Analiza Diagnostic a Rentabilitatii la SC Morarit Panificatie Roman SA

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere pag 1
Capitolul I:Consideratii generale privind analiza rentabilitatii pag 3
1.1 Obiectivele si necesitatea diagnosticului rentabilitatii pag 3
1.2 Rentabilitatea - expresie a eficientei economice pag 7
1.3 Profitul - imagine fidela a rentabilitatii pag 9
Capitolul II:Analiza rentabilitatii la S.C. Morarit Panificatie Roman S.A pag 12
2.1 Prezentarea societatii S.C. Morarit Panificatie Roman S.A pag 12
2.1.1 Activitatea societatii comerciale pag 12
2.1.2 Managementul si structura organizatorica pag 14
2.2 Analiza soldurilor intermediare de gestiune pag 15
2.3 Analiza structurii si dinamicii profitului pag 25
2.3.1 Analiza dinamica a profitului pag 26
2.3.2 Analiza structurala a profitului pag 28
2.4 Analiza rentabilitatii prin rate pag 30
2.4.1 Analiza ratelor de rentabilitate pag 30
2.4.2 Analiza ratelor de profitabilitate pag 31
2.5 Analiza rezultatelor care exprima profitabilitatea activitatii firmei pag 39
2.5.1 Analiza factoriala a profitului brut pag 39
2.5.2 Analiza factoriala a rezultatului exploatarii pag 41
Capitolul III: Valorificarea rezultatelor rentabilitatii la intreprinderea studiata pag 44
3.1 Determinarea punctelor forte si slabe ale activitatii
S.C. Morarit Panificatie Roman S.A pag 44
3.2 Posibilitati de imbunatatire a rezultatelor rentabilitatii la intreprinderea analizata pag 46
Concluzii si propuneri pag 49
Bibliografie
Anexe


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
In conditiile actuale ale instabilitatii mediului de afaceri si a sensibilitatii pietelor, fenomen care se manifesta printr-o profunda criza economico-financiara, multe entitati economice se gasesc in stari dificile, confruntandu-se cu probleme diverse precum slabirea activitatii economice, cu o diminuare drastica a cererii pentru produsele si serviciile sale, cu cresteri ale costului creditelor, cu o volatilitate accentuata a cursului de schimb si cu blocaje financiare in lant.
In acesta directie, se impun modificari substantiale la nivelul managementului macroeconomic, dar si individual, la nivelul fiecarei entitati economice, iar pentru tratamentul corect al crizei, asa cum apreciaza si guvernatorul BNR, este necesar un diagnostic corect.
Cercetarea de fata are ca subiect analiza diagnostic a rentabilitatii unei intreprinderi, care are drept scop efectuarea unei judecati cu privirea la eficienta activitatii unei entitati economice.
Lucrarea de disertatie este structurata pe trei capitole, dispuse intr-o succesiune logica si care imbina, in mod echilibrat si firesc, aspectele teoretice cu problemele reale intalnite in activitatea societatii analizate.
In cadrul capitolului I Consideratii generale privind analiza rentabilitatii am urmarit clarificarea intelesului sintagmei ,,analiza diagnostic", prin precizarea obiectivelor acesteia, prin realizarea unei clasificari dupa diverse criterii a diferitelor tipuri de analiza diagnostic. De asemenea, tot in cadrul acestui capitol, am precizat care sunt etapele ce trebuie parcurse in elaborarea unui diagnostic economico - financiar, care este structura acestuia, precum si care sunt informatiile necesare elaborarii unui diagnostic.
Capitolul II Analiza rentabilitatii la S.C. Morarit Panificatie Roman S.A se constituie intr-o analiza diagnostic a rentabilitatii intreprinderii, realizata pe exemplul concret al unei societati din industria moraritului si panificatiei. In acest scop, am realizat o prezentare generala a societatii, atat din perspectiva istoricului acesteia, cat si prin prisma activitatii sale generale, urmata de realizarea diagnosticului rentabilitatii, pe baza informatiilor oferite de contabilitate, in general pe baza Contului de Profit si Pierdere si a Bilantului Contabil.
Capitolul III Valorificarea rezultatelor rentabilitatii la intreprinderea studiata prezinta punctele forte si slabe ale activitatii societatii analizate precum si directiile de urmat in vederea imbunatatirii rentabilitatii.
