Analiza sistemului de extractie cu pompe elicoidale cu studiul etansarii rotor-stator

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE.2
CAPITOLUL 1. STADIUL ACTUAL AL TEHNOLOGIILOE DE EXTRACTIE A PETROLULUI.3
1.1 Pompajul centrifugal.3
1.2 Pompaj cu pompe cu piston.4
1.3 Pompaj elicoidal.6
1.4 Pompaj cu pompe hidraulice cu jet.8
CAPITOLUL 2. ANALIZA SISTEMULUI DE EXTRACTIE CU POMPE ELICOIDALE.10
2.1 Generalitati.10
2.2 Instalatia de pompare cu pompe elicoidale.10
2.3 Avantajele si dezavantajele utilizarii pompelor elicoidale.11
2.4 Metoda energetica pentru determinarea numarului de stabilizatori ai garniturii de prajini de pompare.12
2.5 Alegerea pompelor elicoidale.14
CAPITOLUL 3. PROIECTAREA UNEI INSTALATII DE POMPARE CU POMPE ELICOIDALE.16
3.1 Metodologia de calcul a unei instalatii de pompare elicoidale.16
3.1.1 SONDA S1.17
3.1.2 SONDA S2.20
3.2 Calculul debitului pompei.23
CAPITOLUL 4. PROBLEME DE MENTENANTA LA UNITATEA DE POMPARE CU CAVITATI PROGRESIVE.26
4.1 Aspecte teoretice referitoare la calculul fiabilitatii unitatii de pompare.26
4.2 Studiu de caz.28
4.3 Posibilitati de defectare a pompelor cu cavitati progresive.30
CONCLUZII.33
BIBLIOGRAFIE.34
ANEXA 1 Instalatia de pompare cu pompe elicoidale
ANEXA 2 Program de calcul Sonda1


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In stadiul actual al necesitatii in continua crestere de surse de energie , industria extractiva de hidrocarburi reprezinta unul din cele mai importante sectoare de activitate.
In acest context se vizeaza cresterea productiei de titei , atat prin descoperirea de noi rezerve , cat si prin marirea factorului de recuperare in special.
Stimularea productivitatii sondelor , conjugata cu extragerea unor debite cat mai mari in momentul inundarii sondelor de reactie , contribuie la marirea factorului de recuperare.
Perfectionarea metodelor de extractie a titeiului prin sonde , pe baza unei exploatari absolut stiintifice care sa duca atat la marirea productiei de titei cat si la reducerea consumului de energie , constituie un domeniu de activitate deosebit de important.
Perioada de tranzitie spre o economie de piata si limitarea rezervelor de titei si gaze fac ca atentia sa se indrepte spre exploatarea zacamintelor cantonate la mari adancimi , exploatarea platformei continentale a Marii Negre precum si marirea factorului de recuperare a titeiului din zacaminte.
In acest sens in proiect sunt analizate doua din sistemele de extractie in vaderea alegerii sistemului optim.
Sunt tratate astfel probleme legate de extractia titeiului prin pompaj elicoidal .
Specialistii care lucreaza in industria extractiva de petrol , au fost si sunt preocupati de gasirea unor metode care sa permita analiza si evaluarea cat mai exacta a curgerii amestecului de titei , gaze si apa prin coloane si tevi de extractie.
Cercetarile si experimentele efectuate in conditii de laborator si de santier , au condus la stabilirea unui numar relativ mare de teorii care au pus la dispozitie procedee pentru calculul gradientilor de presiune necesari in evaluarea variatiei presiunii in lungul acestor coloane .
CAPITOLUL 1
STADIUL ACTUAL AL TEHNOLOGIILOR DE EXTRACTIE A PETROLULUI
1.1 Pompajul centrifugal
Pompele centrifuge submersibile au fost aplicate pentru prima data in extractia titeiului in anul 1928. Cele mai folosite pompe centrifuge in santierele de petrol sunt de tip Reda. Aceste pompe sunt construite pentru o gama foarte mare de debite incepand de la 30-40 m3/zi pana la 6000-8000 m3/zi, in functie de diametrul coloanei in care se introduce. Pompele centrifuge submersibile se folosesc in special pentru debitel mari de lichid; se recomanda si in cazul titeiurilor foarte vascoase, precum si la extractia titeiului din sonde deviate.
Desi temperatura maxima la care rezista un motor obisnuit este de aproximativ 70-80oC, aceste pompe pot fi folosite si in sonde adanci utilizand un echipament din material special care rezista pana la 150oC. In caz de blocare cu gase, se opreste pompa si gazele se ridica in timp spre suprafata, datorita densitatii lor mai mici. 
Componentele instalatiei de fund si suprafata
Incepand de la perforaturi in sus se disting urmatoarele parti componente:
- Motorul sau electromotorul submersibil. Acesta este de tip asincron cu rotorul in scurtcircuit. El este bipolar avand o viteza de 2900rot/min la o frecventa a curentului de alimentare de 50 Hz. Motorul este umplut cu ulei de transformator special, dielectric cu o constanta dielectrica de minimum 30 si bun conducator termic.
- Protectorul. Acesta are rol de a izola motorul si lichidul de transformator din el, de fluidele din sonda.
- Pompa. Pompa submersibila este o pompa centrifuga multietajata, care consta dintr-un rotor si un stator. Rotorul este format dintr-un ax vertical pe care sunt montate paletele rotorului si care se roteste intre doua lagare unul superior si altul inferior.
- Separatorul se foloseste cand sonda produce gaze si se monteaza intre protector si pompa.
- Centrorul, montat imediat sub motor, asigura o racire uniforma a motorului si protejeaza cablul de uzura prin frecare.
- Capul de pompare este echipat cu un dispozitiv special pentru suspendarea tevilor de extractie care asigura etansarea in jurul tevilor si a cablului.
- Cutia de jonctiune.
- Panoul de comanda.
- Transformatorul.
1.2 Pompaj cu pompe cu piston
Acestea se realizeaza cu ajutorul pompelor cu piston, introduse in sonda si actionate de la suprafata prin intermediul garniturii de pompare. Prajinile care actioneaza pompa pot fi cu sectiune plina sau tubulare. Unitatea de pompare de la suprafata poate fi cu balansier sau fara balansier(pneumatic, hidraulic sau mecanic). 
In prezent peste 85% din totalul sondelor in productie din Romania se exploateaza prin pompaj de adancime cu prajini. O instalatie de pompare cuprinde utilajul de fund si cel de suprafata ca si in imaginea alaturata:
Utilajul de fund se compune din pompa de adancime 1, separatorul de fund pentru gaze si nisip 2 , tevile de extractie 3, prajinile de pompare 4, ancora pentru tevile de extractie 5, curatitoarele de parafina 6. Utilajul de suprafata cuprinde unitatea de pompare, capul de pompare 8 si conducta de amestec 9. La randul sau unitatea de pompare se compune din balansierul 11 care se sprijina pe o capra de sustinere 15, reductorul 12, bielele 13, manivelele 14, rama sau sania 7 si electromotorul 10.Pompa este introdusain coloana de exploatare cu supapa fixa sub nivelul la care se stabileste lichidul in coloana, cand pompa functioneaza. Distanta de la nivelul de lichid (niveldinamic) pana la supapa fixa se numeste submergenta dinamica a pompei (h).


