functie de abordarea autorilor; astfel, Schumpeter asociaza conceptului de intreprinzator si notiunea de inovare, in timp ce Peter F. Drucker considera ca spiritul intreprinzator "este mai degraba un comportament decat o trasatura de caracter, iar fundamentele sale rezida mai degraba in concept si teorie decat in intuitie", largind sfera de actiune a antreprenoritului de la intreprinderi (firme) si sectorul privat la administratii si unitati prestatoare de servicii, precum universitatile sau spitalele. 
In acest context, pot fi considerati intreprinzatori atat cei care infiinteaza propria lor companie, cat si cei care conduc o companie din perspectiva managerului-salariat, functionarii publici sau universitarii . 
Literatura de specialitate prezinta mai multe definitii ale notiunii de intreprinzator, printre care cea mai cuprinzatoare este cea potrivit careia antreprenorul este cel care isi asuma riscuri, inoveaza in functie de oportunitatile ivite, obtine si organizeaza utilizarea resurselor, pentru a produce si a comercializa produse si/sau servicii cerute pe piata .
Conceptul de antreprenoriat , defineste o activitate comerciala destinata obtinerii unui profit , in urma vanzarii unor , marfuri , prestarii unor servicii , utilizarii unor bunuri etc. Potrivit profesorului american de antreprenoriat Timmons, antreprenoriatul inseamna a face ceva din nimic.
Rolul antreprenorului este acela de a organiza si coordona activitatile unei firme in vederea realizarii unui castig personal. El plateste materiile prime consumate, terenul pe care-l inchiriaza, angajatii, asigura tot capitalul necesar. In plus, "aduce" initiativa personala, talentul, abilitatea sa - planificand, organizand si administrand firma. De asemenea, isi asuma eventualitatea de a castiga sau de a pierde in functie de circumstante neprevazute si necontrolabile. Ca atare, foloseste in scop propriu tot ceea ce ramane din incasari dupa plata diverselor obligatii (R. Ely si R. Hess).
In concluzie putem afirma ca:
- intreprinzatorul este un initiator (nu numai in domeniul economic, chiar daca acesta este cea mai extinsa arie de manifestare a spiritului antreprenorial);
- intreprinzatorul isi asuma riscurile derivate din actiunea sa (materiale psihice sau sociale);
- intreprinzatorul este un inovator (in sensul ca exploateaza noi combinatii a ceea ce exista deja); 
- intreprinzatorul isi manifesta spiritul antreprenorial in vederea obtinerii anumitor satisfactii (materiale, psihologice, sociale sau morale).
Punerea bazelor unei intreprinderi , construirea acesteia , printr-o echipa care sa complecteze propriile abilitati, venind in ajutor cu o serie de cunostinte care ajuta la controlarea si gestionarea resurselor. 
Factorii care influenteaza activitatea antreprenorului
In antreprenoriat nu conteaza doar performantele antreprenorului ci si factorii care il influenteaza in activitatea acestuia . Acesti factori sunt :
- factori sociali ;
- factori de natura legislativa ;
- factori financiari
- factori politici ;
- factori globali ;
- factori tehnologici .
a) Factorii scociali sunt prezenti atat in mediul intern cat si in mediul extern(clienti , furnizori , parteneri ) al intreprinderii. 
b) Factori de natura legislativa se afla sub actiunea statului si a institutiilor acestuia. Se refera la legile , actele normative , ordonantele de guvern etc. Care sunt adresate direct domeniului de antreprenoriat .
c) Factori financiari se refera la controlul situatiei actuale a firmei dar si la anticiparea in timp a situatiei pe care o sa o detina firma .
d) Factori politici Acesti factori au un rol primordial deoarece stau la baza dezvoltarii antreprenoriatului , si influenteaza dezvoltarea si aparitia antreprenoriatului intr-o anumita zona.
