Armonizare si Cooperare Fiscala Europeana

Cuprins disertatie Cum descarc?

Abrevieri p. 
Consideratii introductive p. 
Capitolul I 
Aspecte generale privind sistemul fiscal p. 
1.1 p. 8 
1.2. Preocupari sociale actuale ale Uniunii Europene p. 11
1.2.1 Actori institutionali ai politicii sociale in UE p. 15
1.3.Consiliul Europei. Origine p. 16
1.4. Scopul Consiliului Europei p. 21
1.5 Activitatea Consiliului Europei p. 22
1.6 Structura Consiliului Europei p. 24
1.6.1 Comitetul de Ministri p. 24
1.6.2. Adunarea Parlamentara p. 28
1.6.3. Congresul Autoritatilor Locale si Regionale din Europa p. 31
1.6.4. Curtea Europeana a Drepturilor Omului p. 33
1.7 Partenerii Consiliului Europei p.
Capitolul II
Conventia privind protectia drepturilor omului si libertatilor fundamentale p. 36
2.1. Prezentare generala p. 36
2.2. Continutul drepturilor si libertatilor fundamentale p. 49
Capitolul III
Carta Sociala Europeana p. 52
3.1. Continutul Cartei p. 52
3.2. Aspecte privind impactul ratificarii Cartei asupra legislatiei romanesti p. 57
Capitolul IV
Norme europene de securitate sociala p. 70
4.1. Codul european de securitate sociala p. 70
4.2. Conventia europeana de securitate sociala p. 71
4.3. Conventia europeana privind statutul juridic al muncitorului migrant p. 72
Capitolul V
Armonizarea dreptului romanesc cu dreptul social european p. 73
5.1. Reprezentarea si activitatea Romaniei in cadrul Consiliului Europei p. 73
5.2. Armonizarea legislatiei romanesti cu acquis-ul comunitar in materie 
sociala p. 78
Concluzii p. 91
Studiu de cercetare p. 93
Bibliografie selectiva


Extras din disertatie Cum descarc?

