Ansamblu publicitar din fier forjat cu panou de lemn

Cuprins disertație

ARGUMENT
Capitolul I - Aspecte generale privind fieraritul
1.1. Istoria fieraritului / fierul forjat pag.2
1.2. Materiale pentru prelucrat pag.3
1.3. Prelucrarea la cald pag.4
Capitolul II -Tehnici de forjare( vechi si noi)
2.1. Forjarea diferitelor elemente pag. 6
2.2. Cele mai importante tehnici de forjare a fierului pag.10
2.3. Descrierea procedeelor pag.11
Capitolul III - Obiecte decorative din fier forjat
3.1. Categorii de obiecte din fier forjat . Obiecte decorative pag.13
3.2. Ornamente stradale din fier forjat pag.15
Capitolul IV - Principiile restaurarii . Conceptia de restaurare
4.1. Conceptia de conservare - restaurare si modul de interventie pag.17
4.2. Principiile restaurarii pag.18
Capitolul V - Aspecte teoretice privind restaurarea obiectelor din fier forjat
5.1. Restaurarea obiectelor din metal pag.19
5.2. Coroziunea metalelor pag.20
Capitolul VI - Restaurarea propriu - zisa a obiectului 
6.1. Prezentarea obiectului de restaurat si a starii de conservare:tipul obiectului, caracteristici structurale, descriere tehnica, istoric, stil. pag.21
6.2. Restaurare. Fisa de restaurare pag.27
6.3. Fisa identificare specie lemnoasa pag.54
Concluzii
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertație

ARGUMENT
M - am decis sa aleg acest gen de obiect (piesa, panou publicitar) in urma unor intamplari, care au determinat sa intru in posesia acesteia, la momentul intrarii in posesia lui, obiectul se gasea intr-o faza de conservare buna, piesele in mare parte fiind integral pastrate, existand si parti, elemente lipsa, nu impotante insa greu de identificat, partea panoului de lemn fiind intr-o stare de degradare, nu foarte avansata.
Tot asamblul publicitar a fost recuperat de la un vanzator ambulant specializat in obiecte de arta, vechituri, chilipiruri, din zona banatului de munte.In acest interval de timp am mai recuperat si alte piese de acest gen(console de fonta, panouri de lemn din ansambluri publicitare etc.Toata zona Banatului de munte, o data, pe vremuri era intr-un fel axata pe industrii mestesugaresti metalurgice, tamplarii cu marii mesteri, cioplitori, artizani, tapiteri etc. deoarece zona a fost si este o zona bogat impadurita. Ansamblul publicitar, este probabil construit si provine dintr- o zona cu exploatari miniere de fier si nu numai, originile nu le- am identificat, de asemenea nici anul conceperii acesteia, insa dupa cautari facute cu privire la acest gen de obiect l-am plasat in perioada interbelica, postbelica cu aproximatie si origini probabil din zona Aninei, asezare formata din doua localitati, Anina si Steierdorf, orasel preponderent minier care s- a dezvoltat in jurul exploatariilor de huila .
Personal, consider ca este un obiect de colectie prin particularitatiile acestuia si unicitatea lui, tinand seama de faptul ca piesa in integralitate a fost realizata manual.
Materialul folosit este fierul si lemnul, poate nu intotdeauna o combinatie reusita insa de aceasta data fiind dovedita a fii o alegere care a reusit sa strabata anii, vicisitudinile, actiunea factorului uman si inevitabila degradare, imbatranire a materiei.
Astfel urmand pasii si princiipile de conservare - restaurare, cred ca am reusit sa readuc la viata, o parte din istoria unei comunitati, a breslelor mestesugaresti care compuneau odata societatea romaneasca din partea de vest a tarii noastre.
Capitolul I
Aspecte generale privind fieraritul
1.1. Istoria fieraritului / fierul forjat
Primul tip de fier cunoscut si utilizat de oameni provenea din meteoriti. In Egipt si Mesopotamia s-au descoperit varfuri de sulita si obiecte decorative cu aceasta origine, datand din jurul anului 4000 i.Hr. [1] 2000 de ani mai tarziu a aparut si fierul prelucrat din minereu (la inceput cel numit fier de mlastina - in engleza bog iron sau limonit), folosit insa doar pentru obiecte de cult si considerat mai valoros decat aurul. Intre 1600 i.Hr. si 1200 i.Hr. a inceput obtinerea fierului in topitorii primitive, in Imperiul Hitit (Anatolia si Caucaz). Disparitia acestui imperiu a permis raspandirea cunostintelor despre prelucrarea fierului in toata regiunea, facilitand trecerea de la Epoca Bronzului la Epoca Fierului.
Fig.1. Procesul purificarii minereului de fier (in stanga) si doi oameni care folosesc un furnal (in dreapta)
Otelul, aliaj al fierului cu relativ putin carbon, a fost produs, se pare, pentru prima data in India, in secolul al III-lea. Un exemplu al maiestriei indiene in domeniul metalurgiei este si faimoasa coloana de fier din Delhi, care este constituita in proportie de 98% din fier forjat si a fost ridicata la sfarsitul secolului al IV-lea sau inceputul secolului al V-lea[3].
Fig.2. Coloana de fier din Delhi
In Europa, primele sarje de fonta turnata au fost obtinute in Suedia, in secolul al XV-lea (Lapphyttan si Vinarhyttan). Ghiulele de tun din fonta au permis apoi raspandirea acestui material si a metodelor de obtinere in toata lumea. Combustibilul de baza pentru aceste procese era carbunele de lemn (mangalul).
Disparitia accentuata a padurilor din Marea Britanie a dus in secolul al XVIII-lea la inlocuirea mangalului cu cocsul, de catre Abraham Darby. Acest lucru, impreuna cu inventarea masinii cu abur, a dus la Revolutia industriala[4].
Fieraritul este una dintre cele mai vechi tehnici de modelare a metalelor, din acesta cauza mestesugul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi profesii.Odata cu trecerea anilor au aparut diferite bresle precum potcovar, cutitar, fierar care realizeaza obiecte de arta precum si altele.Multe dintre fabricile de astazi care prelucreaza metalele in trecut au fost atelierele de fierarie