Unul dintre principiile fundamentale ale economiei de piata, si anume acel potrivit caruia orice activitate trebuie sa fie rentabila, justifica aplicarea metodelor stiintifice in studiul sistemelor economice reale, in analiza activitatii unei entitati economice, in vederea obtinerii unor solutii optime in conformitate cu obiectivele propuse. Procedeele stiintifice moderne de rezolvare a difficultatilor cu care se confrunta o entitate economica se bazeaza pe metode matematice, tinand cont, insa, si de realitatea obiectiva. 
In concluzie, constatarea punctelor de disfunctionalitate ale intreprinderii impune adoptarea masurilor de corectie, pornind de la originea acestora. Astfel se manifesta rolul analizei diagnostic de identificare a cauzelor generatoare de dezechilibre si de furnizare a solutiilor.
Capitolul 1: Consideratii generale privind analiza rentabilitatii
1.1 Obiectivele si necesitatea diagnosticului rentabilitatii
Diagnosticul rentabilitatii, in practica evaluarii, are o pozitie cheie, deoarece pe langa faptul ca ofera informatii despre situatia prezenta si trecuta, ofera posibilitatea de a preciza viitorul activitatii ce constituie obiectul evaluarii. 
Diagnosticul rentabilitatii ocupa un loc important in cadrul analizelor financiare realizate atat de managerul financiar, cat si de diverse institutii specializate in aceasta activitate. Diagnosticul este precedat de analiza si reprezinta fundamentul deciziilor financiare tactice si strategice adoptate de intreprindere. Asadar, analiza si diagnosticul financiar nu pot fi separate; diagnosticul nu poate fi intocmit fara analiza, iar analiza nu are sens daca nu este urmata de o etapa de sinteza si de interpretare, adica de diagnostic.
Studiul rentabilitatii este necesar in primul rand pentru cumparator, dar si pentru vanzator cat si pentru procesul privatizarii. Cu cat afacerea este mai rentabila cu atat valoarea ei, si implicit pretul, va fi mai mare. In al doilea rand, cercetarea rentabilitatii este necesara pentru aplicarea metodelor de evaluare bazate pe randament, indiferent de modul de exprimare a acestuia:profit net, dividend pe actiune, flux de disponibilitati.
Sursa principala de informare pentru diagnosticul rentabilitatii este "Contul de profit si pierdere" in care atat veniturile cat si cheltuielile sunt structurate pe genuri de activitati:
o activitatea de exploatare (de baza);
o activitatea financiara, cu referire la participatiile cu capital propriu la alte firme, folosirea capitalului imprumutat, veniturile si cheltuielile din diferentele de curs valutar;
o activitatea exceptionala, veniturile si cheltuielile ce nu sunt legate de activitatea normala a intreprinderii: operatii de capital, despagubiri si penalitati, perisabilitati si/sau lipsuri la inventar, donatii, subventii primite sau acordate, cedare de active.
Diagnosticul financiar al rentabilitatii este un instrument utilizat cu succes de cei care doresc valorificarea rezultatelor si a potentialului firmei fata de alti investitori. Diagnosticul financiar propune unele judecati asupra sanatatii financiare a firmei pornind de la situatia "punctelor forte" si a "punctelor slabe" ale gestiunii financiare. Prin el se pot aprecia riscurile trecute, prezente si viitoare ce decurg din situatia financiara, precum si performantele acesteia, oferind acele solutii pentru diminuarea riscurilor si imbunatatirea rezultatelor.
Diagnosticul rentabilitatii este scopul final al analizei financiare orientate spre utilizatorii sai : managerul firmei, salariatii, investitorii, fiecare apreciind diferit riscurile, potrivit pozitiei sale in firma.
Diagnosticul financiar are un rol deosebit in activitatea practica prin faptul ca ofera o baza de date si informatii cu diverse utilizari, cum ar fi:orientarea deciziilor de investitii, de finantare si de distribuire a dividendelor; elaborarea previziunilor financiare; evaluarea rentabilitatii asteptate de firma; evaluarea actiunilor firmei pe piata de capital; evidentierea disfunctionalitatilor sau elementelor nefavorabile in situatia financiara si a performantelor firmei; arata perspectivele probabile de evolutie a firmei si propune actiuni de intreprins pentru ameliorarea sau redresarea situatiei si a perfomantelor firmei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Diagnostic a Rentabilitatii la SC Morarit Panificatie Roman SA.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!