Asistența socială în cadrul serviciului de probațiune din România

Cuprins disertație

Introducere 2
Capitolul I.Aspecte generale ale probatiunii in Romania 4
1.1 Scurt istoric al probatiunii 4
1.2 Principii, valorii si competente profesionale in probatiune 8
1.3 Pedeapsa si control social. Pluralismul socio -  juridic si justitia alternativa 12
1.4 Principalele teorii etiologice ale deviantei si crimei 14
Capitolul II. 19
Asistenta si consilierea sociala in serviciile de probatiune 19
2.1 Notiuni introductive 19
2.2 Reglementari privind asistenta si consilierea persoanelor condamnate 20
2.3 Asistenta si consilierea in serviciile de probatiune din Romania 21
Capitolul III. 24
Principalele activitati ale asistentului social in cadrul serviciului de probatiune 24
3.1 Intocmirea referatului de evaluare 24
3.2 Supravegherea in comunitate 29
3.3 Asistarea persoanelor condamante 30
3.4 Lucrul cu persoanele dependente de alcool si droguri 44
3.5 Lucrul cu persoane care prezinta tulburari mintale 49
3.6 Lucrul cu victimele infractiunilor produse cu violenta 52
Capitolul IV. Studiu de caz 57
Concluzii 62
Bibliografie 68


Extras din disertație

Introducere
Probatiunea reprezinta un rezultat al evolutiei societatii omenesti in domeniul sanctionarii celor care, sub diferite forme, incalca regulile de comportament unanim acceptate.
Practic, probatiunea a reprezentat punctul de trecere la un stadiu superior in domeniul sanctionarii, nu prin inlaturarea vechiului sistem bazat exclusiv pe principiul izolarii infractorului fata de comunitate, ci prin constituirea unui sistem alternativ, bazat pe principiul mentinerii si sanctionarii infractorului in comunitate, consilierea acestuia in vederea adaptarii si bunei integrari in societate. 
Probatiunea reprezinta o alternativa la pedeapsa cu inchisoarea pentru persoanele care au savarsit infractiuni cu pericol social redus si are ca obiectiv reintegrarea sociala a persoanelor care au comis infractiuni pentru ca acestea sa nu reprezinte o povara pentru comunitate, ci, dimpotriva, sa contribuie la dezvoltarea ei.
Dintr-o alta perspectiva, probatiunea a reprezentat elementul de legatura dintre pedepsele neprivative de libertate si cele privative. Probatiunea s-a remarcat atat prin contributii practice la resocializarea infractorilor, cat si prin cresterea calitatii generale a civismului la nivelul comunitatilor de tip occidental unde deviza "in democratie legea este rege" a generat o diminuare a ratei infractionalitatii si un mai mare respect fata de autoritate, in sensul generic al acestui termen. 
Astfel, daca o societate, intr-o anumita perioada de dezvoltare, cu un grad de apreciere a conditiilor fundamentale ale vietii sociale si cu o ierarhie a valorilor sociale, a stability modul de sanctionare a faptelor care aduc atingere ordinii sociale, nu de putine ori, realitatea a demonstrat ca este foarte greu sa ajungi la perfectiune in stabilirea unei corelatii intre atingerea adusa valorilor sociale si sanctiunea ce trebuie aplicata. 
Relatia de asistare a unei persoane aflate in dificultate nu poate fi inteleasa doar ca un act administrativ momentan, situational. Munca prin care un asistent social ofera asistenta indivizilor cu probleme este un proces complex in care construirea unei relatii de durata intre asistentul social si asistat este bazata pe incredere si pe speranta de depasire a dificultatilor.
Prezenta lucrare prezinta modalitatile de lucru si gradul de implicare in procesul de asistenta, consiliere sociala, supraveghere si reintegrare sociala ale asistentilor sociali din cadrul serviciului de probatiune.
Capitolul I.Aspecte generale ale probatiunii in Romania
1.1 Scurt istoric al probatiunii
Secolul XX a fost, fara indoiala, o perioada importanta in ceea ce semnifica tratamentul aplicat infractorilor si comprehensiunea acestuia. Secolul XX reprezinta perioada in care ia nastere criminologia pozitivista ce arunca asupra criminalului si crimei o lumina noua care permite o inlocuire a paradigmei centrate pe vointa divina si pacat cu un nou cadru teoretic bazat pe liberul arbitru, personalitate si determinism. Tot in aceasta perioada se naste o stiinta noua - psihiatria - care introduce conceptul de sanatate mentala in comprehensiunea si explicarea anumitor acte infractionale. 
Nasterea inchisorilor a constituit un alt factor fundamental in aparitia si dezvoltarea probatiunii,si asta pentru ca ,, fara inchisoare ar fi fost pentru probatiune foarte dificil sa isi asume o identitate ca prevedere legala, deoarece inchisoarea constituie forma principala de pedeapsa, iar probatiunea era in loc de pedeapsa,, . Drept urmare, probatiunea s-a definit pe sine si inca se mai defineste in anumite jurisdictii ca fiind o alternativa la inchisoare.
Daca vom considera probatiunea intr-o acceptiune larga, si anume aceea de mentinere a infractorilor in libertate, cu obligarea acestora de a respecta anumite masuri sau/si indatoriri, atunci putem sa afirmam ca prima institutie de drept penal material care anticipeaza aparitia probatiunii in Tarile Romane este ceea de liberare conditionata, consacrata pentru prima oara in Legea asupra regimului inchisorilor din 1874 . Fiind elaborata sub indrumarea unui expert francez -  F.Dodun de Perrieres - Legea din 1874 mai cuprindea si o alta prevedere existenta in Europa, si anume infiintarea ,,comisiilor de priveghere,, sau a ,,societatilor de patronare libera,, . Scopul acestor organizatii avea in vedere ,, reforma morala a condamnatilor,, prin asistenta detinutilor ininate si dupa liberare pentru a se indrepta . In Romania, aceste organizatii au primit un statut clar in anul 1908, cand s-a adoptat Legea societatilor de patronaj.


