Aspecte Contabile privind Fuziunea

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 
ASPECTE ECONOMICE, JURIDICE ŞI FISCALE CU PRIVIRE LA
FUZIUNEA SOCIETĂŢILOR COMERCIALE 
1.1. Concept – clasificare şi condiţii generale de realizare a fuziunilor 4
1.2. Modalităţi de realizare şi elemente caracteristice fuziunii 7
1.3. Fuzionarea societăţilor comerciale - modalitatea juridică şi economică 9
1.4.Analiza cadrului juridic, economic şi practic privind fuzionarea societăţilor comerciale . 10
1.5. Avantajele şi dezavantajele fuziunilor . 15
1.6. Oportunitatea fuziunilor în România . 16
CAPITOLUL II 
REALIZAREA ŞI EXECUTAREA FUZIUNILOR 
2.1. Pregătirea fuziunilor . 17
2.1.1. Condiţii financiare ale operaţiunii . 17
2.1.2. Proiectul de fuziune . 18
2.2. Tehnici contabile privind operaţia de fuziune . . 22
2.2.1. Contabilitatea operaţiunilor de fuziune a societăţilor comerciale . 22
2.2.2. Determinarea aportului net . 27
2.3. Executarea fuziunilor . 28
2.3.1. Reguli particulare aplicate societăţilor pe acţiuni 28
2.3.2. Situaţia societăţii noi şi efectele fuziunii 29
2.3.3. Drepturile creditorilor sociali 30
2.4. Consecinţe ale fuziunii asupra salariaţilor . 30
2.5. Sancţionarea neregulilor în materie de fuziune 33
CAPITOLUL III - STUDIU DE CAZ:
FUZIUNEA PRIN ABSORBŢIE A S.C. “TOTAL N&P” S.R.L. SĂLIŞTE CU
S.C. “TOTAL N.S.A.” S.R.L. SĂLIŞTE 
3.1. Descrierea societăţilor comerciale . 34
3.2. Fundamentarea economică şi cauzele fuziunii 36
3.3. Raportul privind bilanţul de fuziune 38
CONCLUZII ŞI CONSIDERAŢII PERSONALE 46
BIBLIOGRAFIE 48
ANEXE 50


Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Odată cu trecerea la economia de piaţă, activitatea societăţilor comerciale s-a diversificat foarte mult. În consecinţă, pe lângă operaţiile generate de realizarea obiectului de activitate, în viaţa întreprinderii şi-a făcut apariţia şi o serie de activităţi complexe generate de fuziunea, divizarea, lichidarea societăţilor comerciale. Într-o economie în continuă mişcare, problematica fuziunii societăţilor comerciale se află în centrul atenţiei majorităţilor agenţilor economici.
Criza financiară şi economică a accelerat fuziunile. Operaţiunea de fuziune va încuraja restructurarea societăţilor şi le va ajuta să reziste consecinţelor crizei, care a afectat deja creşterea economică. 
Planul, menit să îmbunătăţească eficienţa şi să diminueze numărul falimentelor societăţilor apărute tot mai des ca urmare a crizei economice, dar şi să majoreze puterea de negociere, s-a bucurat de tot mai multă susţinere, după ce turbulentele economice au împins companiile să caute modalităţi de supravieţuire în competiţia economică.
Companiile devenite ţinte de preluare sunt cu atât mai atractive cu cât cotaţia acţiunilor acestora se prăbuşeşte tot mai mult la bursă, ieftinindu-le.
După părerea mea fuziunile ar trebui să se accelereze în următoarele luni, în condiţiile în care companiile mai slabe au nevoie de un partener puternic care să le susţină în această perioadă dificilă. 
În această lucrare numită “Aspecte contabile privind fuziunea societăţilor comerciale” am încercat să definesc fuziunea şi să stabilesc modalitatea în care o unitate îşi poate promova activitatea firmei sale cu ajutorul fuziunii.
Fuziunea este operaţiunea prin care două sau mai multe societăţi comerciale hotărăsc separat transmiterea elementelor de activ şi de pasiv la una dintre societăţi, sau înfiinţarea unei noi societăţi comerciale în scopul desfăşurării comune a activităţilor.
Lucrarea cuprinde trei capitole structurate astfel: în primul capitol am prezentat conceptul de fuziune, clasificarea şi condiţiile generale de realizare a fuziunilor, modalităţile de realizare, avantajele şi dezavantajele fuziunilor precum şi oportunitatea fuziunilor în România.
Capitolul II este numit “Realizarea şi executarea fuziunilor”. În cadrul acestui capitol am stabilit care sunt condiţiile financiare ale operaţiunii, proiectul de fuziune, tehnicile contabile privind operaţia de fuziune, contabilitatea acestora şi tratamentul fiscal, cum se execută fuziunea, am stabilit care sunt consecinţele fuziunii asupra salariaţilor precum şi sancţionarea neregulilor în materie de fuziune.
Capitolul III cuprinde studiul de caz cu privire la fuziunea prin absorbţie a celor două societăţi: TOTAL N.S.A SRL Sălişte şi TOTAL N&P SRL Sălişte, unde am efectuat o analiză cu privire la fuziunea care a avut loc la data 01.09.2005.
Am prezentat denumirea, sediul şi obiectul de activitate a celor două societăţi, cauzele pentru care s-a ajuns la această fuziune prin absorbţie precum şi situaţia societăţii absorbante după întocmirea fuziunii.
În acest sens, efortul meu a vizat îmbinarea aspectelor ridicate de fuziunea societăţilor comerciale, urmărindu-se aspectele contabile, financiare, de analiză şi nu în ultimul rând de drept. În selectarea şi ordonarea problemelor, în modul de tratare a acestora inclusiv în formularea concluziilor ce ar putea servi diverşilor agenţi economici, am căutat să valorific experienţa, documentarea ştiinţifică acumulată.
Lucrarea se adresează studenţilor economişti, tuturor care se interesează de problemele complexe şi dinamice ale fuziunii societăţilor comerciale .


Fisiere în arhivă (1):

  • Aspecte Contabile privind Fuziunea.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!