Analiza Cost-Beneficiu in Evaluarea Proiectelor de Dezvoltare Locala

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere 2
Capitolul 2. Analiza cost-beneficiu 4
2.1 Definirea ACB 4
2.2 Istoricul metodei 5
2.3 Concepte de baza ale ACB 7
2.4 Etapele si instrumentele ACB 10
2.5Baza pentru metodele moderne de dimensionare a cheltuielilor (veniturilor) bugetare: PPBS, RCB, ZBB 16
2.6 Analiza cost - eficacitate 18
2.7 Avantaje si dezavantaje ale ACB 20
2.7.1 Limitele ACB 20
2.7.2 Sursele de erori in analiza cost - beneficiu 21
2.7.3 Avantajele analizei cost - beneficiu 25
Capitulul 3. Dezvoltarea locala 26
3.1 Notiuni generale 26
3.2 Evaluarea si elaborarea proiectelor de dezvoltare locala 30
3.3 Resurse europene pentru sprijinul dezvoltarii locale si regionale 33
3.3.1 Politica de dezvoltare regionala si fondurile structurale 33
3.3.2 Evolutia politicii regionale in cadrul tratatelor, problema disparitatii.36
3.3.3 Programul operational regional 47
Capitolul 4. Practici de implementare a politicilor de dezvoltare locala. Studiu de caz - ,,Reabilitare a scolii generale Dridu, extindere (construire) cu grupuri sanitare, extindere (construire) sala de sport si reabilitare imprejmuire" 54
Capitolul 5. Concluzii 71
Capitolul 6. Bibliografie 73


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere
"Cu privire la Afacerea care are atat de multa Importanta pentru tine, desi tu imi ceri Sfatul, nu pot, din lipsa de Premise suficiente, sa iti spun ce sa hotarasti, dar, daca vrei, iti pot spune cum. Cand apar acele Cazuri dificile, ele sunt dificile, in primul rand, deoarece atunci cand le Judecam nu avem in Minte in acelasi timp toate Argumentele pro si contra, ci uneori ni se prezinta un Set dintre ele, iar altadata un altul, primul scapandu-ne din Vedere. De aici diferitele Scopuri sau Inclinatii care prevaleaza alternativ, precum si Incertitudinea care ne pune in incurcatura.
Pentru a trece peste asta, Metoda mea este aceea de a imparti printr-o Linie o Foaie in doua Coloane, scriind deasupra uneia Pro si deasupra celeilalte Contra. Apoi, timp de trei sau patru Zile de Judecata, scriu sub fiecare dintre Titluri scurte Indicii cu privire la diferitele Motive pe care le gasesc pentru sau impotriva Masurii la diferite Momente. Cand le avem pe toate la un loc, intr-o singura Vedere, ma straduiesc sa estimez Valoarea fiecaruia; si cand gasesc doua, una de o parte si alta de cealalta, care par a fi egale, le eliminam pe amandoua. Daca gasesc un Argument pro egal cu doua Argumente contra, le elimin pe toate trei. Daca gasesc ca doua Argumente contra sunt egale cu trei Argumente pro, le elimin pe toate cinci; si tot asa, pana aflu la sfarsit in ce parte inclina Balanta; si daca dupa inca o Zi sau doua de judecata nimic nou care sa aiba Importanta nu se intampla in nici o parte, iau o Hotarare in mod corespunzator. Si, desi Valoarea Argumentelor nu poate fi determinata cu Precizie Matematica, totusi, atunci cand fiecare dintre ele este astfel judecat, separat si prin comparatie, si cand totul sta in fata mea, cred ca pot judeca mai bine si risc mai putin sa fac un Pas grabit; si, de fapt, cred ca este de un mare Folos acest tip de Ecuatie, in ceea ce ar putea fi numita Matematica Morala sau Prudentiala." 
B. Franklin, Londra, 19 septembrie 1772
Am inceput acest proiect bazandu-ma pe recomandarile lui Benjamin Franklin cu privire la modalitatea in care se poate o decizie sau un set de decizii personale, tocmai pentru ca anticipeaza intr-un mod foarte realist o serie de aspecte originale referitoare la analiza cost-beneficiu, spre exemplu formula ,, Metoda mea este aceea de a imparti printr-o Linie o Foaie in doua Coloane, scriind deasupra uneia Pro si deasupra celeilalte Contra", poate ilustra ,,chintesenta ACB", deoarece putem construi si mai apoi determina raportul beneficiu(pro)/cost(contra).
Alegerea temei a avut la baza caracterul multidisciplinar, adica posibilitatea de a aprofunda notiuni teoretice si practice cu privire caracterul de evaluare a eficientei sistemului legislativ romanesc, de asemenea o parte importanta a lucrarii a fost destinata dezvoltarii locale si regionale, precum si elemente ce privesc finantarea programelor structurale ale UE.
