Analiza industriei de cazare in zonele rurale moldovenesti cu bogat potential turistic

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE . 5
CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALA A INDUSTRIEI UNITATILOR DE CAZARE CU SPECIFIC TURISTIC RURAL DIN REGIUNILECU BOGAT POTENTIAL TURISTIC. . 10
I.1. Analiza factorilor de importanta majora indeterminarea calitatii infrastructurii oferite turistilor pentru cazare, alimentatie si agrement in structurile turistice rurale. . 10
I.2. Rolul principal al industriei unitatilor de cazare cu specific turistic rural. . 20
I.3. Caracteristica importantei legislatiei cu privire la organizarea si desfasurarea activitatii unitatilor de cazare cu specific turistic rural. . 24
CAPITOLUL II. DETERMINAREA STRATEGIILOR DE DEZVOLTARE IN PRIVINTA PERFECTIONARII CALITATII SERVICIILOR PRESTATE DE UNITATILE DE CAZARE DIN SPATIUL RURAL. . 34
II.1. Strategiile de dezvoltare a turismului rural in contextul unitatilor de cazare si primire turistica cu specific rural. . 34
II.2. Factorii cheie care contribuie la dezvoltarea industriei de cazare cu tenta turismului rural. . 40
II.3. Hanul lui Hangan ca un promontor important in rindurile prestatorilor de servicii turistice cu specific turistic rural. . 51
CAPITOLUL III. ANALIZA SPECIFICA A UNITATILOR DE CAZARE FOCUSATE IN ZONELE CU UN BOGAT POTENTIAL TURISTIC RURAL. 60
III.1. Metode de promovare a industriei de cazare si barierele intilnite in aceasta privinta. . 60
III.2. Caracteristica calitatii serviciilor prestate in cadrul industriei de cazare din mediul rural. Analiza satisfactiei turistilor prin chestionar, cu privire la calitatea serviciilor prestate in unitatile de cazare turistice rurale. . 68
III.3. Metode de petrecere a timpului liber in cadrul unitatilor de cazare, analiza formelor de agreement prezente in industria de cazare din mediul rural. . 78
CONCLUZII SI PROPUNERI . 84
BIBLIOGRAFIE . 89
ANEXE . 93