Fisiere în arhivă (1):

  • Asistenta sociala in cadrul serviciului de probatiune din Romania.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

I. Literatura de specialitate
1. A.T.HARLAND, Choosing correctional options that work: Definind the demand and evaluating the supply, Sage Publications, Thousand Oaks, 1996
2. ABRAHAM, P., NICOLAESCU, V., IASNIC, S., Introducere in probatiune. Supraveghere, asistenta si consiliere a infractorilor condamnati la sanctiuni neprivative de libertate, Ed. National,Bucuresti,2001
3. AL. K. COHEN, Delinquent boys, New York, The Free Press, 1955 
4. BADESCU, ILIE; MIHAILESCU, IOAN; COLECTIV,Geopolitica integrarii europene, Ed. Universitatii din Bucuresti 2012
5. BOAVENTURA DE SOUSA SANTOS, Droit: une carte de la lecture deformee. Pour une conception postmoderne du droit. Droit et societe, no. 10, 1988
6. BRUCE, A., Drugs task force project activity for FAS Community Employment and Job Initiative participants. Dublin: FAS, 2004
7. CAMIL TANASESCU, Psihologie judiciara, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,2010
8. CHELCEA S., Metodologia cercetarii sociologice.Metode cantitative si calitative, Ed. Economica, Bucuresti, 2007
9. CICU, G. , Factori de risc si de protectie in consumul si abuzul de droguri -  www.ana.gov.ro.
10. CONSTANTIN MITRACHE, Drept penal roman. Partea generala, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010
11. CONSTANTIN SIMA, Drept executional penal, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2010 
12. D. BALAHUR, Fundamente socio-juridice ale probatiunii,Ed.Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, 2006
13. DUMITRASCU H., Consilierea in asistenta sociala, Ed. Polirom, Iasi, 2012, pp. 
14. DURNESCU I., Asistenta sociala in penitenciar, Ed. Polirom, Iasi, 2009
15. FLORICA MANOIU, VIORICA EPUREANU, Asistenta sociala in Romania, Ed. ALL, Bucuresti,1996
16. G. EGAN, The skilled helper. A systhematic approach to effectiverooks, Cole publishing company Pacific Grove, California, 1990
17. G. OANCEA, Probatiunea in Romania. Evaluari normative si sociologice. Cu referiri la Noul Cod penal, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2012
18. GEORGE IONESCU, Psihiatrie clinica standardizata si codificata, Ed Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2000
19. GEORGE NEAMTU, coordonator, Tratat de asistenta sociala, Ed. Polirom, Iasi, 2003
20. I.DURNESCU, Probatiunea.teorii, legislatie si practica, Ed. Polirom, Iasi, 2011
...


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!