Alegerea carierei de către adolescenți

Cuprins disertație Cum descarc?

Rezumatul lucrarii: ... . 1
Lista figurilor din text . 4
Lista tabelelor din text 6
Introducere .. 8
CAPITOLUL I ADOLESCENTA. .. 10
I.1. Caracterizare generala .. 10
I.2.Caracteristici ale dezvoltarii fizice la adolescenti .. 12
1.3. Caracteristici ale dezvoltarii psihice la adolescenti .. 13
1.4. Caracteristici ale dezvoltarii intelectuale la adolescenti . .. 14
I.5. Caracteristici ale dezvoltarii sociale la adolescenti .. 16
I.6.Identitate si personalitate in adolescenta 17
I.7.Factori de risc ai dezvoltarii personalitatii adolescentilor .. 19 
CAPITOLUL II ALEGEREA CARIEREI. . 21
II.1.Conceptul de cariera .. 21
II.1.1.Conceptul de alegere a carierei ... . . 21
II.1.2.Definirea alegerii carierei ca preferinta ... 21
II.1.3.Definirea operationala a alegerii carierei 22
II.2.Teorii ale alegerii profesionale ... 22
II.2.1.Teoriile nepsihologice ale alegerii profesiei ... 23
II.2.2. Teoriile psihologice ale alegerii profesiei . 24
II.2.3.Teorii generale ale alegerii profesiei ... 25
II.3.Planificarea carierei 27 
II.3.1.Luarea deciziei in cariera 28
II.3.2.Explorarea traseelor educationale ... 31
II.3.3..Autocunoasterea 32
II.4.Motivatia alegerii carierei .. 35
CAPITOLUL III INVESTIGATII CONCRETE CU PRIVIRE LA MOTIVATIA ALEGERII CARIEREI LA ADOLESCENTI 36
III.1.Metodologia cercetarii .. 36
III.1.1.Scopul cercetarii . 36
III.1.2.Obiectivele cercetarii . 36
III.1.3.Ipotezele cercetarii . 37
III.1.4.Metode si instrumente de cercetare folosite .. 37
III.1.5.Esantionul cercetarii .. 38
III.1.6.Etapele cercetarii ... .. 38
III.2.Analiza rezultatelor cercetarii . 39
Concluzii generale ... 49
Referinte bibliografice 55
Anexe . 57


Extras din disertație Cum descarc?

