Analiza Pozitiei Financiare la SC OMV Petrom SA

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE .
CAPITOLUL I. PREZENTAREA PRINCIPALILOR INDICATORI FINANCIARI SI UTILIZAREA ACESTORA IN CONTEXTUL ANALIZEI POZITIEI FINANCIARE. 
1.1. Rolul situatiilor financiare in furnizarea informatiilor contabile .
1.2. Valorificarea informatiilor contabile in analiza pozitiei financiare.
1.3. Bilantul - suport al analizei pozitiei financiare .
1.4. Indicatori de lichiditate, solvabilitate, de gestiune si trezorerie .
1.5. Analiza fluxurilor de trezorerie .
1.6. Indicatori privind structura patrimoniala .
1.6.1. Analiza ratelor de structura ale activului .
1.6.2. Analiza ratelor de structura ale pasivului .
1.6.3. Analiza ratelor de sinteza .
1.6.4. Analiza ratelor de finantare si indatorare .
CAPITOLUL II. PREZENTAREA GENERALA A SC OMV PETROM SA . .
2.1. Scurt istoric al societatii .
2.2. Obiectul de activitate . 
2.3. Misiune, obiective, strategii .
2.4. Structura organizatorica a SC OMV PETROM SA .
2.5. Mediul extern .
CAPITOLUL III. ANALIZA POZITIEI FINANCIARE LA SC OMV PETROM SA. .
3.1. Analiza evolutiei procentuale a indicatorilor din bilantul contabil .
3.2. Analiza indicatorilor de lichiditate, solvabilitate, trezorerie .
3.3. Analiza ratelor de structura patrimoniala .
3.4. Analiza riscului financiar .
CONCLUZII SI PROPUNERI. .
Bibliografie .


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Aceasta lucrare isi propune sa evidentieze modul in care informatiile relevate de situatiile financiare sunt prezentate si valorificate in demersul lor, pentru a caracteriza activitatea unei entitati, pozitia financiara si performantele acesteia, atat pentru nevoile proprii, cat si pentru terti. 
Globalizarea economiilor face ca informarea financiara clasica, articulata in jurul conceptelor contabile sa nu mai raspunda asteptarilor diferitelor categorii de utilizatori. Adesea, principiile contabile admise produc distorsiuni care deformeaza realitatea economica, diversitatea practicilor contabile facand dificil demersul analizei financiare, mai ales in cazul unor entitati multinationale. 
In ultimele decenii, teoria si practica economica au consemnat numeroase cazuri in care reusita in economie este legata nu atat de reforme radicale, cat de valorificarea zonelor de granita dintre subsistemele economic, social si politic, unde exista perioade in care, desi domina exigentele unui subsistem, rezultanta creeaza echilibru si optim in toate trei .
Dezvoltarea pietelor de capital si eficienta acestora depinde de increderea publicului in informatia contabila transparenta care trebuie insotita si de asumarea clara a responsabilitatii privind situatiile financiare, cu atat mai mult cu cat, prin scandalurile financiare care au zguduit multe state ale lumii, increderea destinatarilor situatiilor financiare in raportarea financiara si in auditarea acestora a fost afectata considerabil. 
Situatiile financiare ale unei companii reprezinta cel mai important mijloc prin care informatia contabila este pusa la dispozitia factorilor decizionali. De aceea, companiile isi publica situatiile financiare, intr-un mod cat mai explicit, pentru a putea fi intelese de catre cititorul interesat.
Perfectionarea continua a mediului de afaceri reprezinta o prioritate esentiala a guvernelor in consolidarea functionarii economiei de piata, iar pe termen scurt, realizarea obiectivelor urmarite in cadrul programului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In acest context, cadrul general de contabilitate si audit financiar isi imbunatateste continuu calitatea informatiei contabile prin aplicarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Economice Europene (Directiva a-IV-a si a VII-a) .
