Auditul Instrumentelor Financiare Derivate - Evaluare, Modalitati de Contabilizare

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE 1
1.1. DEFINIREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 1
1.2. REGLEMENTARI PRIVIND INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE 3
1.3. CONDITII GENERALE PENTRU DERULAREA TRANZACTIILOR CU INSTRUMENTE FINANCIARE 5
1.3.1. Locul tranzactionarii instrumentelor financiare derivate 6
1.3.1.1. Piata la Vedere (Piata Spot) 8
1.3.1.2. Piata la Termen (Piata Derivatelor) 8
1.3.2. Entitatile care tranzactioneaza instrumente financiare derivate 9
1.3.2.1. Utilizarea instrumentelor derivate 10
1.3.2.2. Tranzactionarea produselor derivate 11
2. DESCRIEREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 16
2.1. CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 16
2.1.1. Contractele futures 16
2.1.2. Contractele futures pe rata dobanzii 17
2.1.3. Contractele forward 17
2.1.3.1. Forward pe cursul de schimb 17
2.1.3.2 Forward pe rata de dobanda - FRA 18
2.1.4. Tranzactiile SWAP 19
2.1.4.1. Swap pe cursul de schimb 19
2.1.4.2. Contract swap pe rata dobanzii 20
2.1.5. Contractele de optiuni 20
2.1.5.1. Optiune pe cursul de schimb 20
2.1.5.2. Optiune pe rata dobanzii 21
2.1.6. Depozit structurat de tipul range accrual 22
2.1.7. Alte instrumente financiare derivate 23
2.2. CARACTERISTICI ALE PRINCIPALELOR INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE 26
2.3. ROLUL INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 34
3. EVALUAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 37
3.1. EVALUARE CONFORM OMFP 3055/2009 37
3.2. EVALUARE CONFORM IAS 39 39
3.3. CONSIDERATII PRIVIND EVALUAREA LA VALOAREA JUSTA 41
4. INREGISTRAREA IN CONTABILITATE A INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 43
4.1. EXEMPLU DE MONOGRAFIE CONTABILA LA O SOCIETATE COMERCIALA 43
4.2. EXEMPLU DE MONOGRAFIE CONTABILA LA O INSTITUTIE DE CREDIT 44
4.3. PREZENTAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE IN SITUATIILE FINANCIARE ANUALE 46
5. AUDITUL INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE 47
6. CONCLUZII 58
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din disertatie Cum descarc?

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE
Liberalizarea si volatilitatea pietelor financiare, concurenta acerba intre diverse institutii financiare si diversificarea produselor oferite de acestea sunt factori care expun institutiile financiare la noi riscuri si provocari, necesitand inovarea continua a modelelor, tehnicilor si instrumentelor de gestionare a activitatii si a riscurilor aferente, in scopul cresterii competitivitatii. Cunoasterea, analiza si luarea in considerare a noilor tendinte in managementul riscurilor financiar-valutare pot oferi institutiilor financiare optiuni eficiente in scopul gestionarii eficiente a acestora. In ansamblul fluxurilor financiare internationale un loc aparte il ocupa tranzactiile la termen derulate pe piata instrumentelor derivate. Aceste piete au aparut si s-au dezvoltat din dorinta operatorilor economici de a diminua riscurile comerciale sau financiare din operatiunile lor. Principalele instrumente derivate tranzactionate pe piata internationala sunt: contractele futures, contractele pe optiuni, contractele de swap si alte instrumente sintetice (cap, floor sau collar). Pe langa cresterea semnificativa a volumului pietei internationale a acestor instrumente asistam la o permanenta diversificare a acestor instrumente, prin aparitia de noi instrumente sau prin diversificarea activelor ce constituie obiectul acestor contracte. In prezent instrumentele derivate se practica pe o gama variata de active financiare sau reale cum ar fi: rata dobanzii, cursul de schimb, indicii bursieri, titluri primare, marfa etc.
In aceasta lucrare am reunit probleme comune ale managementului riscurilor si posibilitatile de folosire a instrumentelor financiare derivate pentru acoperirea si dirijarea riscurilor, imbinand aspectele de ordin teoretic cu cele practice, de calcul, de aplicare a unor modele si de contracte derivate, punand in evidenta avantajele si dezavantajele utilizarii instrumentelor derivate in managementul riscului financiar.
Scopul acestei lucrari este de a surprinde principalele cerinte si optiuni in gestionarea riscurilor financiar-valutare prin utilizarea instrumentelor derivate, in conditiile in care institutiile financiare si de credit sunt supuse unei game largi de riscuri, iar volatilitatea este trasatura definitorie in care acestea opereaza. 