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Turismul rural a cunoscut in ultimul deceniu o evolutie spectaculoasa, atit in planul ofertei cit si al cererii sub influenta a numerosi factori. RM considerata pe buna dreptate coltisor de rai, prin cadrul natural deosebit, are mari posibilitati de a dezvolta turismul rural, fiind gazda a turistilor veniti aici sa petreaca citeva zile de liniste si relaxare, departe de zgomotoasele orase.
Configuratia variata a teritoriului si istoria multimilenara a poporului nostru confera tarii noastre un potential turistic de o mare complexitate si valoare turistica recunoscute pe plan mondial si pretuite inca din cele mai vechi timpuri. Pozitia geografica a RM la fel are o conotatie pozitiva in dezvoltarea tarii nu doar pe plan economic, comercial, politic, ci si pentru dezvoltarea turismului de tranzit asigurind legatura intre tarile Europei Centrale, Nordice si Estice cu cele din Sudul continentului si din Orientul Apropiat si Mijlociu, acest fapt facilitind si o dezvoltare durabila a turismului intern.
Prezentul studiu a fost sustinut de numeroase metode si procedee de analiza si evaluare care sa permita o vizualizare concreta si corecta asupra evolutiei si perspectivelor de dezvoltare turistica rurale a Republicii Moldova. Necesitatea elaborarii unei lucrari privind analiza industriei de cazare in zonele rurale moldovenesti cu bogat potential turistic a derivat din faptul ca, pe aceste meleaguri intalnim numeroase forme native, valori fundamentale ale existentei umane si elemente specifice de atractie turistica care, in contextul unei optime exploatari, ar putea genera un plus in ceea ce priveste dezvoltarea asezarilor umane din zona. Astfel, majoritatea directiilor de cercetare au vizat o analiza obiectiva asupra diversitatii si calitatii resurselor turistice, precum si modalitatile prin care pot fi valorificate acestea, in contextul mai larg al dezvoltarii durabile.
Prin dezvoltarea turismului se urmareste dezvoltarea armonioasa si echilibrata a localitatilor rurale. Tipul turismului rural jucind aici rolul primordial. Prin dezvoltarea acestui tip de activitate in localitatile rurale se urmareste modernizarea sistemului de locuire si a infrastructurii in corelatie cu pastrarea specificului arhitectural si valorificarea eficienta a resurselor existente pe teritoriu, asigura o dezvoltare economica echilibrata a teritoriului prin antrenarea disparitatilor existente intre regiuni si valorificarea eficienta a tuturor categoriilor de resurse de cele mai multe ori la scara mica si care nu pot fi valorificate maxim prin alte activitati.
Turismul reprezinta astazi neindoelnic, unul dintre fenomenele care domina lumea contemporana, unul dintre segmentele cele mai profitabile din economia mondiala, remarcabil prin dinamizm, motivatii multiple si o mare diversitate a formelor de manifestare [5, p.6].
Actualitatea temei. Una din multitudinea formelor de turism este si turismul rural. Actualmente acest tip de turism practicat in mijlocul naturii in mediile rurale, devine nu doar un mod sanatos de viata dar si la moda. Astazi tot mai multi turisti aleg turismul in mediul rural, el ocupind tot mai mult teren fata de traditionalele forme de calatorii.
Principalele motive care stau la baza alegerii destinatiei rurale sunt mai multe, dar cele mai fregvent intilnite sunt :
- Dorinta refugiului cit mai departe de zgomotul orasului;
- Dorinta de a se reface intr-un mediu pur ecologic si de a expira aerul curat, pentru turistii straini, descoperirea de noi traditii, obiceiuri, etc.
Pentru RM dezvoltarea turismul in mediul rural are o mare importanta pentru economia tarii si sectorul industriei turistice. Lipsa potentialului natural ca marea sau munte, sau potential turistic urbanistic. De aceea turismul rural e un tip de turism cu un mare potential de viitor in RM.
Scopul lucrarii. Scopul prezentei lucrari este de a studia si expune potentialul turistic al RM de primire si deservire a turistilor in spatiile rurale, dar si punerea in discutie a problemelor cu care se confrunta azi turismul rural al tarii si obstacolele care stau in calea dezvoltarii mai eficiente a turismului Moldovei, cit si studierea posibilitatilor si metodelor de infiintare si dezvoltare a unei afaceri in mediul rural. Apare necesitatea de a analiza si cercetatea potentialului turistic din mediul rural deoarece numarul de turisti interni si externi in RM este in cestere de la un an la altul.
In elaborarea prezentului studiu, o etapa importanta a reprezentat-o stabilirea obiectivelor, fiind propuse in acest sens realizarea a doua categorii de obiective:
obiective generale, ce au in vedere stabilirea directiilor principale de desfasurare a studiului;
obiective specifice, care vizeaza stabilirea unor directii concrete de actiune derivate din obiectivele generale dar care se concretizeaza prin activitati bine definite care stau la baza desfasurarii cercetarii stiintifice.
Obiectivele generale au vizat, pe de o parte, utilizarea metodelor potrivite temei de studiu abordate in vederea colectarii, analizarii si interpretarii datelor iar, pe de alta parte, dezvoltarea perfectionarea profesionala prin imbunatatirea metodologiei de lucru.
Obiective propuse. Pentru realizarea acestei lucrari mi-am propus urmatoarele obiective:
- De a studia literatura de specialitate;
- De a cerceta mai amanuntit particularitatile strategiilor de dezvoltare a turismului rural al RM;
- De a cerceta potentialul actual al RM, ceea ce tine in special de primirea si deservirea oaspetilor [mai nou turisti];
- De a cerceta potentialul ofertelor de agrement propuse in cadrul complexelor turistice rurale;
- De a analiza si studia pasii necesari in initierea unei afaceri in turismul rural etc.
Metode de cercetare. Ca metode de elaborare a acestei lucrari am folosit :
- Metoda inductiva;
- Metoda analizei;
- Metoda deductiva;
- Metoda cercetarii pe teren;
- Metoda documentarii din carti , ziare etc.