e) Factori tehnologici sunt cei care tin cont de evolutia tehnologica a activitatii firmei si a productivitatii acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

 • Afacerile de familie in Romania.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Bibu Nicolae (coord.), Botezan Elena (coord.), Ionescu Gheorghe (coord.), Prediscan Mariana (coord.), Dezvoltarea afacerii. Suport de curs si aplicatii. Scoala antreprenoriala pentru femei, Ed. Universitatii din Oradea, 2010
2. Blanchard Ken, Hutson Don,Willis Ethan, Antreprenor la minut. Secretele crearii si dezvoltarii unei afaceri de succes, Ed. Curtea veche, Bucuresti, 2013
3. Burdus Eugen, Cochina Ion, Craciun Lucia, Istocescu Amedeo, Intreprinzatorul, Ed. Prouniversitaria, Bucuresti, 2010
4. Drucker Peter, Inovare si spirit antreprenorial, Ed. Teora, Bucuresti, 2000
5. Funzaverde Doina, Irimia Horia, Rindasu Venera, Antreprenoriat: teorie si practica, Ed. Mirton, Timisoara, 2005
6. Gerber M., Mitul intreprinzatorului, Ed. Amaltea, Bucuresti, 2003
7. Ghenea Marius, Antreprenoriat, Ed, Universul Juridic, Bucuresti, 2011
8. Grigore Ana-Maria, Antreprenoriat si management pentru afaceri mici si mijlocii, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2012
9. Isac Claudia , Antreprenoriat. Note de curs, Universitatea din Petrosani, 2017
10. Isac C. - The development of family businesses in Romania, Annals of the University of Petrosani, Economics, 2017
11. Isac C., Dura C. Strategii de afaceri.Note de curs, Ed.InfoPlus, Petrosani, 2009
12. Isac C., Nita D., Dura C., Monea M., Driga I. - Ghid de elaborare a planului de afaceri, Ed. Universitas, Petrosani, 2017
13. Miu Alexandru, Mari succese in afaceri, Ed. ALL BECK, Bucuresti, 1999
14. Nicolescu Ovidiu, Niculescu C., Antreprenoriatul si Managementul intreprinderilor mici si mijlocii, Ed. Economic, Bucuresti, 2008
15. Popescu D., Intreprinzatorul de succes, Ed. Economica, Bucuresti, 2005
16. Rujoiu Marian, Lambescu Dan, Talmaciu Bogdan, Dragnea Daniel, Ghidul antreprenorului, Ed. VIDIA, Bucuresti, 2010
17. Sasu C., Initierea si dezvoltarea afacerilor, Ed. Polirom, Iasi, 2003
18. Vaduva Sebastian, Antreprenoriatul. Elemente fundamentale globale. Experiente ale Statelor Unite ale Americii, Japoniei si tarilor din Asia de Est, Ed. Economica, Bucuresti, 2004
19. Vaduva A.S. , Vaduva L., Fotea S. Fotea I., Afaceri de familie. Cum sa-ti transformi familia dintr-o povara intr-o comoara , Editura Universitatii Emanuel din Oradea, 2011 .
20. https://www.traininguri.ro/ro/wp-content/uploads/2010/06/ghidul-antreprenorului-cuprins.pdf
21. http://www.antreprenor.su/2012/05/factorii-ce-contribuie-la-dezvoltarea.html
22. https://econ.ubbcluj.ro/Scoala_Doctorala/rezumate/RUSU%20Carmen%20Ramona.pdf
23. http://citestealtfel.ro/traieste-altfel/cariera/antreprenoriatul-o-moda-sau-un-stil-de-viata
24. https://www.pwc.ro/en/publications/assets/2015/fbs-2014-ro.pdf
25. https://www.forbes.ro/articles/afacerea-ca-o-familie-70589
26. http://www.mediafax.ro/economic/studiu-afacerile-de-familie-din-romania-aflate-la-primul-schimb-de-generatii-fie-rezista-fie-sunt-vandute-14089827
27. https://www.forbes.ro/articles/lectia-de-istorie_0_9277-9587
28. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cine-erau-milionarii-romaniei-acum-70-de-ani-173538.html
29. http://www.europeanfamilybusinesses.eu/uploads/Modules/Publications/efb-kpmg-fb-barometer-2017-online.pdf
30. http://www.bursa.ro/fbn-romania-anunta-aderarea-la-european-family-businesses-284350&s=companii_afaceri&articol=284350.html
31. http://www.businessmagazin.ro/special/cum-a-construit-un-imperiu-ingvar-kamprad-fondatorul-ikea-video-16962461
32. https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/producatorul-american-mars-snickers-si-twix-afacere-de-familie-de-peste-20-de-ani-pe-piata-locala-si-a-majorat-profitul-in-romania-dupa-2-ani-de-scadere-17203202
33. https://www.wall-street.ro/slideshow/Companii/174567/cele-mai-vechi-9-afaceri-de-familie-din-lume/4/marriott.html
34. http://protv.md/stiri/financiar/cea-mai-veche-afacere-de-familie-secretele-unui-business-condus---91231.html
35. https://adevarul.ro/economie/afaceri/povestea-nestiuta-fratilor-dedeman-romanii-le-au-luat-fata-gigantilor-vest-1_50d0b15d596d72009113bb38/index.html
36. https://www.dedeman.ro
37. https://www.medlife.ro/
38. EY Barometrul afacerilor de familie in Romania, 2017


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!