Analiza Variantelor de Inchidere a Lucrarilor Miniere Subterane de la Exploatarea Miniera Nistru Avand in Vedere Efectele Exploatarii Asupra Campurilor Miniere Vecine

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Dintotdeauna omul a fost intr-o lupta permanenta cu timpul si performanta. A cautat, a inventat si a folosit din ce in ce mai mult tot ce s-a putut pentru a-si face viata mai usoara, pentru a stapani natura si uneori, din pacate, pentru a o distruge.
Cu siguranta, o istorie a tehnologiilor ar trebui sa prezinte nu numai o evolutie a lor din punct de vedere cantitativ, ci si mai ales, o evolutie din punct de vedere al performantelor.
Desi cunoscuta inca din antichitate, tehnica extragerii si prelucrarii rocilor a atins nivele remarcabile abia in ultimele decenii, ca urmare a eforturilor de retehnologizare a procesului de extractie. 
Romania are o indelunga traditie in exploatarea substantelor minerale utile. Sunt cunoscute mine inca din vremea romanilor iar istoria medievala a orasului Baia Mare este legata de minerit. Cu trecerea timpului, prin exploatarea intensiva a acestora, rezervele s-au diminuat si in multe cazuri extragerea a devenit nerentabila.
Politica de protectie a zacamintelor si de protejare a mediului au determinat schimbarea opticii in privinta exploatarii cu orice pret a rezervelor de substanta minerale utile. In prezent se urmareste eficientizarea minelor cu potential productive si restrangerea si inchiderea celor neviabile.
Experienta practica privind inchiderea minelor dobandita pana in prezent confirma ca dupa performantele tehnico - economice, securitatea si sanatatea in munca joaca un rol primordial in privinta viabilitatii unei exploatari miniere.
Lucrarea de fata se refera la metodele folosite pentru inchiderea perimetrului minier Nistru, modul cum aceste lucrari au afectat mediul inconjurator si perimetrele miniere vecine. Inchiderea s-a facut pe sectoare, neabordarea unitara si in intregime a perimetrului minier, la proiectarea lucrarilor de inchidere, a dus la lucrari de inchidere care nu au rezolvat problemele de mediu existente in acest perimetru minier. 
Astfel, statiile de epurare a apelor de mina, chiar daca functioneaza normal, nu asigura o epurare optima a apelor de mina, datorita capacitatii reduse de preluare a debitelor de apa de mina, cu toate dotarile moderne utilizate. Haldele de steril au aceleasi elemente comune (gardulete de coasta, ziduri de sprijin, canale de evacuare a apelor etc.), care sunt in majoritatea cazurilor deteriorate. Cladirile fostei incinte miniere care nu au fost demolate, desi au fost predate autoritatilor locale, se afla in stare avansata de degradare, din cauza ca nu au fost intabulate. Perimetrele miniere amenajate nu au fost predate autoritatilor administratiei locale iar acest lucru a dus la neimplicarea acesteia in monitorizarea si gestionarea acestor terenuri. 
Aceasta situatie a fost favorizata si de lipsa unui cadru legislativ unitar, respectiv un set de acte normative de a caror elaborare depinde succesul viitor al activitatii de inchidere in conditii de eficienta tehnica, economica si de mediu.
CAPITOLUL I
CARACTERISTICILE GEOLOGICE MINIERE ALE ZACAMANTULUI DIN PERIMETRUL MINEI NISTRU
I.1 Geologia zacamantului minier Nistru
Exploatarea miniera Nistru este situata la cca. 17 km NV de Baia Mare si exploateaza un sistem filonian a carui mineralizatie este polimetalica, cuprifera sau aurifera. (Anexa 1)
Zacamantul Nistru are o distributie zonala:
o zona de vest are un caracte complex, filoanele avand grosimea cuprinsa intre 0,3 - 2.0 m, inclinari de 60 - 900 si orientare NE - SV;
o zona mediana are un caracter predominant cuprifer, asociat plumbo - zincifer, filoanele avand grosimi cuprinse intre 0,3 - 2,2 m si inclinari de 75 - 900;
o zona de est are un caracter aurifer la partea superioara polimetalic in partea mediana si cuprifer in adancime, filoanele avand grosimi cuprinse intre 0,1 - 2,5 m si inclinari de 50 - 900, orientare NE - SV sau NV. Lungimea filoanelor este cuprinsa intre 80 - 1000 m.
Mineralizatia polimetalica este prezentata prin: pirita, calcopirita, galena, blenda si in cantitati mici marcasita, hematit, molibdenit asociat cu aur si argint.
Mineralizatia auro - argintifera este reprezentata prin cuart, pirita, aur, argint asociate cu sulfuri: blenda, galena, calcopirita in concentratii variabile.
Rocile inconjuratoare din perimetrul Nistru apartin complexelor eruptive neogene fiind repezentate prin piroclastice riolitice, andezite amfibolice, riolite de Baita, dacite de Limpedea si Ulmoasa si andezite de Ilba. Fundamentul sedimentar este reprezentat prin gresii, conglomerate si marne grezoase.
Exploatarea miniera Nistru este situata pe raza localitatii Nistru - oras Tautii Magheraus si cuprinde mai multe perimetre geologice: 9 Mai, 11 Iunie, Anton II - Baita, Tyuzosa.
Zacamintele din zona Nistru sunt localizate in unitatea structurala a lantului eruptiv Oas - Gutai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Variantelor de Inchidere a Lucrarilor Miniere Subterane de la Exploatarea Miniera Nistru Avand in Vedere Efectele Exploatarii Asupra Campurilor Miniere Vecine.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!