Fisiere in arhiva (2):

  • Analiza sistemului de extractie cu pompe elicoidale cu studiul etansarii rotor-stator.doc
  • Analiza sistemului de extractie cu pompe elicoidale cu studiul etansarii rotor-stator.pptx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Petre Nicolae , Petre Chitu-Militaru Extractia titeiului prin pompaj cu prajini , Editura Tehnica , Bucuresti , 1986.
2. Corneliu Popescu , Mihai Pascu Coloja Extractia titeiului si gazelor asociate , Editura Tehnica , Bucuresti , 1993 , vol. I si II
3. Kermit E. Brown The technology of artificial lift methods , The University of Tusla , Oklahoma , 1980.
4. Miloiu, Gh., Simion, I., Transmisii intermediare ale pompelor cu cavitati progresive (PCP). Universitatea Transilvania Brasov,2006, Vol.ll.
5. Petre Chitu-Militaru, Liviu Firu, Ion Tanasescu, Viorel Manolache, Pompajul cu pompe cu cavitatea progresiva, Editura Didactica si Pedagogica,R.A. Bucuresti, 2005.
6. Gerhard Vetter, Wolfgang Wirth, Understand progressing cavity pumps characteristics and avoid abrasive wear, University of Erlangen-Nuremberg Germany.
7. Gheorghe Miloiu, Alexandru Ungureanu, Pompe cu cavitati progresive cu cuplaje cu bolturi transversale, Partea I si II.
8. *** http://www.kudupump.com/en/products-and-services/progressing-cavity-pumps
9. *** https://www.higp.hawaii.edu/hggrc/pump-test-successfully-completed/
10. *** http://www.upgploiesti.ro/noutati/fisiere/273/274Echipamentul sondelor in pompaj cu prajini.
11. ***http://www.confind.ro/pompe_cavitati_progresive.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!