Asigurarea Creditelor

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1. Asigurarea creditelor 3
1.1. Generalitati privind asigurarea creditelor 3
1.2. Istoricul asigurarii creditelor 6
1.3. Asigurari de credite. Riscuri aferente si modalitati de protectie 8
1.4. Categorii de credite 13
Capitolul 2. Tipuri de asigurari de credite 18
2.1. Asigurarea creditelor interne 18
2.2. Asigurarea creditelor de export 20
2.3. Asigurarea creditelor de consum 28
2.4. Asigurarea creditelor pentru investitii 30
Capitolul 3. Studiu de caz Allianz-Tiriac Asigurari 31
3.1. Scurta prezentare a grupului Allianz si a companiei Allianz-Tiriac 31
3.2. Activitatea de asigurari generale 33
3.3. Performante 37
3.4. Asigurarea creditelor comerciale interne 40
3.4.1. Ce trebuie sa stim despre asigurarea de credite comerciale interne Allianz-Tiriac 40
3.4.2. Repere tehnice ale asigurarii creditelor comerciale interne Allianz-Tiriac 43
3.4.3. Mecanismul asigurarii de credite comerciale interne Allianz-Tiriac 44
3.4.4 Studiu de caz: calcul prima/ despagubiri/ analiza costuri beneficii 46
Concluzii 51
Bibliografie 55


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Activitatea de asigurari este foarte importanta in economiile moderne prin contributiile acesteia la stabilitatea financiara, la dezvoltarea economica a tarii si la extinderea relatiilor economice. Oricine are nevoie de protectie, fie ca ne gandim la persoane fizice sau persoane juridice. In timpul unei vieti intregi se acumuleaza o serie de bunuri, de valori, care pot disparea intr-o clipa in urma unui incendiu, a unui cutremur, a unui furt, etc. Pierderea financiara produsa nu poate fi compensata pe alta cale decat prin asigurare. De asemenea, integritatea fizica, sanatatea, capacitatea de munca pot fi si ele afectate, ducand la imposibilitatea desfasurarii unei activitati. Ca persoane juridice, nevoile de asigurare sunt similare cu cele ale persoanelor fizice, privind asigurarile de bunuri, pierdere a profitului, credite, dar ele se manifesta si ca urmare a raspunderii pe care persoana juridica o are fata de angajatii sai.
Aceasta tema intitulata: "Asigurarea creditelor" este actuala prin importanta si extinderea ei, necesitand o munca laborioasa de documentare, coroborare si imbinare a informatiilor si cunostintelor necesare dezvoltarii ei.
In elaborarea acestei lucrari am valorificat cunostintele acumulate in decursul celor 2 ani de studiu. De asemenea, o preocupare principala a fost utilizarea si valorificarea unei bibliografii actuale.
Am ales si tratat cu mult interes aceasta tema deopotriva esentiala si utila pentru teoria si practica asigurarilor, cu dorinta de a aduce un plus de cunoastere in acest domeniu.
Asigurarile de credite reprezinta un tip special de asigurari, care au un obiect diferit de celelalte tipuri de asigurari generale, respectiv pierderile de natura financiara ale creditorului rezultate ca urmare a nerambursarii creditului la scadenta de catre debitor.
Asigurarile de credite ocupa un loc deosebit in cadrul institutiei asigurarii si au rolul de a proteja comerciantii si producatorii impotriva daunelor financiare generate de insolvabilitatea cumparatorilor. 
Principalul motiv pentru care am ales sa studiez si sa aprofundez aceasta tema, este acela ca asigurarile de credite joaca un rol foarte important in economia mondiala.
Capitolul 1. Asigurarea creditelor
1.1. Generalitati privind asigurarea creditelor
In cadrul institutiei asigurarii, un loc deosebit il ocupa asigurarea creditelor care au drept scop protejarea comerciantilor si producatorilor impotriva daunelor financiare generate de insolvabilitatea cump[ratorilor. 
