Asigurari in Transporturi

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE
Prezentarea obiectivului lucrarii 3
CAPITOLUL I. COORDONATELE TEORETICE SI ISTORICE ALE ASIGURARILOR 
1.1. Conceptul de asigurare 6
1.2. Functiile asigurarilor 9
1.3. Clasificarea asigurarilor 9
1.4. Aparitia si evolutia asigurarilor in Romania 12
1.5. Asigurarile in procesul tranzitiei la economia de piata 14
CAPITOLUL II. ELEMENTELE ASIGURARILOR IN TRANSPORTURI
2.1. Elelemnte generale 16
2.2. Contractul de asigurare 24
CAPITOLUL III. PIATA ASIGURARILOR
3.1. Caracteristicile pietei asigurarilor 30
3.2. Piata europeana de asigurari 32
3.3. Piata asigurarilor in Romania 33
CAPITOLUL IV. ASIGURARILE IN TRANSPORTURI: FORME SI CARACTERISTICI
4.1. Asigurari in transporturile terestre 37
4.1.1. Asigurari de transport rutier 37
4.1.1.1. Asigurarea marfurilor pe timpul transportului 37
4.1.1.2. Asigurarea raspunderii transportatorului 45
4.1.1.3. Asigurarea autovehiculului 49
4.1.1.4. Asigurarea pasagerilor 58
4.1.1.5. Asigurarea de accidente a persoanelor 58
4.1.2. Asigurarea in transportul feroviar 60
4.2. Asigurari in aviatie 61
4.3. Asigurarea in transportul maritim si fluvial 66
CAPITOLUL V. INSTRUMENTAREA DOSARULUI DE DAUNA PRIVIND ASIGURAREA DE RASPUNDERE A TRANSPORTATORULUI PENTRU MARFURILE TRANSPORTATE DE "SC HARTMANN PRODCOM SRL" 
5.1. Obligatiile asiguratului in cazul producerii evenimentului 
asigurat 76
5.2. Prezentarea imprejurarilor producerii evenimentului asigurat 78
5.3. Prezentarea continutului dosarului de dauna 80
CONCLUZII 109
BIBLIOGRAFIE 110
ANEXE 111


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
"New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor...
fara asigurari, n-ar exista zgarie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari, nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi.
Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton."
Henry FORD
Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani, instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente, acestea datand din timpuri mult mai vechi decat primele. 
Indiferent de cat de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se intampla in jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezinta foarte des catastrofele natuarale care lovesc diverse regiuni, si, din pacate nici Romania nu face exceptie 
Dar natura nu este singura care ne afecteaza si ne provoaca pagube. Accidente se intampla la tot pasul, iar jaful, furturile, talhariile, toate tin de natura umana.
Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiei. De aceea este foarte bine sa incercam sa transferam riscurile asupra altcuiva.
Acestea sunt motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat la adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de alta natura, ii poate salva firma de la probleme financiare care ar putea duce la faliment s.a.
Asigurarea are la baza principiul mutualitatii, potrivit caruia fiecare asigurat contribuie cu o suma (prima de asigurare) relativ modesta la crearea fondului de asigurare din care sunt acoperite daunele suferite.
Trebuie subliniat faptul ca fondul de asigurare se constituie in vederea acoperirii unor pagube provocate de evenimente viitoare si nesigure, deci aceste fonduri nu acopera pierderi cauzate de utilizarea normala a unor bunuri sau de diminuarea valorii lor din diverse motive.
In aceste conditii, esenta asigurarii o constituie:
? existenta comunitatii de risc;
? mutualitatea in suportarea pagubelor;
? impartirea, respectiv dispersia riscului,
Un argument al utilitatii asigurarilor este oferit de prezenta acestora la o scara foarte mare in Occident, unde exista o adevarata cultura. Marea majoritate a oamenilor au, in tarile vestice, tot felul de asigurari, nu doar cea de raspundere civila auto, ci si de viata, de sanatate, de protejare a bunurilor. De ce se intampla acest lucru?
Pentru ca in Occident simtul proprietatii este foarte dezvoltat, si toti vor sa isi puna proprietatile la adapost de diferite riscuri, dar si pentru ca occidentalii sunt foarte interesati de viitorul lor si al celor din jurul lor. De aceea asigurarile sunt un instrument foarte bun pentru crearea unui viitor lipsit de griji si sigur.
De ce am ales asigurarile in transporturi? Motivul pentru care am ales aceasta tema este tocmai importanta pe care o joaca ,,asigurarea" in activitatea economica a societatilor comerciale Nu cred ca exista o firma care sa nu detina macar un mijloc de transport. Exista foarte multe societati care au nevoie de asigurari in transporturi.
Am incercat sa scriu aceasta lucrare gandindu-ma din punctul de vedere al studentului care nu prea are materiale de documentare si in acest material ar gasi informatiile care sa-l ajute in practica.
CAPITOLUL I
COORDONATELE TEORETICE SI ISTORICE ALE ASIGURARILOR 
1.1 Conceptul de asigurare
Asigurarea constituie un sistem de relatii economice care imlica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care fiind amenintate de pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oprtunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure.
Asigurarile reprezinta un element esential al mecanismului economiei de piata, contribuie la dezvoltarea economica a tarii si la extinderea relatiilor economice externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari in Transporturi.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!