Analize Fizico-Chimice ale Laptelui de Consum

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS
1. INTRODUCERE 
2. LAPTELE DE CONSUM
2.1. Rolul laptelui in alimentatia umana 
2.2. Consumul de lapte in Romania
2.3. Laptele de consum UHT pe piata interna
2.4. Reglementari comunitare 
3. CARACTERISTICILE FIZICO- CHIMICE, MICROBIOLOGICE SI SENZORIALE ALE LAPTELUI
3.1.Compozitia chimica a laptelui 
3.2. Factorii care influenteaza compozitia, calitatea si cantitatea laptelui
3.3. Proprietati fizice 
3.4. Proprietati chimice 
3.5. Caracteristici microbiologice 
3.6. Caracteristici senzoriale 
4. LAPTELE DE CONSUM UHT
4.1. Procesarea laptelui prin metoda UHT 
4.2. Avantajele si dezavantajele metodei UHT 
4.3. Dificultati in folosirea metodei UHT 
4.4. Ambalaje pentru procesarea aseptica a laptelui UHT 
4.5. Indicatori de diferentiere a tratamentelor termice 
5. PARTEA EXPERIMENTALA 
5. 1. CARACTERISTICILE DE CALITATE ALE LAPTELUI 
5.1.1. Aspecte generale ale calitatii produselor alimentare 
5.1.2. Calitatea nutritiva a laptelui 
5.1.3. Calitatea senzoriala a laptelui 
5.1.4. Calitatea igienica a laptelui 
5.1.5. Calitatea fizico-chimica a laptelui 
5. 2. MATERIALE SI METODE 
5.2.1. Prelevarea si pregatirea probelor pentru analiza 
5.2.2. Metode analitice 
5.2.2.1. Determinarea densitatii prin metoda areometrica 5.2.2.2. Determinarea densitatii cu ajutorul picnometrului 
5.2.2.3. Determinarea aciditatii prin metoda de exprimare 
in grade Thorner 
5.2.2.4. Determinarea pH-ului si conductantei 
5.2.2.5. Determinarea continutului de grasime prin 
metoda acido-butirometrica Gerber 
5.2.2.6. Determinarea lactozei prin metoda cu 
fericianura de potasiu 
5.2.2.7. Determinarea continutului de calciu prin metoda complexometrica 
5.2.2.8. Determinarea substantelor proteice prin metoda Kjeldahl 
5.2.2.9. Determinarea substantei uscate si a apei 
prin uscare la etuva 
5.2.2.10. Determinarea substantei uscate totale din lapte 
in dependenta de doi parametri 
5.2.2.11. Determinarea indicelui de refractie 
5.2.2.12. Determinarea vascozitatii dinamice 
5.2.2.13. Determinarea dimensiunii globulelor de grasime 
5.3. ANALIZA STATISTICA A REZULTATELOR
5.3.1. Analiza dispersionala - ANOVA unifactoriala 
5.3.2. Analiza dispersionala - ANOVA bifactoriala 
5.4. REZULTATE SI DISCUTII 
5.5. CONCLUZII
6. BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman. Date privind primele incercari de prelucrare a laptelui in tara noastra sunt putine. In ultimii ani, ca urmare a unor cercetari arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de asezare "stana dacica" unde apar elemente privind prelucrarea laptelui in acea perioada.
Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca. Ele ar proveni de la sumerieni, un popor indogermanic, care prin anii 5000-4000 i.Hr. s-au stabilit in Mesopotamia, venind din podisul Iranului. Sapaturile arheologice au scos la iveala pe zidurile templului zeitei Nin-Hor-Sag (protectoarea turmelor), desene care reprezinta scene de mulgere a laptelui. 
Prelucrarea laptelui mai este semnalata in perioada 500-100 i.Hr. la sciti, traci, germani si tatari care prelucrau laptele de iapa, la popoarele semite laptele era obtinut de la oi si capre. Prelucrarea laptelui este atestata si in literatura indiana. Laptele constituia un produs important la greci si romani, in Roma si Atena existand piete pentru vanzarea laptelui. Laptele de vaca era mai putin utilizat in Grecia unde se consuma lapte de capra iar in Italia lapte de oaie. In vechea Roma, la casele mari pe langa bucatarie exista o incapere pentru prelucrarea laptelui, acesta fiind pastrat la racoare, in beciuri speciale. 
