Aspecte Contabile privind Fuziunea

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 
ASPECTE ECONOMICE, JURIDICE SI FISCALE CU PRIVIRE LA
FUZIUNEA SOCIETATILOR COMERCIALE 
1.1. Concept - clasificare si conditii generale de realizare a fuziunilor 4
1.2. Modalitati de realizare si elemente caracteristice fuziunii 7
1.3. Fuzionarea societatilor comerciale - modalitatea juridica si economica 9
1.4.Analiza cadrului juridic, economic si practic privind fuzionarea societatilor comerciale . 10
1.5. Avantajele si dezavantajele fuziunilor . 15
1.6. Oportunitatea fuziunilor in Romania . 16
CAPITOLUL II 
REALIZAREA SI EXECUTAREA FUZIUNILOR 
2.1. Pregatirea fuziunilor . 17
2.1.1. Conditii financiare ale operatiunii . 17
2.1.2. Proiectul de fuziune . 18
2.2. Tehnici contabile privind operatia de fuziune . . 22
2.2.1. Contabilitatea operatiunilor de fuziune a societatilor comerciale . 22
2.2.2. Determinarea aportului net . 27
2.3. Executarea fuziunilor . 28
2.3.1. Reguli particulare aplicate societatilor pe actiuni 28
2.3.2. Situatia societatii noi si efectele fuziunii 29
2.3.3. Drepturile creditorilor sociali 30
2.4. Consecinte ale fuziunii asupra salariatilor . 30
2.5. Sanctionarea neregulilor in materie de fuziune 33
CAPITOLUL III - STUDIU DE CAZ:
FUZIUNEA PRIN ABSORBTIE A S.C. "TOTAL N&P" S.R.L. SALISTE CU
S.C. "TOTAL N.S.A." S.R.L. SALISTE 
3.1. Descrierea societatilor comerciale . 34
3.2. Fundamentarea economica si cauzele fuziunii 36
3.3. Raportul privind bilantul de fuziune 38
CONCLUZII SI CONSIDERATII PERSONALE 46
BIBLIOGRAFIE 48
ANEXE 50


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Odata cu trecerea la economia de piata, activitatea societatilor comerciale s-a diversificat foarte mult. In consecinta, pe langa operatiile generate de realizarea obiectului de activitate, in viata intreprinderii si-a facut aparitia si o serie de activitati complexe generate de fuziunea, divizarea, lichidarea societatilor comerciale. Intr-o economie in continua miscare, problematica fuziunii societatilor comerciale se afla in centrul atentiei majoritatilor agentilor economici.
Criza financiara si economica a accelerat fuziunile. Operatiunea de fuziune va incuraja restructurarea societatilor si le va ajuta sa reziste consecintelor crizei, care a afectat deja cresterea economica. 
Planul, menit sa imbunatateasca eficienta si sa diminueze numarul falimentelor societatilor aparute tot mai des ca urmare a crizei economice, dar si sa majoreze puterea de negociere, s-a bucurat de tot mai multa sustinere, dupa ce turbulentele economice au impins companiile sa caute modalitati de supravietuire in competitia economica.
Companiile devenite tinte de preluare sunt cu atat mai atractive cu cat cotatia actiunilor acestora se prabuseste tot mai mult la bursa, ieftinindu-le.
Dupa parerea mea fuziunile ar trebui sa se accelereze in urmatoarele luni, in conditiile in care companiile mai slabe au nevoie de un partener puternic care sa le sustina in aceasta perioada dificila. 
In aceasta lucrare numita "Aspecte contabile privind fuziunea societatilor comerciale" am incercat sa definesc fuziunea si sa stabilesc modalitatea in care o unitate isi poate promova activitatea firmei sale cu ajutorul fuziunii.
Fuziunea este operatiunea prin care doua sau mai multe societati comerciale hotarasc separat transmiterea elementelor de activ si de pasiv la una dintre societati, sau infiintarea unei noi societati comerciale in scopul desfasurarii comune a activitatilor.
Lucrarea cuprinde trei capitole structurate astfel: in primul capitol am prezentat conceptul de fuziune, clasificarea si conditiile generale de realizare a fuziunilor, modalitatile de realizare, avantajele si dezavantajele fuziunilor precum si oportunitatea fuziunilor in Romania.
Capitolul II este numit "Realizarea si executarea fuziunilor". In cadrul acestui capitol am stabilit care sunt conditiile financiare ale operatiunii, proiectul de fuziune, tehnicile contabile privind operatia de fuziune, contabilitatea acestora si tratamentul fiscal, cum se executa fuziunea, am stabilit care sunt consecintele fuziunii asupra salariatilor precum si sanctionarea neregulilor in materie de fuziune.
Capitolul III cuprinde studiul de caz cu privire la fuziunea prin absorbtie a celor doua societati: TOTAL N.S.A SRL Saliste si TOTAL N&P SRL Saliste, unde am efectuat o analiza cu privire la fuziunea care a avut loc la data 01.09.2005.
Am prezentat denumirea, sediul si obiectul de activitate a celor doua societati, cauzele pentru care s-a ajuns la aceasta fuziune prin absorbtie precum si situatia societatii absorbante dupa intocmirea fuziunii.
In acest sens, efortul meu a vizat imbinarea aspectelor ridicate de fuziunea societatilor comerciale, urmarindu-se aspectele contabile, financiare, de analiza si nu in ultimul rand de drept. In selectarea si ordonarea problemelor, in modul de tratare a acestora inclusiv in formularea concluziilor ce ar putea servi diversilor agenti economici, am cautat sa valorific experienta, documentarea stiintifica acumulata.
Lucrarea se adreseaza studentilor economisti, tuturor care se intereseaza de problemele complexe si dinamice ale fuziunii societatilor comerciale .


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Contabile privind Fuziunea.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!