Aspecte ale Culturii Organizationale in Cadrul Sucursalei Electrocentrale Mures

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 1
Motivatia, importanta si metodologia cercetarii 3
Lista tabelelor 5
Lista figurilor 5
Capitolul 1. Continutul, determinantii si modalitatile de manifestare a culturii 
organizationale 6
1.1 Continutul si determinantii culturii organizationale 6
1.1.1. Definirea culturii organizationale 6
1.1.2. Cultura si climatul organizational 8
1.1.3. Nivelurile culturii organizationale si subculturile componente 9 
1.1.4. Variabilele care determina caracteristicile culturii organizationale 11 
1.2. Modalitati de manifestare a culturii organizationale 17
1.2.1. Simbolurile 17
1.2.2. Valori organizationale 19
1.2.3. Norme de comportament 21
1.2.4. Ritualuri si ceremonii 22
1.2.5. Istorioare si mituri 23
Capitolul 2. Analiza unor aspecte ale culturii organizationale in cadrul Sucursalei 
Electrocentrale Mures 25
Concluzii 55
Bibliografie 57


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
,,In timp ce particularitatea unui individ transpare in personalitatea sa, individualitatea unei organizatii se manifesta in cultura sa." 
(Eldrige si Crombie, 1974)
Cultura organizationala, in ultimul deceniu, a constituit obiectul de studiu al multor cercetatori din Europa Centrala si de Est. Au aparut lucrari in care sunt supuse analizei cercetarile autorilor occidentali, in continuare s-au efectuat investigatii care atesta inceputul unor cautari profunde in domeniul respectiv. In Romania, o contributie deosebita la studiul culturii organizationale au adus Gh. Ionescu, O. Nicolescu, E. Burdus, A. Toma, D. Zait, etc. 
Interesul fata de cultura organizationala se explica prin faptul ca la etapa actuala comunitatea mondiala este marcata de asemenea procese de anvergura ca globalizarea economiei si informatizarea societatii, ceea ce a condus la aparitia de noi forme si metode de organizare a activitatii umane. Ritmul schimbarilor tehnologice impun noi cerinte fata de practicile organizatiilor si oamenii care activeaza in cadrul lor. In aceste conditii organizatia economica se centreaza mai mult pe cunostinte si comunicare decat pe control si ierarhie administrativa. Noile tehnologii presupun pozitionarea potentialului uman pe primul plan, fiind reconsiderata si tehnologia organizationala, in structura careia exista nu numai norme si reguli formale, dar si proceduri informale. Cunoasterea de catre personal a legilor, normelor, procedurilor informale, creeaza conditii pentru realizarea anumitor verigi din lantul tehnologic. Totalitatea valorilor, procedeelor, normelor de comportament acceptate intr-o organizatie ca baza comuna de actiune, ajunge o dominanta a gandirii colective a grupului uman prin intermediul careia el isi rezolva problemele de adaptare la mediul extern si de integrare interna. 
Lucrarea mea este structurata in doua capitole, in primul capitol sunt prezentate aspecte teoretice legate de cultura organizationala, printre care, definirea acesteia, variabilele care o determina , precum si modalitatile de manifestare. 
Capitolul doi este destinat in exclusivitate studiului de caz, studiu care vizeaza analiza culturii organizationale la o intreprindere de stat, si anume, Sucursala Electrocentrale Mures.
Din punct de teoretic studiul realizat m-a ajutat sa-mi aprofundez cunostiintele despre cultura organizationala, care are o insemnatate deosebita in reusita unei organizatii, iar partea practica a lucrarii a contribuit la o mai buna intelegere a aspectelor teoretice. 
MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA CERCETARII
In procesul transformarilor care au loc in societatea contemporana, un rol aparte ii revine culturii organizationale. Fiind un factor de o deosebita importanta, esential pentru succesul activitatii organizatiei, care ofera directie conduitei zilnice a membrilor organizatiei, intareste credintele comune, incurajeaza membrii organizatiei sa depuna eforturi pentru realizarea obiectivelor organizatiei, fiind indispensabil pentru progresul social, sunt si motivele pentru care am ales aceasta tema. 
Obiectivul principal al cercetarii il constituie conturarea catorva caracteristici importante ale climatului si culturii organizationale in cadrul unei intreprinderi de stat. In vederea atingerii obiectivului stabilit, ca lot de cercetare m-am orientat spre lucratorii din cadrul unei intreprinderi de stat care are ca obiect de activitate producerea de energie electrica. La cercetare au participat un numar de 50 de persoane, atat manageri cat si muncitori, facand parte din mai multe departamente. Participarea la studiu s-a realizat pe baza de voluntariat, lucratorilor fiindu-le adus la cunostinta scopul exploratoriu al prezentei lucrari.
Pentru realizarea cercetarii, ca metode de investigare si culegere a datelor am utilizat, observatia, discutiile cu personalul firmei si ancheta pe baza de chestionar. Am folosit doua tipuri de chestionare: chestionar pentru manageri si chestionar pentru angajati. Acestea cuprind o serie de intrebari, referitoare la caracteristici ale climatului si culturii organizationale, cu o varianta de raspuns, mai multe variante de raspuns, dar si cu raspuns liber. In urma completarii chestionarelor am trecut toate raspunsurile in tabele, dupa care am trecut la analizarea lor. 
Pentru a aplica chestionarele, am apelat la directorul intreprinderii, motivandu-mi cererea prin faptul ca probabil nu s-a mai facut asa ceva in organizatie si ar fi interesant de investigat, care este in realitate opinia personalului, cu privire la anumite aspecte importante ale culturii organizationale. Cele doua chestionare au fost aplicate simultan unui numar de 50 de persoane ce au fost alesi pe baza de voluntariat si au fost impartite pe criteriul nivelului de pregatire in doua categorii : manageri si angajati. Acestora li s-a explicat care este scopul cercetarii, ce anume se urmareste prin completarea celor doua tipuri de chestionare, fiind in acelasi timp asigurati ca toate datele vor fi confidentiale si nu le vor afecta in nici un fel statutul sau activitatea lor in cadrul intreprinderii. Fiecare persoana a fost libera sa aleaga daca doreste sau nu sa participe la studiu. Persoanele care si-au dat acordul de participare au primit un exemplar in functie de categoria in care s-au incadrat, urmand a le completa fie in timpul liber, fie in pauza de masa. Fiecarei persoane i s-a explicat consemnul si modul de completare al chestionarelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte ale Culturii Organizationale in Cadrul Sucursalei Electrocentrale Mures.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!