Aliniere si Alianta in Relatiile Romano-italiene intre Anii 1914-1916

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de dizertatie intitulata ,,Aliniere si alianta in relatiile romano-italiene intre anii 1914- 1916" este o lucrare de sinteza ce face o scurta analiza a situatiei existente intre doua state cu radacini latine comune, Romania si Italia, in perioada neutralitatii din primul razboi mondial al celor doua state.
Avand in vedere tema pe care aceasta lucrare o propune, se poate spune ca este o lucrare diplomatica pe baza relatiilor care au caracterizat Romania si Italia intr-o perioada determinata de timp. Pentru a face o prezentare a lucrarii ,,Aliniere si alianta in relatiile romano-italiene intre anii 1914-1916", trebuie pornit de la explicarea sumara a termenului de relatii internationale si bineinteles, a termenului de diplomatie. 
Istoria relatiilor internationale studiaza geneza si dezvoltarea marilor probleme internationale, ori, asa cum afirma un cunoscut istoric francez contemporan, ,,politica externa a statelor". Ea nu se limiteaza insa numai la o expunere cronologica a evenimentelor importante ale istoriei omenirii, ci analizeaza cauzele, pune in lumina interesele multiple si interactiunile ascunse, care au drept consecinta un anumit eveniment. Instrumentul principal prin intermediul caruia se infaptuiesc relatiile internationale este diplomatia, alcatuita din ,,ansamblul de mijloace si activitati specifice pe care un stat le pune in slujba politicii sale externe" . 
Prin urmare, istoria relatiilor internationale si istoria diplomatiei au radacini comune. Astfel, domeniul particular, domeniul de cercetare al istoriei diplomatiei propriu-zise, il constituie aparitia si evolutia diverselor metode si forme ale reprezentarii diplomatice. Intre istoria relatiilor internationale si istoria diplomatiei nu exista nici o identificare completa, dar nici o contradictie, ci un raport de interdependenta. 
Istoria diplomatiei se confunda cu inceputurile civilizatiei, dar despre o activitate diplomatica, in adevaratul sens al cuvantului, nu se poate vorbi decat odata cu aparitia statului. Definita drept ,,stiinta raporturilor internationale" diplomatia cuprinde intregul ,,sistem de interese care iau nastere din raporturile stabilite intre natiuni, ea are drept subiect siguranta, linistea, demnitatea lor respectiva si scopul lor direct, imediat este, ori cel putin ar trebui sa fie, mentinerea pacii si a bunei armonii intre puteri" .
Diplomatia este ,,stiinta relatiilor externe sau a afacerilor straine ale statelor intr-un sens mai restrans stiinta sau arta negocierilor", asa cum spunea Charles de Martens in ,,Ghidul Diplomatic" . 
Revenind la lucrare, aceasta reda o serie de negocieri ce au avut loc in politica externa a Romaniei cat si a Italiei, de-a lungul anilor care sunt tratati in lucrare.
Pentru a putea face o sinteza a relatiilor ce au existat intre Romania si Italia in perioada neutralitatii, anii 1914-1916, trebuie privita mai intai situatia existenta in Europa si, bineinteles, contextul in care a izbucnit primul razboi mondial. 
Pentru europeanul acelei vremi, Peninsula Balcanica nu era altceva decat o zona geografica si politica de infruntare a marilor puteri. In istoria moderna - si nu numai- intalnim adesea astfel de zone in care jocul influentelor se dezlantuie. Diplomatia se confunta in calcule si interventii in cautarea unor vaduri proprii de manifestare a intereselor statelor. Subtilitatea si inteligenta nuantata merg adesea mana in mana cu mijloacele de exprimare fatisa si brutala, unele procedee fiind inlocuite cu altele, dupa pozitia celui care le folosea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aliniere si Alianta in Relatiile Romano-italiene intre Anii 1914-1916.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!