Analiza Sistemului Educational

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1
Aspecte teoretice si metodologice privind organizarea sistemului de invatamant preuniversitar .3
Capitolul 2
Procesul de invatamant in ciclul gimnazial .6
2.1 Procesul de invatamant - structura.6
2.2 Modele ale procesului de invatamant .7
2.3 Predarea - orientari contemporane .14
2.4 Conceptul de predare .18
2.5 Predarea - act de comunicare educationala eficienta .23
2.6 Paraverbal si nonverbal in comunicarea instructionala .30
Capitolul 3
Analiza procesului educational la Scoala generala Vladila.33
Concluzii si propuneri. 47
Bibliografie .49


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Aspecte teoretice si metodologice privind 
organizarea sistemului de invatamant preuniversitar
Sistemul de invatamant reprezinta subsistemul principal al sistemului de educatie. Structura sistemului de invatamant din Romania cuprinde: invatamantul prescolar, invatamantul primar, invatamantul secundar inferior, invatamantul general obligatoriu, invatamantul secundar superior, scolile de arte si meserii, scolile de ucenici, invatamantul post-liceal si invatamantul superior. 
Invatamantul prescolar 
In invatamantul prescolar sunt inclusi copii cu varste cuprinse intre 3 ani si 6-7 ani. Activitatile se desfasoara in gradinite cu program normal, prelungit sau saptamanal. Invatamantul prescolar este structurat pe doua niveluri: nivelul I ce urmareste socializarea copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani si nivelul II ce urmareste pregatirea pentru scoala a copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani. 
Invatamantul general obligatoriu 
Invatamantul general obligatoriu este de zece clase, varsta de debut a scolaritatii fiind de 7 ani, sau de 6 ani la cererea parintilor. Teoretic, varsta de incheiere a invatamantului general obligatoriu este de 16-17 ani. Din anul scolar 2003-2004[1] clasele a IX-a si a X-a sunt finalizate cu certificat de absolvire. 
Invatamantul primar 
Invatamantul primar cuprinde clasele I-IV si functioneaza numai ca invatamant cu forma de zi, de regula, cu program de dimineata. Varsta de incheiere a invatamantului primar este de 10-11 ani. 
Invatamantul secundar inferior 
Invatamantul secundar inferior sau gimnaziul cuprinde clasele V-VIII si functioneaza in general ca invatamant cu forma de zi. Se finalizeaza cu sustinerea unor teze cu subiect unic in clasele a VII-a si a VIII-a. Varsta de incheiere a gimnaziului este de 14-15 ani. 
Invatamantul secundar superior 
Invatamantul secundar superior cuprinde liceele care organizeaza cursuri de zi, cu durata de patru ani (clasele IX-XII) si cursuri serale sau fara frecventa. Liceul este structurat pe trei filiere: filiera teoretica - cu profilurile: real si umanist; filiera tehnologica - cu profilurile: exploatarea resurselor naturale, protectia mediului, servicii si tehnic si filiera vocationala - cu profilurile: artistic, sportiv si teologic. Studiile liceale se incheie cu un examen national de bacalaureat. 
Scolile de arte si meserii 
In functie de profilul si complexitateaapregatirii, scolile de arte si meserii organizeaza cursuri de zi si serale cu durata de doi pana la patru ani pentru absolventi de gimnaziu care au obtinut certificat de absolvire. Studiile se incheie cu un examen de absolvire in urma caruia se obtine o diploma ce atesta pregatirea ca muncitor calificat in meseria aleasa. Absolventii scolilor de arte si meserii au posibilitatea de a frecventa invatamantul liceal la forma serala. 
Scolile de ucenici functioneaza in cadrul scolilor de arte si meserii, iar studiile sunt preponderent practice si au o durata de 1-3 ani, in functie de complexitatea meseriilor. Se pot inscrie absolventi de gimnaziu cu sau fara certificat de absolvire. Studiile se incheie cu un examen de absolvire in urma caruia se obtine o diploma ce atesta pregatirea ca muncitor calificat in meseria aleasa. 
Invatamantul post-liceal 
Invatamantul post-liceal este organizat din initiativa Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau la cererea agentilor economici. Studiile au o durata de 1-3 ani, in functie de complexitatea profesiilor. In invatamantul post-liceal admiterea se face prin concurs. 
Invatamantul superior 
Invatamantul superior se organizeaza in trei cicluri conform Legii nr. 288 din 24 iunie 2004 privind organizarea studiilor universitare, respectiv studii universitare de licenta, studii universitare de masterat si studii universitare de doctorat. Conform articolului 4, ciclul I cuprinde studii universitare de licenta, corespunzator unui numar cuprins intre minimum 180 de credite (licenta 3 ani) si maximum 240 de credite (licenta 4 ani), conform Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile (ECTS). Conform articolului 8, ciclul II cuprinde studii universitare de masterat care corespund unui numar de credite de studiu transferabile cuprins, de regula, intre 90 si 120. La invatamantul de zi, durata normala a studiilor universitare de masterat este de 1 pana la 2 ani. Ciclul III cuprinde studiile universitare de doctorat care au, de regula, o durata de 3 ani. 
Invatamantul superior de scurta durata, care s-a desfasurat in colegiile universitare existente la data publicarii Legii nr. 288 din 24 iunie 2004, au intrat in lichidare sau s-au reorganizat in studii universitare de licenta, in domeniile existente sau apropiate, iar absolventilor cu diploma de invaatamant superior de scurta li s-a dat posibilitatea de a continua studiile pentru a obtine licenta in cadrul ciclului I.


Fisiere in arhiva (7):

  • bibliografie dindere.doc
  • cap 1sistem de invat.doc
  • cap 2 procesul_de_invataman.doc
  • concluzii dindere.doc
  • coperta diz DINDERE.doc
  • cuprins dindere.doc
  • PDI Vladila cap 3 dindere.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!