Aplicatii ale Microcontrolerului ATMega 16 in Realizarea unor Semnalizari, Afisaj pe LCD si Comanda unor Micromotoare

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul I: Conceptul de mecatronica.4
I.1 Structura hard a unui sistem mecatronic.5
I.2 Microcontrolere.6
I.3 Microcontrolerul ATMega16.8
I.4 Placa de dezvoltare.9
Capitolul II: Interfatarea dispozitivelor periferice.24
II.1 Comanda unui LED.26
II.2 Afisajul cu 7 segmente.30
II.3 Butoane.34
Capitolul III: Interfatarea senzorilor si comunicatii de date.39
III.1 Afisajul alfanumeric cu cristale lichide LCD.39
III.2 Convertorul analog - digital (ADC).42
III.3 Traductoare si senzori de pozitie.45
III.3.1 Senzori incrementali.45
III.3.2 Senzori digitali absoluti.47
Capitolul IV: Actuatori.49
IV.1 Notiuni generale.49
IV.2 Sistematizarea actuatorilor utilizati in mecatronica.51
IV.3 Motorul de curent continuu.53
IV.4 Servomecanismul.68
IV.5 Motorul pas cu pas.72
Concluzii.80
Bibliografie.81


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere 
Circumstantele in care ne gasim astazi in domeniul microcontrolerelor si-au avut inceputurile in dezvoltarea tehnologiei circuitelor integrate. Aceasta dezvoltare a facut posibila inmagazinarea a sute de mii de tranzistoare intr-un singur cip. Aceasta a fost o premiza pentru productia de microprocesoare, si primele calculatoare au fost facute prin adaugarea perifericelor ca memorie, linii intrare-iesire, timer-i si altele. Urmatoarea crestere a volumului capsulei a dus la crearea circuitelor integrate. Aceste circuite integrate contin atat procesorul cat si perifericele. Asa s-a intamplat cum primul cip continand un microcalculator, sau ce va deveni cunoscut mai tarziu ca microcontroler a luat fiinta.
Conceptul de mecatronica este inseparabil legat de utilizarea microcontrolerelor.
Printre multele domenii unde utilizarea lor este practic un standard industrial se pot mentiona: in industria de automobile (controlul aprinderii/motorului, climatizare, diagnoza, sisteme de alarma, etc.), in electronica de consum (sisteme audio, televizoare, camere video si videocasetofoane, telefonie mobila, GPS-uri, jocuri electronice, etc.), in aparatura electrocasnica (masini de spalat, frigidere, cuptoare cu microunde, aspiratoare), in controlul mediului si climatizare (sere, locuinte, hale industriale), in industria aerospatiala, in mijloacele moderne de masurare - instrumentatie (aparate de masura, senzori si traductoare inteligente), la realizarea de periferice pentru calculatoare, in medicina.
Capitolul I
Conceptul de mecatronica 
Conceptul de mecatronica s-a nascut in Japonia la inceputul deceniului al optulea al secolului trecut. Termenul in sine a fost brevetat de catre concernul Yaskawa Electric Co. si a fost utilizat pentru a descrie fuziunea tehnologica: mecanica - electronica - informatica.
Coloana vertebrala a mecatronicii o constituie tehnologia mecanica, care s-a dezvoltat catre mecanizare. Progresele in domeniul tehnologiei electronice, aparitia circuitelor integrate, mici ca dimensiuni, ieftine si fiabile, au permis includerea electronicii in structurile mecanice. Se realizeaza astfel integrarea electromecanica.
Urmatorul pas in integrare a fost determinat de aparitia microprocesoarelor. Cu aceleasi caracteristici constructive, ca si circuitele integrate, microprocesoarele au putut fi integrate in structurile electromecanice realizate anterior.
Mecatronica este tehnologia mecanica ceruta de societatea informationala. In tehnologia traditionala, elementele de baza sunt materialul si energia. In mecatronica, acestor doua elemente li se adauga informatia. Practic, problemele privind informatia vizeaza: culegerea, prelucrarea, stocarea sau transmiterea acesteia, si folosirea ei pentru a controla produsele, procesele si sistemele.
I.1 Structura hard a unui sistem mecatronic
Sistemul de programare a sarcinilor, genereaza miscarile dorite si secventele acestora in concordanta cu cerintele sau comenzile transmise. Acest modul este materializat de microcontrolere.
Controlerul de secvete si miscare compara parametrii curenti ai miscarii cu cei impusi si realizeaza corecturile necesare. Cel mai des intalnit algoritm de control este cel Proportional-Integral-Derivativ (PID).
Amplificatorul de putere amplifica semnalul in concordanta cu cerintele actuatorului;
Actuatorul transforma semnalul corectat in semnal de intrare (moment, forta, viteza) in acord cu cerintele procesului;
Mecanismele si transmisiile mecanice realizeaza adaptarea parametrilor actuatorului la cerintele impuse de procesul tehnologic.
Senzorii prelucreaza informatii privind parametrii procesului si transmit semnale corespunzatoare spre controlerul miscarii;
Dispozitivul de conditionare a semnalelor cuprinde filtre, amplificatoare, etc. care, prelucreaza semnalele in concordanta cu cerintele impuse de intrarea in controlerul miscarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii ale Microcontrolerului ATMega 16 in Realizarea unor Semnalizari, Afisaj pe LCD si Comanda unor Micromotoare.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Carmen Cojocaru-Filipiuc, "Masini electrice speciale - Elemente de teorie si aplicatii, I", Editura Setis, Iasi, 2010;
2. www.SynapseAndSilicon.ro;
3. www.atmel.com; 
4. http://www.mikroe.com/mikropascal/avr/;
5. http://www.matrixmultimedia.com/flowcode.php;
6. http://facultate.regielive.ro/cursuri/electronica/microcontrolere-858.html.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!