Necesitatea de conformitate este impusa de :
o globalizarea economiilor nationale;
o accesul Romaniei pe pietele de capital internationale;
o transparenta si simplificarea raportarilor financiare.
Pentru atingerea acestor obiective, in ultima perioada au avut loc o serie de modificari a adoptarii legislative intre care mentionam:
o modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991;
o reglementarile contabile conforme cu Directiva IV-a si a-VII-a
o adoptarea IFRS si IAS, prin Ordin M.F.P.
In conformitate cu referentialul contabil international situatiile financiare trebuie sa permita aprecierea pozitiei financiare, performantei entitatii precum si evolutia pozitiei financiare, pentru ca investitorii sa poata lua deciziile lor de investire si de dezinvestire .
Situatiile financiare prezinta rezultatele financiare ale unei entitati grupate pe categorii de informatii conform caracteristicilor economice denumite generic ,,structurile situatiilor financiare" care sunt direct legate de evaluarea pozitiei financiare (activele, datoriile si capitalul propriu) si a performantei (veniturile si cheltuielile) .
Analiza situatiilor financiare este arta de a analiza si de a interpreta informatiile prezentate in diferitele rapoarte intocmite de o intreprindere. Indiferent ca situatiile financiare sunt analizate de persoane competente ale conducerii intreprinderii sau ale tertilor, scopul principal al analizei este acelasi: sa se furnizeze o baza pentru luarea unor decizii rationale. 
Desigur ca fiecare categorie de utilizatori ai informatiilor contabile va pune accente pe diferite structuri ale situatiilor financiare. Finantatorul bancar este mai interesat asupra lichiditatii pe termen scurt, in timp ce investitorul potential sau actual va fi mai atent asupra profitabilitatii pe termen lung si structurii capitalului. Un alt scop al analizei situatiilor financiare este de a dezvolta o baza relationala pentru a prevedea viitorul.
Desi pentru analiza situatiilor financiare se poate face prin apelul la unul sau mai multe instrumente (tehnici), cel mai adesea analistii fac apel la analiza pe baza de rate. Ratele financiare pot fi utilizate pentru a dezvolta un set de statistici care sa puna in evidenta caracteristicile financiare cheie ale intreprinderii in cauza .
Pornind de la o interpretare simpla, bilantul este documentul de sinteza care prezinta situatia afacerilor unei intreprinderi la un moment dat.
Studiul financiar al bilantului evidentiaza modalitatile de realizare a echilibrului financiar functional sau patrimonial al intreprinderii la un moment dat (de regula la sfarsitul perioadei de gestiune), permitand deci o analiza financiara statica .
Dincolo de rolul sau in a completa informatiile referitoare la compozitia beneficiului, bilantul contribuie si la furnizarea bazei informationale privind:
o calculul ratei de randament;
o evaluarea structurii capitalului intreprinderii;
o determinarea lichiditatii si flexibilitatii intreprinderii .
Elaborarea lucrarii de fata a reprezentat un demers complex de studiu, analiza si cercetare a unor aspecte semnificative referitoare la activitatea companiei S.C. OMV PETROM S.A., in care imi desfasor in prezent activitatea, si care prin aria sa de activitate, deosebit de extinsa si diversa, s-a constituit ca un domeniu incitant de studiu pentru analiza in dinamica a activitatii societatii, pe parcursul anilor 2007, 2008 si 2009.
Si in aceasta perioada, ce succede procesului de privatizare, au avut loc numeroase schimbari, in domenii esentiale ale activitatii unei companii, schimbari ce tin de politici contabile, de maniera de organizare a activitatii, restructurari de sarcini si activitati, regandirea politicii de resurse umane in functie de noile obiective si prioritati. Deasemenea, Petrom trebuie sa se raporteze permanent la cererea de piata, sa anticipeze miscarile concurentei, sa-si autoevalueze limitele si resursele de care dispune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pozitiei Financiare la SC OMV Petrom SA.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!