Introducere
,, Adolescenta este pasarea care zboara uneori cu capul in nori si uneori
prea aproape de pamant " (Victoria Morozan)
Am optat pentru aceasta tema, plecand de la ideea ca alegerea carierei la adolescenti este o problema si o actiune complexa , de o importanta majora pentru societate ,in masura in care in functie de deciziile acestor tineri ,piata muncii de maine are asigurata forta de munca si specialistii .Problema alegerii profesiei debuteaza in jurul virstei de patru sau cinci ani,de la intrebarea ,,-Tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare"? Mai tarziu ,in adolescenta,una din cele mai importante decizii pe care orice adolescent trebuie sa o ia este aceea a alegerii profesiei. 
Pe parcursul celor 4 ani de liceu se va gandi si razgandi de nenumarate ori, pe masura ce isi descopera noi abilitati si preferinte, pe masura ce strange informatii mai mult sau mai putin relevante despre un anumit domeniu sau profesie. Alegerea unei profesii sau a unei cariere este una dintre alegerile cele mai importante care trebuiesc facute in anii adolescentei, este o alegere care va marca viitorul tinerilor. Atunci cand am intrebat elevii din clasele aXIIa ce vor sa faca dupa absolvirea liceului, raspunsul majoritatii a fost ca "merg la facultate". Alegerea scolii, a universitatii care va trebui urmata este considerata una din cele mai importante decizii pe care le iau tinerii si familiile lor. Acest proces de luare a deciziilor incepe cu mult timp inainte de inceperea inscrierilor.Scolile sau universitatile care doresc sa-si mareasca baza de selectie pentru a creste selectivitatea vor trebui sa ia legatura direct cu liceenii din primele doua categorii pentru a le determina optiunea. Informarea lor din timp cu privire la criteriile de admitere si la avantajele oferite de alegerea scolii/facultatii respective conduce la cresterea interesului pentru scoala si a nivelului de pregatire pentru admitere.
Aceasta lucrare este alcatuita din trei capitole ,astfel:
Capitolul I expune perioada adolescentei ce se caracterizeaza prin trecerea spre maturizare a copilului si integrare in societatea adulta ,cu solicitarile ei sociale, politice, familiale,profesionale etc.. .In aceasta perioada tutela familiala si scolara se modifica treptat si capata diverse forme. Caracteristica dominanta a intregii etape consta in intensa dezvoltare a personalitatii adolescentului si contemporanizarea ei.
Capitolul II ne prezinta elemente teoretice referitoare la conceptul de cariera ,dar si etapele pe care trebuie sa le parcurga un adolescent in procesul de alegere a carierei. Pornind de la autocunoastere, care este absolut necesara si o buna constientizare a trasaturilor de personalitate.Pentru realizarea autocunoasterii se vor utiliza intrebari cum ar fi:Cine sunt? Ce pot face? Ce vreau sa fiu? Ce ma motiveaza? Ce trebuie sa fac? Cum sa ajung acolo? Raspunsurile date acestor intrebari permit identificarea aptitudinilor,identificarea punctelor slabe si a capacitatilor dezvoltate pana in prezent,identificarea valorilor si a intereselor personale.Dupa analiza propriilor abilitati si dorinte, individul trece la confruntarea acestor imagini cu realitatea.Urmatorul pas il constituie realizarea unui plan de cariera . In realizarea acestui plan, adolescentul va tine seama de cerintele angajatorilor,de competentele solicitate de acestia si de propriile resurse,abilitati si capacitati.
Capitolul III contine informatii relevante despre motivatia alegerii carierei la adolescenti si detaliaza studiul realizat in acest scop. Prin cercetarea pe care am realizat-o, mi-am propus sa analizez care ar fi factorii semnficativi care contribuie la alegerea carierei si in ce masura conditioneaza acestia aceast a alegere, la adolescentii din clasa a XII-a.
..
Capitolul I
ADOLESCENTA
I.1. Caracterizare generala
" In numeroase studii ,aceasta perioada este divizata in mai multe etape sau stadii si autorii nu ii acorda acelasi interval. De exemplu, J. Piaget considera adolescenta intre 15 si 18 ani, iar 
A. Gesell, intre 10 si 16 ani. Alti cercetatori impart perioadele de la 11 ani , pana la 20 de ani in 4 stadii: preadolescenta, adolescenta timpurie, adolescenta mijlocie si adolescenta tarzie. 
Ursula Schiopu si E. Verza propun cateva stadii ale adolescentei, dupa cum urmeaza: preadolescenta(14-16 ani), adolescenta propriu-zisa (16-18 pana la 20 de ani) si adolescenta prelungita care cuprinde tineretul integrat in forme de munca sau studii (18/20-25 de ani)." 
,,Perioada adolescentei se caracterizeaza prin trecerea spre maturizare si integrare in societatea adulta ,cu solicitarile ei sociale, politice, familiale,profesionale etc.. .
In aceasta perioada, tutela familiala si scolara se modifica treptat. Nota dominanta a intregii etape consta in intensa dezvoltare a personalitatii si contemporanizarea ei. Exista o mare varietate a dezvoltarii psihice in perioada adolescentei." 
"Caracteristicile cele mai importante ale adolescentei sunt
( dupa St Zisulescu) :"dezvoltarea constiintei de sine ,afirmarea propriei personalitati , integrarea treptata in valorile vietii ." 
,,Adolescentul tranziteaza aceste stadii astfel : 
a. Preadolescenta (14-16 ani) - in aceasta etapa se contureaza si se adanceste mult individualizarea,conturandu-se caracteristicile constiintei si ale constiintei de sine este o faza de intensa dezvoltare psihica incarcata de conflicte interioare .
Fenomenul care ne intereseaza este cel de individualizare care se intensifica atat pe plan intelectual, cat si pe cel de relationare . Parerile personale incep sa fie argumentate si capata deseori o validare de generatie (s-au schimbat vremurile . . . pe vremea noastra . . .). Incepe sa creasca interesul pentru probleme abstracte si de sinteza,dar si pentru participare la roluri mai deosebite. In acest stadiu experienta afectiva se nuanteaza si se impregneaza de valori. 
b. Adolescenta propriu - zisa sau marea adolescenta (16 / 18 ani la 20 ani) - se caracterizeaza printr-o intelectualizare intensa (dezvoltarea gandirii abstracte), prin imbogatirea si largirea incorporarii de conduite adulte.Adolescentul cauta mijloace personale de a fi si de a aparea in ochii celorlalti . Individualizarea si constiinta de sine devin mai dinamice ,capata insemnatate termeni precum "demnitate" si "onoare". Apropierea de valorile culturale este de asemenea larga. Intensa este si socializarea aspiratiilor , aspectelor vocationale , profesionalizarea ce se contureaza treptat, cuprinzand in esenta elemente importante ale conceptiei despre lume si viata."