Fisiere in arhiva (2):

  • Analiza industriei de cazare in zonele rurale moldovenesti cu bogat potential turistic.pdf
  • anexa.pdf

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Legile si actele normative ale Republicii Moldova
1. Hotararea Nr. 1065 din 02.09.2003, Strategia de dezvoltare durabila a turismului in Republica Moldova in anii 2003-2015 Nr. 1065 din 02.09.2003
2. Hotararea Guvernului Republicii Moldova - Cu privire la aprobarea Normelor metodologice si criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si de servire a mesei - Nr.643 din 27.05.2003 / Monitorul Oficial al R.Moldova nr.99-103/680 din 06.06.2003.
3. Legea Republicii Moldova nr. 352 din 24.11.2006 cu privire la organizarea si desfasurarea activitatii turistice in Republica Moldova //Monitorul Oficial 14-17/40, 02.02.2007.
4. Legea Republicii Moldova nr. 798 din 11.02.2000, Legea turismului, Abrogata la data de 02.02.2007 //Monitorul Oficial 54-56/357, 12.05.2000.
5. Regulile de baza ale comertului cu amanuntul si activitatii in sfera alimentatiei publice pentru agentii antreprenoriatului de pe teritoriul Republicii Moldova din 24 ianuarie 1994 / Monitorul Oficial nr. 1/28 din 30.04.1994. 
Manuale, monografii, carti si brosuri 
6. AngelescuC. Timpul liber, Bucuresti: Editura Economica, 1999. - 320p. 
7. Angelescu C. Jula D. Timpul Liber - Conditionari si implicatii economice, Bucuresti: Editura Economica, 1997. - 264p. 
8. Balaure V. Marketingul in alimentatie publica si turism Bucuresti: EdituraASE, 1998. - 266p. 
9. Barbu Gh., Turismul si calitatea serviciilor, Bucuresti, Editura ASE, 2000. - 228p. 
10. Baron P. Statistica pentru comert si turism, Bucuresti: Editura Stiintifica si Enciclopedica, 2001. - 310p.
11. Berbecaru I. Strategia promotionala in turism, Bucuresti: Editura. Sport-Turism, 2008. - 286p.
12. Blanke, J., Chiesa, Th. The travel and tourism competitiviness report 2011, New York: Publisher World Tourism, 2010. - 520p.
13. Cosmescu I. Turismul , fenomen complex contemporan, Bucuresti: Editura Economica, 1998. -240 p.
14. Cristureanu C. Economia imaterialului: tranzactiile internationale cu servicii, Bucuresti: EdituraAll Beck, 2008.- 410p.
15. Efros V. Potentialul turistic natural al Republicii Moldova Politica industriala si comerciala in Republica Moldova, Chisinau: Editura Stiinta, 1997 - p. 496. 16. Emilian R. Turism si servicii. Bucuresti: Editura Uranus, 2004. - 194p. 17. Erdeli G., Istrate I, Amenajari turistice, Bucuresti: Editura Universitarii, 1996. - 242p.
18. Florea S. Potentialul turisitc al Republicii Moldova. Chisinau: Editura labirint, 2005- 352 p. 19. Hapenciuc C., Cercetarea statistica in turism, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti: 2003.- 212 p.
20. Holloway J. The Business of Tourism, London: Pitman Publishing, 1994. - 240p.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!