1.1. DEFINIREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE
Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare a caror valoare depinde de sau deriva din valoarea altui activ, cum ar fi o actiune, o obligatiune, o marfa sau un indice al preturilor actiunilor. Instrumentele financiare derivate fluctueaza in tandem cu activul de baza. Ele pot fi utilizate atat in scopuri speculative, cat si pentru a reduce sau a controla un risc nedorit. Optiunile si contractele futures sunt instrumente financiare derivate standardizate insa exista si instrumente financiare derivate care sunt create special pentru a satisface anumite cerinte. 
O alta definitie este aceea conform careia instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare al caror randament are la baza randamentul oferit de un alt instrument financiar sau marfa, denumit activ suport (underlying asset). Prin urmare, randamentul IFD este derivat din evolutia pretului unui instrument, marfa sau alt activ. Instrumentele financiare derivate pot fi dezvoltate avand la baza orice tip de activ / eveniment care are drept valoare / rezultat aleatoriu, cum ar fi: aur, valute, actiuni, indici bursieri sau chiar temperatura atmosferica (weather derivatives).
Standardele Internationale de Contabilitate 32 ,,Instrumente financiare: prezentare" si 39 ,,Instrumente financiare: Recunoastere si evaluare" definesc urmatorii termeni:
Un instrument financiar reprezinta orice contract ce genereaza simultan un activ financiar pentru o entitate si o datorie financiara sau un instrument de capitaluri proprii pentru o alta entitate. Instrumentele financiare includ instrumente primare (cum ar fi creantele, datoriile si instrumentele de capitaluri proprii) si instrumente financiare derivate (cum ar fi optiunile financiare, futures si forward, swap-urile pe rata dobanzii si swap-urile valutare). Instrumentele financiare derivate corespund definitiei unui instrument financiar si, in consecinta, intra sub incidenta prezentului standard.
Un activ financiar reflecta orice activ care reprezinta: 
(a) numerar; 
(b) un drept contractual de a incasa numerar sau alt activ financiar de la alta entitate; 
(c) un drept contractual de a schimba instrumente financiare cu alta entitate, in conditii ce sunt potential favorabile;
(d) un instrument de capital al altei entitati; 
(e) un contract care va fi sau poate fi decontat in propriile instrumente de capitaluri proprii si este:
o un instrument financiar nederivat pentru care entitatea este sau poate fi obligata sa primeasca un numar variabil al propriilor instrumente de capitaluri proprii; sau
o un instrument financiar derivat care va fi sau poate fi decontat in alt fel decat prin schimbul unei sume fixe de numerar sau alt activ financiar pentru un numar fix din instrumentele de capital ale entitatii. In acest scop, instrumentele de capital ale entitatii nu includ instrumente care sunt ele insele contracte pentru primirea sau livrarea propriilor instrumente de capitaluri proprii ale entitatii.
O datorie financiara este orice datorie ce reprezinta:
(a) o obligatie contractuala:
o de a ceda lichiditati sau alt activ financiar unei alte entitati; sau
o de a schimba active sau datorii financiare cu alta entitate in conditii care sunt potential nefavorabile pentru entitate;
(b) un contract care va fi sau poate fi decontat in propriile instrumente de capitaluri proprii ale entitatii si este:
o un instrument financiar nederivat pentru care entitatea este sau poate fi obligata sa livreze un numar variabil din propriile sale instrumente de capitaluri proprii; sau
o un instrument financiar derivat care va fi sau poate fi decontat altfel decat prin schimbul unei sume fixe de numerar, sau alt activ financiar in schimbul unui numar fix din propriile instrumente de capitaluri proprii ale entitatii. In acest scop, propriile instrumente de capitaluri proprii ale entitatii nu includ instrumente care pot fi ele insele contracte pentru primirea sau livrarea viitoare a propriilor instrumente de capitaluri proprii ale entitatii.
Un instrument de capitaluri proprii inseamna orice contract ce evidentiaza o participare reziduala in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale. 
Valoarea justa este suma la care poate fi tranzactional un activ sau decontata o datorie, de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv. 
Un instrument derivat reprezinta un instrument financiar: 
(a) a carui valoare se modifica in functie de evolutia unei rate specificate a dobanzii, a pretului unui titlu, a pretului unor marfuri, a cursului de schimb valutar, a unui indice de pret curs, a unei clasificari de credit sau a unui indice de credit sau orice alt element variabil similar (cateodata denumit ,,baza"); 
(b) care nu necesita nici o investitie neta initiala sau o investitie neta initiala de valoare mica in comparatie cu alte tipuri de contracte ce au o reactie similara la modificarea conditiilor de piata si 
(c) care se deconteaza la o data stabilita in viitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul Instrumentelor Financiare Derivate - Evaluare, Modalitati de Contabilizare.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!