Analiza tendințelor de dezvoltare a pietei lactatelor în contextul integrării

Cuprins disertație

CAPITOLUL 1. BAZA TEORETICO -  STIINTIFICA A INTEGRARII 3
1.1 Esenta conceptului de integrare. Clasificarea integrarii 3
1.2 Integrarea pe verticala. Avantajele si costurile ei 6
CAPITOLUL 2. ANALIZA SITUATIEI ACTUALE A INDUSTRIEI DE PRELUCRARE A LAPTELUI 12
2.1. Analiza industriei de prelucrare a laptelui. Evaluarea rezervelor de dezvoltare 12
2.1.1. Problemele generate de mediul extern 14
2.1.2. Problemele generate de mediul intern 17
2.2. Analiza eficientei economice a producerii, prelucrarii si comercializarii laptelui 19
CAPITOLUL 3. RESTRUCTURAREA PRIN INTEGRARE A PRELUCRARII, PRODUCERII SI COMERCIALIZARII. STUDIU DE CAZ - INDUSTRIA LACTATELOR 31
3.1 Restructurarea prin integrare la nivelul producerii materiei prime 31
3.2 Restructurarea prin integrare la nivelul producerii si comercializarii produselor finite 37
3.2.1 Colectarea materiei prime 37
3.2.2 Fabricarea produselor lactate 40
3.2.3 Distributia produselor 42
Concluzii 47
BIBLIOGRAFIE 52


