Analiza Diagnostic a Activitatii Oltchim SA

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In contextul relatiilor economiei de piata, diagnosticul activitatii economice a intreprinderii este una din functiile de baza ale sistemului decizional. In baza acestui diagnostic, pot fi depistate rezervele interne de sporire a eficientei functionarii intreprinderii, care in procesul activitatilor desfasurate se realizeaza prin elaborarea unor masuri concrete, ce asigura sporirea rezultatelor financiare, a indicatorilor rentabilitatii productiei, stabilitatii financiare, capacitatii de plata si credibilitatii intreprinderii.
In scopul detinerii unei pozitii competitive pe piata si pentru a putea tine piept concurentei, unitatile de productie trebuie sa-si desfasoare activitatea in modul cel mai rational, urmand o politica strategica de dezvoltare eficienta.
Valorificarea potentialului de producere si comercializare, estimarea eficientei utilizarii factorilor de productie, aprecierea ratelor de gestiune financiara, capacitatii de plata si stabilitatii financiare, precum si elaborarea masurilor de imbunatatire a situatiei financiare necesita efectuarea unei analize economico-financiare complexe.
In acest context, conditiile actuale de activitate ale unitatilor de productie autohtone determina necesitatea unor modificari teoretice si aplicative in metodele de examinare a rezultatelor activitatilor desfasurate, pentru a deveni compatibile exigentelor economiei de piata.
Cresterea complexitatii activitatii financiare a intreprinderii in conditiile extinderii economiei concurentiale are profunde implicatii in procesul de adoptare a deciziilor manageriale care obliga la abandonarea rutinei si la utilizarea unor metode stiintifice bazate pe cunoasterea realitatii, in vederea stabilirii legaturilor cauzale dintre fenomenele economice si situatia financiara a agentului economic , indiferent de forma de propietate. 
Diagnosticul si estimarea potentialului economic al intreprinderii reprezinta un instrument eficient de constatare a starii de ,,sanatate" a unitatilor de productie la un moment dat si de evaluare a perspectivelor lor de dezvoltare.
Pe langa o scurta introducere, lucrarea cuprinde doua capitole in care sunt reflectate aspectele teoretice si practice in ceea ce priveste diagnosticul activitatii S.C. OLTCHIM S.A.
In cadrul primului capitol au fost reflectate aspectele teoretice ale diagnosticului firmei si a rolului acestuia in evaluarea activitatii intreprinderii. 
In cel de-al doilea capitol a fost urmarit modul de organizare si functionare a activitatii de productie si financiar contabile, inclusiv relatiile acesteia cu tertii, precum si analiza domeniilor diagnosticului in evaluarea activitatii S.C. OLTCHIM S.A. 
CAPITOLUL 1
ELEMENTELE FUNDAMENTALE ALE DIAGNOSTICULUI INTREPRINDERII
1.1. Definirea, necesitatea, obiectivele si trasaturile diagnosticului
Una din expresiile cele mai pregnante ale scientizarii managementului o constituie utilizarea de o maniera sistemica a metodei diagnosticarii.
Incorporarea metodei diagnosticarii in arsenalul folosit cotidian de catre conducatori, constituie un argument de prim ordin al trecerii de la faza empirica a managementului, la faza stiintifica, de neinlocuit in conditiile trecerii la o economie, bazata pe concurenta si rentabilitate.
Cuvantul "diagnostic" este de origine greaca si inseamna "apt de a discerne". Preluat din medicina umana in management, diagnosticul sugereaza necesitatea consultarii periodice a organizatiei pentru a-i identifica starea de sanatate, vigoarea si capacitatea de a se adapta unor schimbari previzibile ale mediului. Spre deosebire insa de diagnosticul medical, diagnosticul managerial nu se limiteaza doar la cercetarea simptomelor manifestate de pacient si a cauzelor care le genereaza, ci, prescrie si tratamentul adecvat.
Premizele diagnosticului sunt urmatoarele:
o orice organizatie este un organism economico-social viu care parcurge toate etapele existentei: nasterea, cresterea, maturitatea si moartea;
o in oricare din etapele parcurse, organizatia se poate confrunta cu disfunctionalitati cauzate de factori interni si/sau externi;
o pentru cresterea longevitatii si bunastarii organizatiei este necesara supravegherea starii de sanatate si prevenirea aparitiei unor anomalii functionale.
