Asigurarea Creditelor

Cuprins disertație Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1. Asigurarea creditelor 3
1.1. Generalităţi privind asigurarea creditelor 3
1.2. Istoricul asigurării creditelor 6
1.3. Asigurări de credite. Riscuri aferente şi modalităţi de protecţie 8
1.4. Categorii de credite 13
Capitolul 2. Tipuri de asigurări de credite 18
2.1. Asigurarea creditelor interne 18
2.2. Asigurarea creditelor de export 20
2.3. Asigurarea creditelor de consum 28
2.4. Asigurarea creditelor pentru investiţii 30
Capitolul 3. Studiu de caz Allianz-Ţiriac Asigurări 31
3.1. Scurtă prezentare a grupului Allianz şi a companiei Allianz-Ţiriac 31
3.2. Activitatea de asigurări generale 33
3.3. Performanţe 37
3.4. Asigurarea creditelor comerciale interne 40
3.4.1. Ce trebuie sa ştim despre asigurarea de credite comerciale interne Allianz-Ţiriac 40
3.4.2. Repere tehnice ale asigurării creditelor comerciale interne Allianz-Ţiriac 43
3.4.3. Mecanismul asigurării de credite comerciale interne Allianz-Ţiriac 44
3.4.4 Studiu de caz: calcul primă/ despăgubiri/ analiză costuri beneficii 46
Concluzii 51
Bibliografie 55


Extras din disertație Cum descarc?

Introducere
Activitatea de asigurări este foarte importantă în economiile moderne prin contribuţiile acesteia la stabilitatea financiară, la dezvoltarea economică a ţării şi la extinderea relaţiilor economice. Oricine are nevoie de protecţie, fie că ne gândim la persoane fizice sau persoane juridice. În timpul unei vieţi întregi se acumulează o serie de bunuri, de valori, care pot dispărea într-o clipă în urma unui incendiu, a unui cutremur, a unui furt, etc. Pierderea financiară produsă nu poate fi compensată pe altă cale decât prin asigurare. De asemenea, integritatea fizică, sănătatea, capacitatea de muncă pot fi şi ele afectate, ducând la imposibilitatea desfăşurării unei activităţi. Ca persoane juridice, nevoile de asigurare sunt similare cu cele ale persoanelor fizice, privind asigurările de bunuri, pierdere a profitului, credite, dar ele se manifestă şi ca urmare a răspunderii pe care persoana juridică o are faţă de angajaţii săi.
Această temă intitulată: “Asigurarea creditelor” este actuală prin importanţa şi extinderea ei, necesitând o muncă laborioasă de documentare, coroborare şi îmbinare a informaţiilor şi cunoştinţelor necesare dezvoltării ei.
În elaborarea acestei lucrări am valorificat cunoştinţele acumulate în decursul celor 2 ani de studiu. De asemenea, o preocupare principală a fost utilizarea şi valorificarea unei bibliografii actuale.
Am ales şi tratat cu mult interes această temă deopotrivă esenţială şi utilă pentru teoria şi practica asigurărilor, cu dorinţa de a aduce un plus de cunoaştere în acest domeniu.
Asigurările de credite reprezintă un tip special de asigurări, care au un obiect diferit de celelalte tipuri de asigurări generale, respectiv pierderile de natură financiară ale creditorului rezultate ca urmare a nerambursării creditului la scadenţă de către debitor.
Asigurările de credite ocupă un loc deosebit în cadrul instituţiei asigurării şi au rolul de a proteja comercianţii şi producătorii împotriva daunelor financiare generate de insolvabilitatea cumparătorilor. 
Principalul motiv pentru care am ales să studiez şi să aprofundez această temă, este acela că asigurările de credite joacă un rol foarte important în economia mondială.
Capitolul 1. Asigurarea creditelor
1.1. Generalităţi privind asigurarea creditelor
În cadrul instituţiei asigurării, un loc deosebit îl ocupă asigurarea creditelor care au drept scop protejarea comercianţilor şi producătorilor împotriva daunelor financiare generate de insolvabilitatea cump[rătorilor. 
Din definiţie, reţinem că “asigurările de credite reprezintă un tip special de asigurări, care au un obiect diferit de celelalte tipuri de asigurări generale, respectiv pierderile de natură financiară ale creditorului rezultate ca urmare a nerambursării creditului la scadenţă de către debitor, iar prin particularităţile lor, acestea se constituie ca o necesitate obiectivă a lumii afacerilor contemporane.”
Asigurarea de credite este specifică economiei de piaţă care presupune existenţa unui sistem de credite dezvoltat. În ţara noastră s-a practicat, înainte de 1989, numai asigurarea de credite de export, dar, în procesul de tranziţie, asigurarea de credite s-a amplificat. 
În doctrina românească s-a arătat că asigurarea creditelor se realizează prin încheierea contractelor de asigurare, între asigurător, care preia obligaţia de a rambursa asiguratului creditul care nu este restituit de către cel căruia i-a fost acordat, din cauza realizării riscului comercial sau necomercial avut în vedere de părţile contractante ale asigurării. 
Alţi autori au accentuat în definiţiile formulate elementele tehnice ale asigurării. Astfel, s-a spus că asigurarea este operaţiunea prin care asigurătorul organizează în mutualitate o mulţime de asiguraţi expuşi la realizarea anumitor riscuri şi îi indemnizează pe unii dintre ei, datorită masei comune de prime colectate, fapt ce a determinat definirea asigurării de credite prin prisma noţiunii de mai sus. 
Asigurările de credite, asigurările de garanţii şi asigurările de riscuri financiare fac parte din marea categorie a asigurărilor generale şi sunt reglementate de Legea nr. 32/2000, privind activitatea de asigurare şi supravghere a asigurărilor. Fiecare dintre cele trei forme de asigurare, alcătuiesc câte o clasa distinctă de asigurări, cu riscuri proprii de acoperire. Astfel, potrivit Anexei nr.1 la Legea nr.32/22000, asigurările de credite alcătuiesc clasa a paisprezecea din asigurările generale şi acoperă următoarele riscuri: insolvabilitate, credit de export, vânzare in rate, credit ipotecar şi credit agricol. 
De regulă asigurarea creditului vizează două situaţii mai des întâlnite în practică. Prima se referă la un contract de împrumut de bani, iar cea de a doua la situaţia unui contract sinalagmatic în care debitorul benefiaciază de un termen pentru plata unei sume de bani.