In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa, in zona Marii Mediterane, cunosteau laptele pe care il consumau ca atare. In lucrarea sa ,,Zece mii de ani de productie de lapte" Michel Roblin arata ca europenii de pe malurile Visteilei si ale Niprului, stramosi ai latinilor si germanilor, cunosteau deja laptele animal. 
Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci si romani, fiind denumit si ,,Sangele Alb" prin valoarea sa hranitoare. Kosikouwski considera zona orasului Roma ca locul de formare a consumului de lapte, care s-a raspandit treptat in numeroase tari europene.
Traditia prelucrarii laptelui a stat initial la baza infiintarii unor unitati de prelucrare mestesugareasca, dar astazi exista o industrie a laptelui moderna, cu o productie diversificata, dezvoltata in toate regiunile tarii.
2. LAPTELE DE CONSUM
2.1. Rolul laptelui in alimentatia umana
Despre calitatile inegalabile si implicit despre beneficiile enorme ale laptelui nu are rost sa mai amintim pentru ca sunt de notorietate. Ne vom opri putin atentia asupra locului pe care ar trebui sa-l ocupe laptele in dieta adultului.
Unul din cei mai importanti factori ai organizarii si conducerii unei alimentatii corecte il constituie cunoasterea particularitatilor si caracteristicilor nutritionale ale produselor alimentare folosite pentru acoperirea necesitatilor in substante nutritive ale organismului.
O alimentatie corecta presupune o mare diversitate de alimente. Excluderea unui produs sau mai multor produse din alimentatie priveaza organismul de posibilitatea unei selectii optime a componentilor necesari sintezei compusilor proprii. Fiecare aliment se impune printr-o serie de compusi nutritivi care il fac de neinlocuit. Continutul in substante nutritive al produselor alimentare variaza de la un aliment la altul in raport cu varietatea, conditiile de dezvoltare, tehnologia de prelucrare si provenienta.
Din punct de vedere al naturii componentilor ce-i contin, al calitatii acestora si al locului si rolului pe care il au in dieta zilnica, alimentele se impart in mai multe grupe, fiecare avand caracteristicile nutritionale specifice. Astfel laptele si produsele lactate sunt o grupa reprezentativa de alimente. 
Laptele este un aliment complet continand, in proportii echilibrate, toate elementele necesare intretinerii si cresterii organismului, cu efecte morfogenetice si energetice remarcabile. Constituie o alimentatie unica pentru copiii de varsta mica si cu indicatii majore pentru adultii de toate varstele, cu deosebire pentru femeile gravide sau cele care alapteaza.
Proteinele laptelui se carecterizeaza printr-o valoare biologica ridicata si un grad de asimilare de 96%. Sunt reprezentate de cazeina, albumine si globuline si contin, in proportii echilibrate, toti aminoacizii esentiali. Un litru de lapte contine aproximativ 31,3 g de cazeina, 2,4 g de albumine si 0,2 g de globuline.
Cazeina este o fosfoproteina si constituie 81% din totalul proteinelor laptelui. In lapte, cazeina se gaseste sub forma coloidala cu denumirea de cazeinogen sau cazeinat de calciu.
Albuminele din lapte sunt proteine liofile cu rol de coloid protector al cazeinei, nu contin fosfor dar au o cantitate mult mai mare de aminoacizi cu sulf decat cazeina. Sunt asimilate foarte usor in special de catre nou-nascuti. Laptele contine 0,4-0,5% albumine.
Globulinele se gasesc in lapte in proportie de 0,1%. Lactoglobulinele au o mare importanta in alimentatia nou-nascutilor datorita proprietatilor lor imunologice.
Tabelul 2.1. Caracteristicile nutritionale ale proteinelor laptelui si fractiunilor sale
Eficienta nutritionala Lapte Cazeina Zer
Coeficient de utilizare digestiva 93,5 97 97
Valoarea biologica (VB) 85,0 75 95
Utilizarea neta a proteinelor (NPU) 79,5 73 87,5.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analize Fizico-Chimice ale Laptelui de Consum.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!