Aspecte Teoretice Privind Eficienta Economica

Cuprins disertatie Cum descarc?

Rezumat 4
CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND EFICIENTA ECONOMICA 5
1.1 Generalitati 5
1.2. Formele si obiectivele eficientei 6
CAPITOLUL II. EFICIENTA ACTIVITATILOR FIRMEI 12
2.1 Eficienta activitatii de cercetare-dezvoltare 12
2.2 Eficienta activitatii comerciale 14
2.3 Eficienta activitatii de personal 17
2.4 Eficienta activitatii de management 19
CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ. ANALIZA EFICIENTEI ACTIVITATILOR SC. ANACONF S.R.L 21
3.1. Prezentarea firmei 21
3.2. Prezentarea situatiei economico-financiare 22
Concluzii 47
Bibliografie 49


Extras din disertatie Cum descarc?

Termenul de eficienta economica este utilizat frecvent intrand intr-un limbaj cotidian, insemnand a atinge obiectivul propus, pe masura patrunderii in sfera economica abordarile devenind din ce in ce mai nuantate. 
Teoria economiei a abordat cu multa atentie eficienta si forma de exprimare a acesteia. Referitor la terminologia utilizata se intalnesc notiunile de eficienta economica, eficienta sociala, eficienta ecologica, eficienta tehnologica, eficienta strategica, etc 1Notiunea generala de eficienta economica exprima rezultatul activitatii desfasurata si totalizarea cheltuielilor ocazionate de realizarea acestei activitati. In general eficienta economica reprezinta relatia dintre eforturi si efecte urmarind realizarea de efecte mari si eforturi mici.
Atunci cand o afacere este analizata din perspectiva eficientei economice este recomandat ca investigatiile sa vizeze eficienta economica a resurselor si afacerii organizatiei.
Exista multe cazuri in latura sociala sau ecologica cand primeaza ceea ce face ca tot demersul sa vizeze acest tip de eficienta sociala. Cu toate acestea, notiunile nu se contrapun una alteia, ci se completeaza si se recomanda sa fie utilizate ori de cate ori particularitatile investigatiilor o cer. Orice tip de efect economic, social, ecologic, etc. se converteste in final in efect economic. Aceasta precizare genereza concluzii foarte importante pentru calculul economic si anume :
- Notiunile de eficienta sociala, ecologica, tehnologica etc sunt forme de exprimare particulare folosite pentru abordarile de tip punctual 
- In timp ce eficienta economica are un caracter sintetizator rezulta ca aceasta le cuprinde intr-un mix pe toate. In evaluarea eficientei economice a unei afaceri efectele si eforturile economice sunt cele care trebuie luate in considerare si care cuantifica atat efortul si efectele economice cat si eforturi si efecte extraeconomice.
Eficienta reprezinta o masura a eforturilor cu care s-au realizat efectele propuse. Comparand diferite elemente de cheltuieli cu elemente corelative ale efectelor utile se obtin o multime de indicatori de eficienta in forma lor directa : - efecte directe raportat la cheltuieli ; sau in forma indirecta : - cheltuieli raportate la efecte directe.
Acest mod de a intelege eficienta a condus la definirea unei categorii economice printr-o exprimare de ansamblu si indreptarea cercetarilor spre aspecte de masurare , de evaluare si mai putin de abordare absoluta, teoretica din perspective gnoseologice.
Cercetatorul P. Nica sustine ca definirea eficientei economice poate avea 4 sensuri si anume :
- un sens foarte larg care defineste eficienta insasi a unei actiuni sau resurse de a asigura efecte economice pozitive intr-o organizatie fiind exprimata prin raport intre efecte si cheltuieli , in vederea masurarii procentului de cheltuire a resurselor.
- un sens larg atunci cand raportul cuprinde si elemente care depasesc sfera organizatiei si anume : efecte si cheltuieli conexe, exprimand de fapt eficienta absoluta indiferent de comparatii relative cu alte variabile.
- un sens restrans cand eficienta cuprinde ca trasatura suplimentara un raport in sine acceptabil in comparatie cu alte rapoarte de activitate sau alte activitati alternative.
- un sens foarte restrans atunci cand eficienta este complexa avand un caracter mai sintetic dat de echivalarea ca natura si timp a gradului de efecte si cheltuieli in vederea insumarii lor.
La definirea eficientei economice trebuie acceptate urmatoarele : 
- o afacere este eficienta atunci cand genereaza profit, in acest caz restrictionarea definirii ca raport efecte/efort fiind considerata o abordare ingusta;
- o afacere este eficienta atunci cand profitul pe termen lung prezinta tendinte de crestere si in acest caz efectele trebuie sa fie definite si masurate in raport cu timpul;
- o afacere este eficienta atunci cand nu produc dezechilibre printre indicatorii de masurare a eficientei, fiind obligatoriu si indicatorul de echilibru ;
- o afacere este eficienta atunci cand nu afecteaza mediul ecologic rezultand ca eficienta economica are si o dimensiune ecologica ; 
Acestea imprima modul de abordare a eficientei economice implicit a eforturilor aferente unei afaceri indiferent de natura acesteia.


Fisiere in arhiva (5):

 • Aspecte Teoretice Privind Eficienta Economica
  • Abrevieri.doc
  • Capitole, concluzii, bibliografie.doc
  • Coperta.doc
  • Cuprins.doc
  • Rezumat.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!