Analiza Riscului de Tara

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins
Introducere 1
Cap. I: Riscul de tara - concept, forme de manifestare si evaluare 3
I.1. Definirea conceptului de risc de tara si trasaturile sale 3
I.2. Forme de manifestare a riscului de tara 6
I.3. Scopul si necesitatea evaluarii riscului de tara 12
I.4. Indicatori utilizati in evaluarea riscului de tara 13
I.4.1. Situatia economica 13
I.4.2. Situatia politica 18
Cap. II: Metode de previziune si acoperire a riscului de tara 21
II.1. Sistemele formale de evaluare a riscului de tara 22
II.2. Modelele econometrice (statistice) 23
II.3. Metode de analiza pe baza de scenarii 23
II.4. Metode probabilistice de evaluare a riscului de tara 24
II.5. Studiile de tara 25
II.6. Acoperirea riscului de tara 26
Cap. III: Analiza riscului de tara al Romaniei 29
III.1. Evaluarea situatiei economice si politice a Romaniei 31
III.1.1. Evaluarea situatiei economico-financiare 31
III.1.2. Analiza componentelor politice ale riscului de tara pentru Romania 37
III.2. Pozitia Romaniei in clasamentele internationale de risc 40
Concluzii 46
Bibliografie 49
Introducere


Extras din disertatie Cum descarc?

Multi investitori aleg sa isi plaseze o parte a portofoliilor detinute in strainatate. Aceasta decizie implica o analiza detaliata asupra fondurilor mutuale, asupra ratelor de schimb sau a volumului stocurilor. Cu toate acestea, investitorii neglijeaza adeseori un prim pas important in procesul de investitii la nivel international. Cand se actioneaza in mod corect, decizia de a investi in strainatate incepe cu o determinare a riscului climatului economic al statului ales ca destinatie a investitiilor.
Riscul de tara se refera la riscul de a investi intr-un stat anume, depinzand de mediul de afaceri care ar putea afecta profiturile obtinute sau valoarea activelor dintr-o stat anume. De exemplu, factorii de natura financiara, precum controlul emisiunii monetare, politicile monetare, sau factori de stabilitate precum revoltele si conflictele civile sau alte evenimente care sa influenteze riscul operational al companiilor. Termenul mai este cunoscut si ca risc politic, cu toate ca aceasta este o notiune mai generala, care se refera la riscurile care influenteaza companiile ce opereaza pe piata unui singur stat.
Orice activitate de tranzactionare implica un anumit grad de risc. Cand acestea se desfasoara in cadrul international, acestea implica un risc ce lipseste din cadrul economiilor nationale. Aceste tipuri de riscuri aditionale vizeaza riscurile ce deriva din diversitatea de diferente din cadrul structurilor economice, politice, a institutiilor socio-politice, din cele geografice si cele monetare.
Evaluarea riscului de tara este un proces demarat pentru evidentierea dificultatilor pe care le poate intampina statul analizat in onorarea obligatiilor rezultate ca urmare a contractarii de credite externe, precum si de obligatii de alta natura. Cunoasterea temeinica a situatiei economice si politice a tarii reprezinta un avantaj inestimabil pentru rezultate cat mai reale ale procesului evaluarii si a gestionarii riscului de tara.
Rezultatul evaluarii riscului de tara este principalul indicator care hotaraste daca acea tara reprezinta mediul prielnic pentru dezvoltarea unor activitati economice. Informatiile descoperite in urma examinarii situatiei din statele respective pot crea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce merge si ceea ce nu merge in mecanismul economic tarii gazda.
Evaluarea riscului de tara realizata de agentiile de rating are un profund caracter reflexiv. Nivelul ratingului este o expresie a bonitatii statului respectiv, conditionand astfel accesul acestuia la creditele internationale, precum si costurile respectivei finantari. Aceasta conditionare este insa reciproca, intrucat in cele mai multe cazuri dezvoltarea si bonitatea statului in cauza sunt esential dependente de capacitatea de a contracta imprumuturi externe, indusa de ratingul acordat.
Lucrarea de fata cuprinde o analiza a riscului de tara care vizeaza statul roman, o analiza care cuprinde o serie de elemente politice, sociale si economice care isi exercita influenta asupra mediului de afaceri la nivel national dar si international, si care influenteaza investitorii din strainatate in intentia acestora de a investi capitalurile detinute in activitati economice si de tranzactionare la nivelul Romaniei.
In primul capitol, intitulat "Riscul de tara - concept, forme de manifestare si evaluare" sunt prezentate o serie de delimitari conceptuale privind notiunea de "risc de tara", o serie de forme de manifestare a acestuia, o gama diversa de factori declansatori ai aparitiei riscului de tara, o serie de indicatori ai riscului de tara, oferindu-se o paleta diversa de informatii care sa vina in ajutorul analizei ce urmeaza sa fie intreprinse.
Capitolul al doilea, al carui nume este " Metode de previziune si acoperire a riscului de tara" descrie o serie de metode de determinare a riscului de tara- cantitative, econometrice sau pe baza de scenarii, o serie de informatii generale despre modul de concepere a studiilor de tara, incheindu-se cu metodele utilizate pentru a acoperi riscul de tara.
Ultimul capitol, " Analiza riscului de tara al Romaniei", detaliaza evolutia factorilor economici cu implicatii asupra activitatilor economice la nivelul statului roman care influenteaza deciziile de investitie a agentilor din exterior, analizand factorii economici, pe cei politici si sociali, care au contribuit la nivelul de risc atribuit Romaniei pe plan international, alaturi de o serie de analize ale riscului de tara intreprinse de unele dintre cele mai cunoscute agentii de rating la nivel international.
Avand in vedere ca riscul de tara se reflecta in volumul capitalurilor si a activitatilor de tranzactionare desfasurate in cadrul Romaniei si care implica si agentii economici din strainatate, o scadere a riscului de tara a statului roman ar putea avea efecte pozitive asupra economiei romanesti, cu efecte directe si notabile asupra populatiei, prin gradul de atractivitate ridicat, care ar oferi incredere investitorilor straini de a-si directiona fluxurile de investitii catre statul roman.
Cap. I: Riscul de tara - concept, forme de manifestare si evaluare
I.1. Definirea conceptului de risc de tara si trasaturile sale
Oamenii au fost preocupati dintotdeauna sa afle ce le rezerva viitorul, fie el benefic sau potrivnic. Masura in care acesta putea fi deterrminat a fost cu timpul influentat de stiinta; grecii considerau ca in orice fenomen exista o cauza si un efect, constante care determina viitorul, prin prisma deciziilor luate in prezent, al caror efect este vizibil in viitor. In incercarea de a-si determina viitorul, indivizii au dobandit de-a lungul timpului capacitatea de a identifica fenomenele care le-ar fi putut afecta in mod negativ viitorul. Studiile facute de cercetatori, indiferent de epoca in care si-au desfasurat activitatea au avut, in linii mari, aceleasi rezultate, si anume ca majoritatea fenomenleor se produc in mod neregurat si nu sunt previzibile, rezultate care se regasesc printre principiile de baza ale fizicii. Aceste rezultate au putut fi aplicate si la nivelul comportamentului uman, asupra deciziilor luate si a efectelor pe care aceste decizii le au asupra indivizilor, precum si a fenomenelor care nu se pot determina in cursul desfasurarii evenimentelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Riscului de Tara.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!