Fisiere în arhivă (1):

  • Alegerea carierei de catre adolescenti.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

1. Baban A. 2009 "Consiliere Educationala", Editura ASCR
2. Birch,Ann. 2002 ,,Psihologia dezvoltarii" Bucuresti: Editura Tehnica, 
3. Bolboceanu A., Briceag S. 2007 ,,Psihologia invatarii. Chisinau" Tipografia Centrala,
4. Bourdieu P & Passeron J. 1977 ,, Reproduction in Education", Society and Culture Sage, London
5. Cosmovici A. 2005 ,,Psihologie generala" Editura Polirom,
6. Chelcea S. 1975 ,Dictionarul de Sociologie, (Zamfir si Vlasceanu)
7. Cretu T . 2001 "Psihologia Varstelor" Editura Credis ,Bucuresti
8. Doron R, Parot F. 2007 ,,Dictionar de psihologie" Bucuresti: Editura Humanitas,
9. Hayes, Nicky, Orrell, Sue.2003," Introducere in psihologie",Editura All, Bucuresti
10. GontaV.2007. ,,Psihologia adolescentului". Chisinau: Tipografia Centrala,
11. Ilut, Petru, 2003 ,,Sinele si cunoasterea lui, Teme actuale de psihosociologie,"Editura Polirom, Iasi
12. Jigau M. 2000 "Consiliere si orientare" CNROP Romania
13. Larousse, 2000 ,,Dictionar de psihologie". Bucuresti: Editura Univers Enciclopedic,
14. Malim T 2003 ,,Psihologie sociala" Editura Tehnica, Bucuresti
15. Marcia J, E Adelson ,1998 ,,Identity in Adolescence in Handbook of Adolescent Psychology", Ed. Whiley, New York
16. Mihaila V.2002 "Identitate si adolescenta" , Casa Editoriala Demiurg, Iasi
17. Nicola I. 2001 ,,Tratat de pedagogie scolara". Editura Aramis, editia II. Revizuita,
18. Platon C. 2001 ,,Serviciul psihologic scolar". Chisinau: Editura Epigraf,
19. Racu Ig, Perjan C,2007." Psihologia dezvoltarii si psihologia pedagogica".
Chisinau: Tipologia Centrala,
20. Sion G. 2003 "Psihologia Varstelor "Editura Fundatiei Romania de Maine Bucuresti
21. Schiopu U ,& Verza E, 1997 "Psihologia Varstelor Ciclurile Vietii" Editura D.P Bucuresti
22. Sillamy N, 1998,, Larousse ,,Dictionar de psihologie", Univers Enciclopedic, Bucuresti
23. Tomsa G, 2007 "Consilierea si Managementul Carierei" M.E.C Proiect pt Inv. Rural 
24. Tomsa G , 1999 "Orientarea si dezvoltarea carierei la elevi" Casa de Editura si Presa Viata Romaneasca Bucuresti
25. Verza E &Verza F. 2000, "Psihologia Varstelor", Ed. Pro Humanitate, Bucuresti
26. Vrabie D. 2002 ,,Psihologia educatiei" Galati, Editura Geneze,
27. www.Qreferat. com lucrarea "Adolescenta"
28. Wood E, Samuel si Greenwood, 2002 ,,The world of psychology" A Pearson Education
29. Zlate M,Verza E, Golu P,1993." Psihologia copilului" Bucuresti: Editura Didactica si pedagogica R. A.,
30. Zlate M , 2001 ,,Introducere in psihologie" Editura Polirom - Iasi


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!