Analiza Efectelor Poluari Asupra Biodiversitati si Starii Socio-economice a Populatiei din Zona Gorjului

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Desi exista numeroase elemente valoroase de potential in comunitatile rurale, dar si cele urbane, perturbatiile majore care s-au produs in ultimele deceni au afectat toate componenetale vietii economice si sociale. 
Astfel s-au schimbat relatiile economice, sistemul de valori, comportamentul individual, fundamentele vietii din comunitati. Unele activitati economice au determinat fenomene de poluare asupra aerului, apei, solului, florei, faunei dar si efecte negative asupra starii de sanatate a populatiei din zona.
Astfel de fenomene au avut loc in multe localitati din judetul Gorj, ca urmare a activitatiilor industriale cu specific minier si energetic, asupra carora ne indreptam pentru efectuarea cercetarilor privind impactul poluari si al schimbarilor climatic asupra biodiversitatii si starii socio-economice a populatiei din zona.
In present Romania este membra a Uniuni Europene alaturi de tari ca Franta, Italia, Danemarca, Germania, insa nivelul de dezvoltare al economiei romanesti este departe de economia acestor tari. Gospodariile agricole taranesti sunt la fel de sarace ca si acum 100 de ani, raportat la nivelul mediului de trai de astazi si sunt cu mult in urma fermelor privat-familiale din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene.
Sustinerea taranului roman dupa 1990 a fost precara sau inexistenta, iar in multe sate romanesti astazi predomina saracia. Mentionam ca in present in cele 12.946 de sate ale Romaniei traiesc 9,7 milioane locuitori, respective 45,1 % din populatia tarii.
Daca in 1988 prin programul de sistematizare al satelor declansat de regimul Ceausescu nu s-a reusit demolarea si desfiintarea a peste jumatate din satele romanesti cum era planificat, probabil in viitorul apropiat foarte multe sate din Romania vor disparea, deoarece tinerii cauta un loc unde sa castige mai mult si sa traiasca mai bine. Daca satul nu le ofera aceste avantaje cu siguranta vor pleca in alta parte. Perioada comunista, pe langa multe altele, a distrus sentimentul de glia stabuna, sentiment pe care starmosi nostri il aveau in inima, in sange si in minte.
Cotitura istorica din decembrie 1989 a deschis si pentru satele romanesti noi perspective de existenta, consolidare si ascensiune.
Toate tarile lumii recunosc importanta economica si sociala a agriculturii ca sursa unica pentru satisfacerea unor necesitati elementare ale oamenilor-hrana si imbracaminte- si fara de care nu se poate vorbi de pace sociala si de dezvoltare economica normal.
Dezvoltarea rurala trebuie sa cuprinda toate activitatile care urmaresc imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor care traiesc la sat si pastrarea peisajului natural si cultural.
Dezvoltarea rurala implica doua activitatii importante dezvoltarea locala si dezvoltarea teritoriala.
CAPITOLUL I
ANALIZA EVOLUTIEI STRATEGIEI DE DEZVOLTARE RURALA
1.1 SPATIUL RURAL 
Termenul de spatiu rural a fost si este subiectul a numeroase definitii si interpretari de catre specialistii din domeniul. Multi specialist definesc spatiul rural prin opozitie cu spatiul urban ca fiind "zona caracterizata printr-o populare si densitate relativ slaba si prin preponderenta activitatii agricole".
In Europa incepand cu anii 1987-1988 a inceput un nou process de pretuire mai accentuate a spatiului rural. In aceasta perioada s-a desfasurat Campania Europeana pentru lumea rurala, organizata de catre Consiliul Europei, campanie compusa dintr-o serie de manifestari si de conferinte pe teme diverse, care au fost in mare masura la originea publicarii Cartei elvetiene pentru dezvoltarea lumii rurale, adoptata de catre Comitetul National al mediului Rural pe 16 decembrie 1987.
Partile agricole si neagricole ale spatiului rural formeaza o entitate distincta fata de spatiul urban, care se caracterizeaza prin concentratii mari de locuitori si structure vertical si orizontale.
Forma definitive a notiunii de spatiu rural se gaseste in Recomandarea nr. 1296/1996 a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei cu privire la Carta europeana a spatiului rural, in urmatoarea definitie: "expresia (notiunea) de spatiu rural are in vedere o zona interioara, inclusiv satele si micile orase, in care marea parte a terenurilor sunt utilizate pentru:
a) Agricultura, silvicultura, acvacultura si pescuit;
b) Activitatiile economice si culturale ale locuitorilor acestor zone (artizanat, industrie, servicii etc.)
c) Amenajarile de zone neurbane pentru timpul liber si distractii (sau de rezervatii naturale);
d) Alte folosinte (cu exceptia celor de locuit);


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Efectelor Poluari Asupra Biodiversitati si Starii Socio-economice a Populatiei din Zona Gorjului.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!