Consideratii introductive
Extinderea Uniunii Europene reprezinta cea mai mare provocare a Europei la inceputul secolului al XXI-lea, fiind sansa unica de a uni un continent - mult prea mult timp, dezbinat de razboaie si tot felul de divergente - si de crestere a prestigiului acestuia sau mai bine zis - de reasezare pe soclul ce i s-a cuvenit dintotdeauna.
Dupa 1990, Consiliul European a pus in discutie posibilitatea extinderii Uniunii Europene prin cooptarea de noi membri dintre tarile Europei Centrale si de Est. In acest scop, toate tarile candidate la aderare au incheiat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeana, care prevad instaurarea unei zone de comert liber si modalitatile institutionalizate de dialog intre guvernele acestor tari si institutiile comunitare, precum si domeniile care fac obiectul noilor relatii dintre cele doua parti. Procesul extinderii UE nu s-a anuntat deloc usor - iar timpul a confirmat acest lucru - iar fara a intelege modul de constructie si functionare a mecanismelor Uniunii Europene, al politicilor comune, progresele nu pot fi cele asteptate.
Capacitatea de adaptare a structurilor economice si sociale la modificarile survenite pe plan european -in special in urma Revolutiilor din Centrul si Estul Continentului din anii 1989-1991 - si-a gasit expresia atat in noile reglemetari adoptate, cat si in adancirea progreselor de integrare prin constituirea Uniunii Europene la 7 februarie 1992 prin Tratatul de la Maastricht.
Largirea Uniunii nu constituie o noutate in sine , specificul acesteia nascandu-se din situatia sa particulara , conditiile si premisele extinderii spre est fiind total diferite de cele anterioare. Astfel, este vorba de aderarea intr-un interval scurt a unui numar mare de state care nu aveau inca o economie de piata si un sistem politic democratic,ceea ce adesea se dovedea a fi insuficient. 
In acest proces complex , drepturile omului si libertatile fundamentale reprezinta nucleul activitatilor Consiliului Europei, influentand considerabil viata oamenilor de pe batranul continent Direct sau indirect, actiunea Consiliului Europei, in domeniul drepturilor omului, afecteaza viata a milioane de oameni de pe intreg cuprinsul Europei.
Cu toate acestea, rolul Consiliului nu este indeajuns inteles de catre nespecialistii in domeniul drepturilor omului.Schimbarile majore care au avut loc in Europa la sfarsitul anilor '80 au determinat Consiliul Europei sa depuna eforturi sustinute in directia lansarii unor noi actiuni cuprinzatoare , prin care sa fie reafirmate si consolidate principiile esentiale ale democratiei, pluralismului, statului de drept si respectarii drepturilor omului. 
Acesta este si motivul pentru care ne-am oprit in proiectul de cercetare privind lucrarea de licenta, asupra subiectului, Activitatea Consiliului Europei in materie sociala, in dorinta de a accentua odata in plus obiectivele , masurile si activitatile intreprinse de Consiliul Europei dar si mijloacele si beneficiile pe care aceste activitati le ofera cetateanului european.
In cele cinci capitole principale ale lucrarii, am incercat sa surprindem problematica activitatilor Consiliului, destul de complexa, fara de care nu putem concepe si respecta Drepturile fundamentale ale Cetateanului European, nu putem garanta bunastarea in Europa Unita. 
Primul capitol prezinta aspecte generale ale Uniunii Europene si ale raporturilor acesteia cu Consiliul Europei, incepand cu aparitia UE si continuand cu procesul de extindere si cu, ceea ce este primordial pentru tema de fata, preocuparile sociale actuale ale Uniunii. De asemenea, tot in acest capitol ne concentram asupra descrierii Consililui Europei , cu originile sale, structura, principalele institutii si activitatile semnificative din domeniul drepturilor omului. 
Capitolele II, III si IV, de o importanta covarsitoare pentru cetatenii Uniunii, fac referire la principalele acte elaborate de Consiliu in domeniul drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, insistand asupra fiecaruia si aducand in prim plan, la final de ficare capitol si impactul pe care acestea l-au avut asupra Romaniei si legislatiei romanesti in speta.
In capitolul dedicat armonizarii dreptului romanesc cu dreptul social european, am considerat a fi necesar sa aprofundam notiunile aduse la cunostinta in capitolele anterioare care insa prezinta o deosebita importanta pentru dreptul social romanesc, domeniu relativ nou pentru tara noastra si in continua expansiune. Este important de mentionat ca la baza acestui capitol a stat faptul ca armonizarea cu aquis-ul comunitar presupune cunoasterea in detaliu a acestuia , a evolutiei sale in raport cu noile reglementari , adaptarea la realitatile romanesti si asigurarea coerentei noii legislatii armonizate. 
Concluziile pun in evidenta ideea ce ne-a calauzit in demersul nostru, aceea ca activitatea sociala a Consiliului Europei reprezinta cea mai importanta realizare a sa , concretizata in acte de o importanta fundamentala pentru statele membre , avand caracter obligatoriu si forta juridica. 
Capitolul I.
Aspecte generale privind Consiliul Europei
1.1 Uniunea Europeana. Raportul dintre Consiliul Europei si Uniunea Europeana
Constructia Europei unite a fost si este dorinta popoarelor sale de a crea un continent in care razboaiele, dezordinea si saracia sa fie izgonite odata pentru totdeauna, iar ,,batranului continent" sa i se redea stralucirea la care are dreptul. Primul pas in ceea ce astazi constituie una dintre cele mai importante constructii economice, sociale si juridice ale Europei si anume Uniunea Europeana , a constat in declaratia din 9 mai 1950 a lui Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe. Era cu adevarat o initiativa istorica in favoarea unei ,,Europe organizate si vii", care, se aprecia, este ,,indispensabila civilizatiei" si fara de care ,,pacea in lume nu ar putea fi salvata" Rezultat al unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, Uniunea Europeana , are astazi 27 de state membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Armonizare si Cooperare Fiscala Europeana.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!