Extras din disertație

CAPITOLUL 1. BAZA TEORETICO -  STIINTIFICA A INTEGRARII
1.1 Esenta conceptului de integrare. Clasificarea integrarii
Notiunea de ,,integrare" provine din latinescul integro, integrare, respective integratio, care inseamna a pune la un loc, a reuni mai multe parti intr-un tot unitar sau in vederea constituirii unui intreg, a restabili, a intregi; in aceasta situatie elementele constitutive devin parti integrante. Preluat initial din matematica termenul de ,,integrare" a fost preluat si de stiintele economice, acoperind o gama larga de procese si fenomene.
In literatura de specialitate exista mai multe criterii de tratare a notiunii de ,,integrare economica". Cel mai des prin integrare economica se subintelege o integrare la nivel interstatal. Dictionarul explicativ al limbii romane mentioneaza ca a integra inseamna a (se) include, a (se) ingloba, a (se) incorpora, a (se) armoniza intr-un tot. Un punct de vedere larg raspandit este cel referitor la trecerea de la microspatii la macrospatii, la ,,crearea unor ansambluri economice tot mai vaste" care sa permita o productivitate sporita a muncii si o calitate superioara a marfurilor.
Un alt punct de vedere considera mai multe elemente economice pot fi integrate daca relatiile dintre ele devin stabile si eficiente din punct de vedere economic. Aceasta definitie este considerata prea ,,sociologica", prea extinsa spre toate fenomenele economice.
S-a conturat si ideea unei integrari economice care sa considere un grad mai inalt de extindere. ,,Mai intai de toate exista o integrare de gradul intai, in care structurile productiei si schimburilor sunt ordonate intr-o forma mai mult sau mai putin spontana". Aceasta ordonare este determinata de legea pietei concurentiale.
Preponderent notiunea de integrare economica este utilizata la nivel interstatal. Este necesar de mentionat ca integrarea se poate realiza atat intre intreprinderi, in cadrul unei ramuri, cat si la nivel inter - ramural. In aceasta ordine de idei, reiesind din etimologia cuvantului, prin integrare se intelege ,,combinarea partilor intr-un intreg si uniunea este un rezultat din combinarea unor parti ori a unor membri" sau ,,intrarea intr-un ansamblu".
Prin integrare se intelege stabilirea unor legaturi implicite si explicite intre membrii implicati direct sau indirect intr-o activitate, in rezultatul carora are loc formarea unui organism economic care contribuie la inlaturarea barierelor artificiale intre acestia si din functionarea caruia au de castigat toate partile implicate.
Numai prin aceasta prisma de idei pot fi justificate urmatoarele directii de integrare a intreprinderilor: integrarea orizontala, verticala si conglomeratul.
Integrarea orizontala se caracterizeaza prin faptul ca doua sau mai multe intreprinderi concurente, care desfasoara aceeasi activitate pe aceleasi piete se asociaza prin diferite modalitati de regrupare pentru a desfasura activitati comune. Integrarea data prezinta o serie de avantaje: realizarea unui avantaj concurential, valorificarea factorului de sinergie, obtinerea unei mase critice favorabile, trecerea pragurilor de crestere si accesul la pietele internationale.
I. Avantajul concurential se obtine din aplicarea diferitor forme de asociere si de regrupare ce asigura marirea cotei de piata ocupate si reducerea concurentei pe de-o parte, si desfasurarea unei concurente mai puternice fata de alte intreprinderi care activeaza in acelasi domeniu pe de alta parte. 
Asocierea pe orizontala contribuie la reducerea costurilor sau la realizarea in comun a unor actiuni in interesul participantilor, cum ar fi, realizarea unui produs nou de mare complexitate .
II. Sinergia este un alt avantaj al integrarii pe orizontala, si defineste fenomenul prin care regruparea a doua sau mai multe activitati permite sa se obtina un rezultat superior sumei rezultatelor pe care le-ar furniza activitatile realizate in mod separat. In cazul integrarii orizontale sinergia se obtine din unirea unor active complementare care erau utilizate insuficient sau partial, care integrate vor conduce la obtinerea unor importante castiguri.
III. Accesul la pietele internationale se poate realiza de exemplu prin asocierea activitatilor de prospectare, de export sau de amplasare comerciala in strainatate, activitati care desfasurate separat nu sunt rentabile.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza tendintelor de dezvoltare a pietei lactatelor in contextul integrarii.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1. Anvers D. -  Economia mondiala, Editura Humanitas, Bucuresti, 2003
2. Ariton D., "Strategii financiare ale firmei", (Financial Strategies of Companies), Publishing House Europlus, Galati, 2007
3. Balaure V. (coord.) (coord.) Marketing, Ed. Uranus, Bucuresti, 2000
4. Badrus Gh., Radaceanu E., Globalitate si management, All Beck, Bucuresti, 1999
5. Barbulescu C., Pilotajul performant al intreprinderii, Editura Economica, Bucuresti, 2000
6. Bacescu A. -  Comportamentul investitional in afaceri, Tribuna economica nr.13/1993
7. Brown L.R -  Probleme globale ale omenirii -  Starea lumii 1989-1990, Editura Tehnica, Bucuresti, 2002
8. Chirita N., Scarlat E., Politici macroeconomice -  teorie si aplicatii, Editura Economica, 1998
9. Cretu C., Cunostinte economice fundamentale si de specialitate pentru examenul de licenta", Editura Fundatiei Academice "Danubius", Galati, 2005
10. Dobrescu Emilian M., Integrarea economica, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1996
11. Grigore A. - Rolul relatiilor publice in promovarea vanzarilor. Lucrari Stiintifice, Academia Navala Mircea cel Batran, Constanta, 2007
12. Grigore A. - Marketing Editura TERRA NOSTRA, Iasi, 2007
13. Grigore A. - Marketingul Serviciilor Editura Fundatiei Academice Danubius, Galati, 2008
14. Grigore A. - Marketing General Editura ZIGOTTO a Fundatiei Academice Danubius, Galati, 2008
15. Kotler P., Dubois B., Manceau D. Marketing Management, 11e edition, Ed. Pearson Education, Paris, 2004
16. Nicolaescu O, Sisteme, metode si tehnici manageriale ale organizatiei, Editura Economica, Bucuresti, 2000
17. Porter Michael, Avantajul concurential, Teora, Bucuresti, 2001
18. Porter Michael, Strategia concurentiala, Teora, Bucuresti, 2001
19. Turtureanu A.G. "Elemente fundamentale de marketing", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2005;
20. Turtureanu A.G. "Economia serviciilor", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004;
21. Tureac, C., - Managementul serviciilor - Galati, Editura Fundatiei Academice Danubius, 2007
22. Vacarel I. -  Politici economice financiare -  de ieri si de azi, Editura Economica, Bucuresti, 1996


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!