Fisiere în arhivă (1):

  • Asigurarea Creditelor.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

1. Albu-Cîrnu, I. (2002), Asigurarea creditului, Editura Rosetti, Bucureşti.
2. Andronache, V. (2006), Banca şi Operaţiunile Comerciale, Editura Universitară, Bucureşti.
3. Benţe, C. (2002), Economia Asigurărilor, Editura Universităţii, Oradea.
4. Bistriceanu, Gh. D. (2002), Sistemul Asigurărilor din România, Editura Economică, Bucureşti.
5. Ciumaş, C. (2003) Economia Asigurărilor, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca.
6. Ciurel, V. (2000), Asigurări şi Reasigurări: abordări teoretice şi practici internaţionale, Editura All Beck, Bucureşti.
7. Ciurel, V. (2003), Asigurări şi Reasigurări: abordări teoretice şi practici internaţionale, Editura Teora, Bucureşti.
8. Dobrin, M. (2000), Asigurări şi reasigurări, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti.
9. Gavrilă S. P. (2008), Contractul de asigurare a creditelor pentru export, Editura Hamangiu, Bucureşti. 
10. Ioan, V. (2010), Monedă şi credit, Editura Europlus, Galaţi.
11. Negoiţă, I. (2001), Aplicaţii practice în asigurări şi reasigurări, Editura Etape, Sibiu.
12. Negru, T. (2006), Asigurări. Ghid practic, Editura C. H. Beck, Bucureşti.
13. Negru, T. (2007), Dreptul asigurărilor, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti.
14. Nemeş, V. (2009), Dreptul asigurărilor, Editura Hamangiu, Bucureşti.
15. Sferdian, I. (2008), Dreptul asigurărilor, Editura C. H. Beck, Bucureşti.
16. Văcărel, I. (2001), Asigurări şi reasigurări, Editura Expert, Bucureşti.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!