In capitolul doi al lucrarii am incercat sa surprind acele notiuni absolut necesare intelegerii fenomenului de analiza cost-beneficiu, unde am tratat subiectul de o maniera teoretica punand accent pe ,,tratarea" comparata a studiilor de specialitate.
Capitolul trei contine o serie de informatii ce au urmarit evidentierea celor mai recente notiuni din domeniul dezvoltarii locale elaborate de autori de referinta, de asemenea o parte importanta a capitolului este destinata principalelor teorii de dezvoltare regionala.
In urmatorul capitol am incercat punerea in practica a notiunilor teoretice prezentate prin realizarea unui studiu de caz pe baza unui proiect cu finantare europeana din cadrul Programului Operational Regional.
Necesitatea de informare reprezinta un punct de plecare in studiul unei lucrari, iar aceasta necesitate nu trezeste interesul decat in urma unei prezentari agreabile a autorului. Pe parcursul realizarii acestui proiect am incercat sa tin cont de toate referintele si sugestiile, si sper ca am atins obiectivul principal-acela de a ,,trezi curiozitatea, de a citi".
Capitolul 2. Analiza cost-beneficiu
2.1 Definirea ACB
Analiza cost beneficiu (ACB) - Cost Benefit Analysis (CBA) este o metoda de analiza economic-ecologica aparuta in secolul al XIX-lea in SUA. Analiza cost-beneficiu este perceputa de literatura economica-ecologica de specialitate ca o metoda de evaluare economica a efectelor ambientale (ecologice, sociale etc.) ale proiectelor de investitii (in special cele din domeniul public) in constructii, industrie, transporturi, turism sau agricultura. 
Am inceput cu aceasta precizare pentru a evita confuziile rezultate din traducerea ad-literam, dar nu de sens, a unor termeni preluati din literatura straina. Analiza cost-beneficiu (ACB) - (Cost Benefit Analysis-CBA sau Benefit Cost Analysis BCA) nu trebuie inteleasa prin prisma indicatorului venituri-costuri ce ar rezulta din traducerea termenului benefice-cost, care inseamna venit cost si nicidecum beneficiu cost. Cost-benefit (diferit de benefice-cost) semifica raportul economic (eforturile economice-costuri), ecologic (efectele ecologice - afectarea / imbunatatirea ambientului natural) si social (efecte sociale privind crearea sau disparitia de locuri de munca, protectia sanatatii oamenilor, imbunatatirea nivelului de trai, beneficiile rezultate din educatia, calificarea si recalificarea oamenilor etc.)
In 2007, Vacarel I. , evidentiaza aspectul ce face referire la faptul ca ,,beneficiul reprezinta de fapt avantajul obtinut pe seama furnizarii serviciului public, pentru care s-au elaborat variantele de proiect. In cadrul metodei se apeleaza la raportul cost/beneficiu al carui nivel optim este folosit ca un criteriu de exprimare a eficacitatii deciziilor publice, in cadrul unui program actualizat."
Analiza cost-beneficiu reprezinta o tehnica de analiza formala a beneficiilor si costurilor aferente proiectelor de investitii publice si private, programelor si politicilor. Obiectivul ACB este acela de a fundamenta deciziile cu impact social, mai precis, de a aloca optim resursele societatii atunci cand piata este incapabila sa faca acest lucru.
2.2 Istoricul metodei
Metoda analizei cost beneficiu (ACB) a aparut ca metoda de lucru inca din anii 1808. La vremea aceea un functionar al Trezoreriei Americane pe nume Albert Galatin propunea ca, pentru proiectele privind transportul pe apa, sa fie utilizata o metoda de analiza si evaluare bazata pe compararea costurilor si beneficiilor financiare si non-financiare ale investitiilor 
Dupa o perioada de treizeci si sase de ani (1844), francezul Jules Dupuit a argumentat fezabilitatea investitilor din domeniul public cu ajutorul unui model de analiza de tip cost - beneficiu. Metoda a inceput sa- si dovedeasca utilitatea abia la inceputul secolului XX in SUA, cand, s-a aplicat la o serie de analize economice a unor proiecte de irigatii incepand cu 1902 si mai apoi in 1936 a fost aplicata si la proiecte de prevenire si combatere a inundatiilor
In anul 1958 Otto Eckstein , subliniaza utilitatea metodelor ACB in evaluarea proiectelor de investitii in lucrarile de hidroameliorati si hidroenergetice. Autorul mentionat coreleaza de asemenea si utilitatea ACB cu fundamentul economic al bunastarii societatii de consum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cost-Beneficiu in Evaluarea Proiectelor de Dezvoltare Locala.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!