Fisiere în arhivă (1):

  • Ansamblu publicitar din fier forjat cu panou de lemn.docx

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1. Cismaru M., - Structuri din lemn -  curs. Reprografia Univ. Brasov 1999
2. Cosereanu, C. -Tehnologia mobilei, editura: Universitatea Transilvania din Brasov ISBN: 978-973-598-590-5, 200 pagini,(2012)
3. Guttmann, M. editor -  Tendinte in conservarea preventiva, Proceedings Conferinta Internationala, CNM ASTRA Sibiu, 2007.
4. Karl Gissing, Fieraritul o indeletnicire simpla , M.A.S.T. , 2017
5. Lica, D., Cosereanu C.,-Civilizatia lemnului la romani,Editura Universitatii ,,Transilvania" Brasov ISBN: 978-973-598-684-1, 103 pagini,2010
6. Lica, D., Cosereanu, C.,-Tehnologia mobilierului tapitat, Editura Universitatii Transilvania din Brasov ISBN: 978-606-19-0283-5,270 pagini, 2013.
7. Porojan M., 2019 - Cursuri ,, Elemente de anatomia , fizica si mecanica lemnului pentru restauratori " Universitatea Transilvania , Brasov 
8. Timar M.C. -  Elemente de teoria restaurarii si conservarea patrimoniului cultural - Note de curs, 2018.
9. Timar, M.C., - Ameliorarea Lemnului, Editura Universitatii Transilvania, 2003
10. Timar, M.C. - Cursuri SMCR , An I , EDMR ( master ), 2019
11. Timar, M.C., - Restaurarea mobilei, Editura Universitatii Transilvania,2003
12. Salca,E.A. - Materiale traditionale pentru industria lemnului. 
Editura Universitatii Transilvania din Brasov, 2016
- **Surse electronice: 
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fier_forjat
http://libtips.org/main/ Hand Forging and Wrought-Iron Ornamental Work
www.images.google.ro
restaurare - Universitatea Transilvania - UniTBv
old.unitbv.ro > Portals > Studenti > Revista_eco_design > E_D_R_vol_1_3
https://ro.scribd.com > doc > Antichizare-de-La-Buta
https://Tinca Fier Forjat | fier forjat - tincafierforjat.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!