Analiza economico-financiare a Rompetrol Rafinare

Cuprins disertație

Cuvant inainte . .3
CAPITOLUL I -  PREZENTARE GENERALA S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A. .5
1.1. Industria petrolului in Romania 6
1.2. Rompetrol, companie multinationala .10
1.3. Unitatea de Afaceri Rafinare si Petrochimie ..14
1.4. Rompetrol Rafinare 14
CAPITOLUL II ANALIZA ACTIVULUI NET SI A STRUCTURII PATRIMONIALA A S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A. ..26
2.1. Analiza activului net ...27
2.2. Analiza structurii mijloacelor economice ...29
2.3. Analiza structurii surselor de finantare ...30
CAPITOLUL III -  ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR AL S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A ...32
3.1. Analiza corelatiei FR-NFR-TN ..34
3.2. Analiza gradului de indatorare ...35
3.3. Analiza lichiditatii si solvabilitatii ..37
CAPITOLUL IV -  MASURI PENTRU IMBUNATATIREA ACTIVITATII FIRMEI S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A. ..42
4.1. Analiza S.W.O.T. ..43
4.2. Masuri propuse ...54
Bibliografie ...58


Extras din disertație

CUVANT INAINTE
Petrolul sau titeiul -  in mod justificat numit si "aurul negru", pentru calitatile sale ca si pentru avantajele ce rezulta din prelucrarea lui -  s-a numarat printr-o "continuitate remarcabila" in ce priveste utilizarea lui in cursul istoriei, "aparand pretutindeni, universal si multiplu, etern si misterios". Neindoielnic, petrolul nu a fost dintotdeauna la fel de ravnit si apreciat, ci de-abia in ultimii 100 de ani, s-a impus ca un produs extrem de cautat, ca un element al solului indispensabil bunei desfasurari a vietii economice moderne si ca un important factor al politicii internationale, promovand, in consecinta dese si internationale conflicte diplomatice, economice si chiar militare.
Pe plan mondial adevarata problema a petrolului s-a ivit la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului nostru adica atunci cand s-a trecut la utilizarea pe scara tot mai larga a derivatelor obtinute din "aurul negru".
In decursul a numai cateva decenii, petrolul a devenit unul din elementele fundamentale ale vietii economice moderne. Potrivit opiniei lui Cesar Alimenti, petrolul constituie, in epoca contemporana "Meniu de bolta", pentru industrie, transport si prima conditie pentru apararea nationala a statelor.
Petrolul, consemna Eduard Ward, in 1960 -  a devenit "universal si international". Toate tarile au inceput sa-l caute frenetic in solul lor, caci el aduce independenta economica si bogatie.
Petrolul a retinut -  incepand din jurul anului 1900 -  tot mai mult atentia statelor producatoare sau neproducatoare ale pretiosului combustibil si unele si celelalte s-au aratat preocupate sa-si asigure cantitatile necesare unei bune desfasurari a vietii lor economice, in primul rand, pentru statele producatoare, problema nu prezenta dificultati, iar unele dintre ele (SUA indeosebi) s-au folosit de avantajul posedarii unor bogate rezerve de titei pentru s-si extinde dominatia economica si in consecinta, politica in diverse zone de pe glob.
Intr-un secol petrolul a devenit prima industrie a lumii.
Se foreaza azi la adancimi de peste 4000 metri pe toata suprafata globului, pana la cercul polar, se pompeaza, se trateaza si se transporta petrol. Cele mai mari vapoare din lume sunt petrolierele.
In anul 1900 aurul negru asigura mai putin de 4% din nevoile de energie ale intregii lumi. Azi, petrolul acopera 40% din aceste nevoi. In ciuda unei scaderi a consumului, lumea arde inca, in fiecare an, aproape 3 miliarde tone de produse petroliere, jumatate din acestea fiind furnizate doar de 8 companii.
Opt din zece intreprinderi dintre cele mai bogate din lume sunt companii petroliere. Dintre acestea patru sunt companii americane.
