Analiza Capacitatii de Absorptie a Fondurilor Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere .
I. Fondurile europene. 
1.Fondurile preaderare . . 
2.Fondurile postaderare .
3. Initiativele Comunitare.
II.Experienta Irlandei si Poloniei in atragerea fondurilor europene.
III.Capacitatile Romaniei de absorbtie a fondurilor europene.
1. Capacitatea administrativa; .
2. Capacitatea financiara;.
3. Capacitatea macroeconomica.
IV. Concluzii .


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Uniunea Europeana reprezinta marele proiect politic pe care politicienii celor mai dezvoltate state ale batranului continent l-au propus pentru a nu se mai repeta ororile unor conflicte generalizate, precum cele doua mari conflagratii mondiale care au zguduit pacea secolului XX. Forma initiala a proiectului, aceea de "Comunitati Europene" a reprezentat, la momentul infiintarii, cea mai buna solutie politica de mentinere a pacii in Europa, dovedindu-se si un un liant pentru o dezvoltare economica durabila comuna. Astfel a luat nastere Comunitatea Economica Europeana, sau "Piata comuna" creata prin Tratatul de la Roma din 25 martie 1957 si implementata la 1 ianuarie 1958.
Transformarea acestei comunitati care avea la baza ratiuni comerciale, in Uniunea Europeana, s-a facut prin ratificarea de catre cele douasprezece state membre la acel moment (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Grecia, Spania, Portugalia) a Tratatului de la Maastricht (Olanda) din 7 februarie 1992. Principalele realizari ale Uniunii Europene sunt : crearea unui spatiu intern fara frontiere, a unei uniuni vamale si monetare comune, libera circulatie a persoanelor, marfurilor, capitalului si serviciilor, integrarea sociala la nivel european, punerea bazelor politicii externe si de securitate comune.
Pentru autoritatile romane, integrarea in Uniunea Europeana a reprezentat cel mai important demers al politicii externe dupa caderea "cortinei de fier" care a divizat Europa pret de aproape o jumatate de secol. Procesul integrarii a fost unul de lunga durata, Romania semnand un acord cu Uniunea Europeana in 1995, incepand negocierile de aderare cu U.E.la 15 februarie 2000, fiind acceptata ca membru cu drepturi depline abia la 1 ianuarie 2007. Durata acestui proces se explica prin necesitatea indeplinirii tuturor elementelor care tin de asa numitul acquis comunitar, ansamblul de drepturi si obligatii comune ce unesc statele membre .
Recuperarea decalajului politic, economic, social, chiar si cultural pe care tarile din Europa Centrala si de Rasarit, inclusiv Romania, il au fata de Europa occidentala, nu se poate face decat prin implemetarea unor masuri care au la baza planuri coerente ce vizeaza o buna cunoastere a realitatilor regionale. Chiar si integrate in Uniunea Europeana, aceste state au inca multe elemente care nu se ridica la nivelul mediu al vechilor membri. Aceste decalaje sunt relevante mai ales in cazul Romaniei si Bulgariei, ultimele state integrate, care compun Uniunea Europeana cu 27 de membri.
I.Fondurile Europene 
In anul 1957 s-a semnat tratatul de la Roma care a redus disparitatile dintre regiuni si sprijinea regiunile mai putin devoltate din cele 6 state fondatoare: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda.
Infiintarea Fondului Social European(FSE) a avut loc in anul 1958 si presupunea optimizarea politicii sociale comunitare,prin reconversia somerilor si imbunatatirea functionarii mecanismelor pietii factorului munca, iar inplementarea efectiva a FSE (1960) a avut ca scop atingerea obiectivelor politicii sociale comune la nivelul statelor membre.
In anul 1962 s-a creat Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola (FEOGA) care presupunea finantarea Politicii Agricole Comune (PAC) ,dezvoltarea regiunilor rurale,optimizarea suprafetelor si productiilor agricole vegetale si animale ; in anul 1975 s-a creat Fondul European de Dezvoltare Regionala(FEDR) care se ocupa cu eliminarea disparitatilor regionale pe baza contributiilor prestabilite ale statelor membre la bugetul comunitar. Se concretizeaza in cofinantarea investitiilor productive si in infrastructura , in vederea asigurarii unei dezvoltari durabile.
Implementarea Programului Integrat Mediteranean a avut loc in anul 1985 si sprijinea dezvoltarea celor mai sarace regiuni din Grecia si Italia. De finantarea prin acest fond a beneficiat si Franta, drept compensatie pentru acceptarea extinderilor din anii 1981 si 1986. Problemele regionale s-au acutizat prin aderarea Greciei(1981),Spaniei si Portugaliei(1986) la U.E. Practic, au aparut doua categorii de state membre:cele dezvoltate(statele fondatoare,cu exceptia Italiei) si statele al caror nivel de dezvoltare se situa sub media europeana(noile state membre care aderasera in 1981 si 1986)
In 1986 a avut loc Adoptarea Actului Unic European care a atins obiectivul de coeziune economica si sociala prin atenuarea disparitatilor regionale din noile state membre si sustinerea integrarii lor in piata unica europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Capacitatii de Absorptie a Fondurilor Europene.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!