Algoritmul Represiv al Conditionarii Comportamentului Criminogen al Delincventului Recidivist

Extras din disertatie Cum descarc?

In prezenta lucrare incercam sa evidentiem noi alternative la procesul de reeducare al delincventilor si mai cu seama al celor recidivisti, alternative ce ar putea avea un impact pozitiv atat in aria socio-economica cat si in sfera personalitatii deformate a infractorului.
In demersul nostru nu incercam sa criticam actualul sistem socio-juridic, insa dorim sa semnalam existenta unei alternative la tendinta de reeducare a delincvetilor recidivisti uzand de doua pulsiuni elementare (frica si agresivitatea) intr-un sistem-mediu de constrangere, asemanator cu cel de "origine" insa unde sa primeze presiunea unei reeducari mult mai complexe si mai eficiente decat cele obisnuite. Nu putem sa nu remarcam un fapt evident ce se deruleaza sub ochii tuturora, cu privire la efortul de reeducare a delincventilor recidivisti si anume ca acestia desi beneficiaza pe perioada detentiei de masuri, metode, programe de reabilitare la normele socio-morale unanim recunoscute; dupa savarsirea detentiei odata cu reinsertia in grupul de apartenenta, redobandesc vechile deprinderi si din nefericire mult mai perfide, mai bine elaborate. Mai cu seama ca actualele facilitati de reeducare si-au pierdut esentiala caracteristica si anume creerea si propagarea fricii .
Mai concret spus vrem sa subliniem ca efortul depus in institutiile de detentie pentru corijarea tendintelor indezirabile social, se anuleaza odata cu intoarcere acestora inapoi in ,,matca" de formare. O schimbare de amploare la nivel sub-social nu ar fi posibila datorita costurilor enorme si mai cu seama ca nici statele cu potenta economica nu-si pot acorda acest privilegiu, atunci nu ramane decat a se incerca modalitati de conditionare - reabilitare a caracterelor cu apartenenta la acest mediu sub-social si conversia comportamentelor negative in efecte pozitive asupra socialului general.
Din punct de vedere economic actuala situatie nu este deloc favorabila societatii romane aflata in tranzitie si inregistrand o continua depreciere a 

nivelului de trai. Administrarea unui sistem penitenciar care sa nu mai sperie si dimpotriva sa confere confort detinutului de multe ori peste nivelul celui avut in libertate, implica costuri cosiderabile si chiar putem spune ,,invita" la recidiva.
Sintetic, in cursul anului 2004, Administratia Nationala a Penitenciarelor a derulat un volum considerabil de activitati specifice, in vederea gestiunii unui efectiv mediu de 40.923 detinuti si 12.416 personal de penitenciare. Cu alte cuvinte, prin personalul sau, Administratia Nationala s-a ocupat de cazarea, hranirea, echiparea, transportul, starea de sanatate, siguranta, asistenta socio-educativa si acordarea drepturilor legale pentru un numar de circa 53.339 persoane, populatie comparabila cu cea a unui municipiu de marime medie. 
De remarcat ca, marea majoritate a acestor aspecte legate de gestiunea efectivelor se refera la activitati zilnice, ce nu pot fi neglijate sau amanate, fara a genera disfunctionalitati deosebit de grave la scara intregului sistem.
In cele 35 penitenciare, 6 penitenciare spital si 3 centre de reeducare, subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la 31.12.2004, se aflau 39.031 persoane (37.224 barbati si 1.804 femei) la o capacitate legala de 38.631 locuri. Din punct de vedere al starii de recidiva, 17.710 erau recidivisti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Algoritmul Represiv al Conditionarii Comportamentului Criminogen al Delincventului Recidivist.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!