Este deja o idee general acceptata, cum ca industria petrolului s-a nascut in Statele Unite (in Pensylvania in 1859) si ca, cu exceptia catorva ani din ultima parte a secolului al nouasprezecelea, Statele Unite, au fost pana foarte curand cel mai mare producator de petrol al lumi, consumator si centru de rafinare a petrolului. 
In cursul ultimilor 20 de ani, s-a facut o mare risipa de petrol. Acum, consumul a scazut cu 25%. In 1979, companiile obtineau cele mai mari profituri din productie. Acum, datorita nationalizarilor din tarile producatoare, ele trebuie sa castige din distributie si rafinare. In transporturi, concurenta este prea mare.
Razboiul petrolului imbogateste pe cei bogati si saraceste pe cei saraci, implicand numeroase aspecte de individualitate.
Nu incape indoiala, fata de situatia actuala, omenirea va trebui, prin eforturi comune si buna intelegere, sa abordeze cu curaj, mai devreme sau mai tarziu si ultimul episod al epopeii mondiale a petrolului : asigurarea dezvoltarii utilizarii universale in conditiile renuntarii treptate si poate, chiar deplin la derivatele smulse "aurului negru".
"Petrolul" -  a devenit prima industrie a lumii .Suntem in prezenta celei mai mari amintiri din istoria umanitatii. Cu toate acestea, energia - petrolul a intrat intr-o perioada de declin. Era petrolului atotputernica s-a sfarsit si este posibil sa urmeze la inceputul celui de-al treilea mileniu, era hidrogenului. 
PREZENTARE GENERALA S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A.
1.1. Industria petrolului in Romania 
Istoric 
In anul 1996 a fost infiintata Compania Romana de Petrol, ca societate comerciala pe actiuni, constituita prin reorganizarea RAFIROM, PECO si PETROTRANS, care au fost comasate si si-au incetat activitatea. Compania Romana de Petrol detinea toate cele zece rafinarii din Romania, alaturi de campurile de extractie, de depozite si de statiile de benzina.
In anul 1997 Compania Romana de Petrol a fost impartita, 8 dintre rafinarii funtionand pe cont propriu, restul activelor intrand in proprietatea Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom. Astfel SNP Petrom a mostenit doua rafinarii (Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti), toata fosta retea de distributie PECO, sistemul de conducte al PETROTRANS si dreptul exclusiv de a extrage titei din campurile petrolifere din Romania.
In anul 2000 omul de afaceri Ovidiu Tender a cumparat de la Statul Roman societatea Pospectiuni SA, singura societate din tara care asigura prospectiuni geologice pentru foraj.
In anul 2002, a luat nastere compania Petrom Service prin desprinderea din Petrom a sucursalei Petroserv.
In anul 2004, OMV, grupul lider de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, a achizitionat 51% din actiunile Petrom de la statul roman pentru suma totala de 1,53 miliarde Euro
Consumul actual (anul 2007) al Romaniei este de circa 3 milioane tone de benzina pe an si circa 4 milioane tone de motorina dar se preconizeaza o crestere puternica al consumului in urmatorii ani datorita dezvoltarii parcului auto
Rezervele Romaniei sunt de 74 milioane tone titei, conform estimarilor din anul 2007.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza economico-financiare a Rompetrol Rafinare.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

-  ,,Analiza economico-financiara" - Prof.univ.dr.Aurel ISFANESCU; Prof.univ.dr.Vasile ROBU; Lect.univ.drd. Anca Maria HRISTEA; Asist.univ.drd.Camelia VASILESCU
-  "Gestiunea financiara a intreprinderii" - Prof.univ.dr.Vasile ILIE 
-  www.rompetrol.ro/
-  http://www.rompetrol-rafinare.ro/
-  http://www.wall-street.ro/ 
-  http://www.baniinostri.ro/ 
-  http://www.ppr.ro/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!