Asigurarea Calitatii in Auditul Financiar

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 4
CAPITOLUL I 6
Standardele Internationale de Audit privind controlul calitatii 6
CAPITOLUL II 10
Aspecte referitoare la controlul calitatii in viziunea standardelor internationale 10
2.1. ISQC 1 10
2.2. ISA 220 13
CAPITOLUL III 19
Organizarea controlului calitatii in Romania 19
CAPITOLUL IV 28
PricewaterhouseCoopers despre sistemul de control al calitatii 28
CONCLUZII 37
BIBLIOGRAFIE 38


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Ultimii ani au fost puternic marcati de criza financiara care s-a propagat cu viteza unui agent patologic dinspre SUA spre pietele europene. Bancile, in special prin managementul defectuos care incuraja asumarea imprudenta a riscurilor pentru a obtine profituri uriase, si in consecinta bonusuri grase, au fost declarate in urma cercetarilor si analizelor intreprinse principalul vinovat pentru situatia creata. Lipsa de reglementari pe piata instrumentelor derivate a constituit de asemenea un factor declansator.
In lumina acestui fenomen, si a falimentelor rasunatoare care l-au precedat, sau urmat s-a pus problema credibilitatii informatiei oferite de contabilitate. Ce garantie are utilizatorul simplu fara prea multe cunostinte economice daca de exemplu este detinator de actiuni sau potential investitor, ca informatia furnizata reflecta in mod obiectiv realitatea? Datoria organismelor internationale care au autoritatea necesara este sa reglementeze in mod corespunzator activitatea profesionistilor contabili, auditorilor si altor actori pentru a preveni denaturarea adevarului contabil. 
Criza financiara a evidentiat nevoia pregnanta de a asigura o calitate ridicata a raportarilor financiare, care depinde in primul rand de calitatea fiecarei operatiuni care este desfasurata pe parcursul procesului de raportare. Obligatia auditului, mai ales daca este vorba de unul extern, este sa verifice masura in care se respecta normele contabile in vigoare precum si cadrul aplicabil de raportare financiara. Calitatea sa de instrument de diagnosticare a activitatii desfasurate de o entitate economica, il aduce in prim planul sistemului de raportare, rolul sau capatand din ce in ce mai multa substanta. 
In aceste conditii pentru a identifica problemele existente si riscurile potentiale, in vederea oferirii unei opinii cat mai pertinente, activitatea de audit trebuie planificata si desfasurata cu un nivel inalt de profesionalism fiind nevoie si de o doza de scepticism profesional, admitand ca exista si posibilitatea intalnirii de situatii financiare denaturate. Datorita impactului pe care il au rapoartele de audit pentru deciziile investitorilor si nu numai, este de dorit ca informatia oferita in acestea sa nu fie influentata in nici un fel, iar interesele acestora sa fie protejate. Conduita auditorilor este reglementata la nivel international prin stabilirea unui cod de etica menit sa ghideze activitatea acestora pentru a atinge obiectivele atent stabilite care se traduce in final in obtinerea unui nivel inalt de performanta.
Calitatea auditului depinde de mai multi factori : rigurozitatea cu care se parcurg etapele misiunii de audit, realitatea si acuratetea surselor folosite, esantionarea corecta, gradul de pregatire, capacitatea de a sintetiza si exprima rezultatele obtinute a auditorului, capacitatea acestuia de a fi obiectiv si centrat pe nevoile consumatorilor de informatie cuprinsa in raportul de audit. 
Pe parcursul derularii auditului trebuie acordata o importanta deosebita in organizarea si desfasurarea controlului calitatii, acesta fiind un instrument de verificare a intregului proces. Se va urmari daca procesul de auditare a surprins intr-adevar cele mai importante aspecte ale activitatii respective, daca procedurile referitoare la calitate stabilite la nivelul institutiei sunt respectate, daca rezultatele auditului, asa cum apar ele in raportul de auditare, constituie o reflectare fidela si precisa a situatiei reale ce constituie subiectul auditarii. 
Gradul de seriozitate cu care se desfasoara controlul exercita cea mai mare influenta asupra calitatii.
Cel mai mare pericol care provoaca distantarea de obiectivele urmarite este tratarea acestuia ca o formalitate, asemeni unei casute care este bifata automat din reflex. Modul in care este conceput si respectat sistemul de control al calitatii va determina in definitiv nivelul de calitate oferit de institutia de audit respectiva. 
Asigurarea unui standard ridicat de calitate intr-o organizatie de audit presupune asumarea si indeplinirea unei succesiuni de masuri detaliate intr-un interval extins de timp. In realitate acesta poate fi comparat cu un proces nesfarsit de imbunatatire continua. 
Se porneste prin stabilirea politicilor si practicilor privind calitatea si apoi se introduc procedurile de control al calitatii ce vor oferi garantia respectarii acestora. Se doreste ca acestea sa permita, nu sa interzica initiativa auditorului atunci cand natura situatiei necesita adaptabilitate si flexibilitate. In acelasi timp pus in fata faptului implinit, auditorul va fi dator sa-si argumenteze pozitia de a devia de la tehnicile uzuale de audit, sa evidentieze nevoia alegerii acestei variante si de a demonstra ca noua abordare conduce la o satisfacere superioara a obiectivelor auditului.
CAPITOLUL I 
STANDARDELE INTERNATIONALE DE AUDIT PRIVIND CONTROLUL CALITATII 
In contextul actual caracterizat de tendinta de crestere a importantei acordate calitatii auditului, organizarea si desfasurarea unui proces eficient de control a calitatii reprezinta conditia esentiala pentru oferirea unor servicii competitive. Definirea conceptului de calitate a auditului a pus destule probleme de-a lungul vremii. Desi au existat numeroase incercari, nici una nu s-a concretizat intr-o definitie care sa fie recunoscuta si acceptata universal. Dificultatea apare datorita caracterului complex si multidimensional calitatea fiind rezultatul unor influente directe si indirecte. Astfel unii ar putea ceda tentatiei sa puna accent mai mult pe influente directe, dar aceasta abordare nu este suficienta pentru a raspunde la intrebarea daca calitatea auditului a fost realizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Calitatii in Auditul Financiar.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!