Din definitie, retinem ca "asigurarile de credite reprezinta un tip special de asigurari, care au un obiect diferit de celelalte tipuri de asigurari generale, respectiv pierderile de natura financiara ale creditorului rezultate ca urmare a nerambursarii creditului la scadenta de catre debitor, iar prin particularitatile lor, acestea se constituie ca o necesitate obiectiva a lumii afacerilor contemporane."
Asigurarea de credite este specifica economiei de piata care presupune existenta unui sistem de credite dezvoltat. In tara noastra s-a practicat, inainte de 1989, numai asigurarea de credite de export, dar, in procesul de tranzitie, asigurarea de credite s-a amplificat. 
In doctrina romaneasca s-a aratat ca asigurarea creditelor se realizeaza prin incheierea contractelor de asigurare, intre asigurator, care preia obligatia de a rambursa asiguratului creditul care nu este restituit de catre cel caruia i-a fost acordat, din cauza realizarii riscului comercial sau necomercial avut in vedere de partile contractante ale asigurarii. 
Alti autori au accentuat in definitiile formulate elementele tehnice ale asigurarii. Astfel, s-a spus ca asigurarea este operatiunea prin care asiguratorul organizeaza in mutualitate o multime de asigurati expusi la realizarea anumitor riscuri si ii indemnizeaza pe unii dintre ei, datorita masei comune de prime colectate, fapt ce a determinat definirea asigurarii de credite prin prisma notiunii de mai sus. 
Asigurarile de credite, asigurarile de garantii si asigurarile de riscuri financiare fac parte din marea categorie a asigurarilor generale si sunt reglementate de Legea nr. 32/2000, privind activitatea de asigurare si supravghere a asigurarilor. Fiecare dintre cele trei forme de asigurare, alcatuiesc cate o clasa distincta de asigurari, cu riscuri proprii de acoperire. Astfel, potrivit Anexei nr.1 la Legea nr.32/22000, asigurarile de credite alcatuiesc clasa a paisprezecea din asigurarile generale si acopera urmatoarele riscuri: insolvabilitate, credit de export, vanzare in rate, credit ipotecar si credit agricol. 
De regula asigurarea creditului vizeaza doua situatii mai des intalnite in practica. Prima se refera la un contract de imprumut de bani, iar cea de a doua la situatia unui contract sinalagmatic in care debitorul benefiaciaza de un termen pentru plata unei sume de bani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Creditelor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Albu-Cirnu, I. (2002), Asigurarea creditului, Editura Rosetti, Bucuresti.
2. Andronache, V. (2006), Banca si Operatiunile Comerciale, Editura Universitara, Bucuresti.
3. Bente, C. (2002), Economia Asigurarilor, Editura Universitatii, Oradea.
4. Bistriceanu, Gh. D. (2002), Sistemul Asigurarilor din Romania, Editura Economica, Bucuresti.
5. Ciumas, C. (2003) Economia Asigurarilor, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca.
6. Ciurel, V. (2000), Asigurari si Reasigurari: abordari teoretice si practici internationale, Editura All Beck, Bucuresti.
7. Ciurel, V. (2003), Asigurari si Reasigurari: abordari teoretice si practici internationale, Editura Teora, Bucuresti.
8. Dobrin, M. (2000), Asigurari si reasigurari, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
9. Gavrila S. P. (2008), Contractul de asigurare a creditelor pentru export, Editura Hamangiu, Bucuresti. 
10. Ioan, V. (2010), Moneda si credit, Editura Europlus, Galati.
11. Negoita, I. (2001), Aplicatii practice in asigurari si reasigurari, Editura Etape, Sibiu.
12. Negru, T. (2006), Asigurari. Ghid practic, Editura C. H. Beck, Bucuresti.
13. Negru, T. (2007), Dreptul asigurarilor, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
14. Nemes, V. (2009), Dreptul asigurarilor, Editura Hamangiu, Bucuresti.
15. Sferdian, I. (2008), Dreptul asigurarilor, Editura C. H. Beck, Bucuresti.
16. Vacarel, I. (2001), Asigurari si reasigurari, Editura Expert, Bucuresti.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!