Diagnosticarea poate fi definita ca o cercetare complexa a aspectelor economice, tehnice, sociologice, juridice si manageriale ce caracterizeaza activitatea unei organizatii prin care se identifica punctele forte si slabe, cauzele care le-au generat si se formuleaza recomandari de eliminare sau diminuare a aspectelor negative si /sau de valorificare a celor pozitive.
Cazurile in care apare necesitatea efectuarii unui diagnostic pot fi impartite in doua mari categorii, respectiv:
o intreprinderea se gaseste in dificultate, caz in care scopul diagnosticului consta in identificarea si remedierea disfunctionalitatilor intreprinderii si prin aceasta a lamuririi cauzelor care au condus la aceasta stare;
o situatia intreprinderii este buna, scopul diagnosticului fiind acela de identificare a posibilitatilor de imbunatatire a performantelor si alegerea celor mai adecvate strategii de dezvoltare a intreprinderii.
Diagnosticul, de un real ajutor in cunoasterea situatiei economico-financiare, furnizeaza informatiile necesare aprecierii situatiei trecute si prezente si care constituie totodata o baza pentru estimarile viitoare, ajutand conducerea intreprinderii sa determine actiunile ce trebuie desfasurate in viitor.
Caracterizarea starii interne a intreprinderii inseamna relevarea performantelor obtinute si decelarea dificultatilor existente intr-un domeniu sau altul al activitatii sale.
Operatia de diagnosticare se poate face la nivelul unei probleme specifice sau pe ansamblul politicii economico-financiare, in situatii de normalitate si in situatii de alerta (cand se manifesta disfunctionalitati majore). Astfel, efectuarea unei analize diagnostic nu este motivata doar in situatia in care intreprinderea se confrunta cu dificultati ci si atunci cand ,,intreprinderea are o buna stare de sanatate"
Prin intermediul diagnosticului o firma poate sa-si identifice propriile-i puteri si slabiciuni, in raport cu mijloacele de care dispune, precum si cu oportunitatile ivite si amenintarile la adresa ei. Astfel, conducerea intreprinderii are posibilitatea de a gasi solutii de rezolvare a problemelor sau de optimizare a activitatii.
In contextul unor disfunctionalitati observate analiza cauta sa depisteze cauzele care au determinat aceste fenomene (gestiune proasta a activitatii, resurse ineficiente); in cunostinta de cauza firma poate stabili masurile de redresare. Daca analiza se face in conditii de prosperitate a firmei, rezultatele obtinute ajuta la stabilirea realista a obiectivului de dezvoltare si a cailor pentru atingerea lui.
Obiectivele diagnosticului sunt deosebit de complexe, complexitate ce decurge din varietatea pozitiilor ocupate de cei ce-l realizeaza, precum si datorita diversitatii de puncte de vedere si obiective pe care si le propun.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Diagnostic a Activitatii Oltchim SA.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Buse L. si colaboratorii - Analiza economico-financiara, Ed. Sitech, Craiova 2008.
2. Berceanu D.; Ciurezu T. - Evaluarea intreprinderii, Ed. Universitaria, Craiova, 2005.
3. Feleaga N. , Malciu L. - Recunoastere, evaluare si estimare in contabilitatea internationala, Editura CECCAR, Bucuresti, 2005.
4. Petrescu S. - Analiza si diagnostic financiar-contabil, Ed. CECCAR, Bucuresti 2008.
5. Pavaloaia W., Pavaloaia D. - Diagnosticul si evaluarea intreprinderii, Ed. Tehnopress, Iasi, 2006.
6. Stan S. - Evaluarea intreprinderii, Editura Iroval, Bucuresti 2006.
7. Stan S. - Ghid Practic de Evaluare, Editura Iroval, Bucuresti, 2003.
8. Anevar - Standarde Internationale de Evaluare, 2005.
9. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, M.O. nr. 927/2003.
10. - Standardele Internationale de Raportare financiara, Editura C.E.C.C.A.R., Bucuresti, 2007.
11. Baluna R. - Note de curs ,,Tehnici si metode internationale de evaluare", 2008-2009.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!