Auditul intern al activității de creditare în contextul crizei economice

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA CERCETARII
CAPITOLUL I AUDITUL INTERN BANCAR
1.1. Obiectivele auditului intern bancar
1.2. Sfera de cuprindere a auditului intern bancar
1.3. Principiile fundamentale ale auditului intern bancar
1.4. Cadrul normativ, organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern in cadrul institutiilor de credit
1.4.1. Cadrul normativ de desfasurare a activitatii de audit intern banca
1.4.2. Organizarea auditului intern bancar
1.4.3. Desfasurarea activitatii de audit intern
1.5. Auditul intern bancar in contextul actual al crizei economice
1.5.1 Auditul intern in contextul actual al crizei economice
1.5.2. Managementul riscului 
1.5.3. Impactul crizei economice asupra evolutiei viitoare a auditului intern
CAPITOLUL II AUDITUL INTERN AL ACTIVITATII DE CREDITARE - ABORDARE PRACTICA LA BANCA TRANSILVANIA
2.1. Banca Transilvania 
2.2. Portofoliul de credite acordate de BANCA TRANSILVANIA
2.2.1. Credite persoane fizice
2.2.2. Credite persoane juridice
2.3. Auditul intern al activitatii de creditare in cadrul Bancii Transilvania
2.3.1. Activitatea de creditare 
2.3.2. Realizarea misiunii de audit intern a activitatii de creditare - Abordari practice
CAPITOLUL III CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertație Cum descarc?

In prezent, sistemul bancar este in plina schimbare. Principalul motiv al acestui proces il reprezinta criza economica actuala, insa exista si o serie de alti factori care afecteaza aceasta schimbare, cum ar fi: inertia si obisnuinta din cadrul organizatiei, echilibrul dificil intre minimizarea riscului si incetinirea procesului de schimbare, conflictele dintre departamente sau diferite persoane cu raspunderi in cadrul organizatiei, interesele personale, stresul cauzat de schimbare etc. 
Intr-o situatie de recesiune economica exista putine certitudini pentru ca nimeni nu stie cu exactitate cat poate dura reasezarea preturilor activelor. Insa un intreprinzator este tocmai acela care poate sa calculeze riscul asociat revenirii pretului activelor.
Sistemul bancar in perioada de recesiune este unul dintre pilonii calcularii riscului asociat reasezarii pretului activelor. Prin natura activitatii sale, sectorul bancar acorda incredere (prin intermediul creditarii) anumitor activitati, ceea ce conduce la reasezarea preturilor relative ale activelor.
Sistemul bancar este o componenta fundamentala a circuitului economic, astfel incat se impune functionarea sanatoasa a acestuia, fara sincope.
Activitatea bancara este strict reglementata prin legi, iar BNR acorda licentele de functionare. O banca trebuie sa se conformeze unor indicatori de adecvare a capitalului, unor indicatori de lichiditate, trebuie sa asigure rata rezervei minime obligatorii etc.
O alta caracteristica specifica activitatii bancare este necesitatea echilibrarii riscului cu profitabilitatea, un rol esential revenind in acest caz managementului lichiditatilor, ca urmarea a faptului ca minimizarea riscului este un element primordial in activitatea bancara.
Bancile fiind societati cu nivele manageriale complexe, deci cu piramida organizationala inalta, au o flexibilitate mai redusa, trebuind sa isi desfasoare activitatea atat in perioade economice prospere, cat si in perioade mai dificile. Orice banca, cu atat mai mult Banca Transilvania este un element esential in structura sistemului bancar in ansamblu. Dificultatile unei banci ridica probleme in intrega economie si implicit in sistemul bancar. Apare astfel necesitatea unei bune functionari a sistemului bancar, ca urmare a interdependentelor existente intre banci si clienti, interdependenta bazata pe incredere si obligatii reciproce.
Aceasta se poate realiza printr-o supraveghere riguroasa si prin autoreglare cu raportarea la indicatori etalon. Auditul intern si extern reprezinta o buna modalitate de supraveghere si control a activitatii unei banci.
Auditul intern este entitatea din interiorul organizatiei, care supravegheaza intreaga activitate, respectarea normelor si a fluxurilor si care ajuta la imbunatatirea acestora, la eliminarea riscurilor si cresterea eficientei. Pentru aceasta, auditul intern trebuie sa fie obiectiv si independent. 
Auditul intern trebuie sa acopere intreaga gama de activitati dintr-o banca si sa analizeze toate riscurile specifice. Cele mai importante sunt riscul operational si riscul de credit, pentru ca se refera la activitatea cea mai profitabila a bancii, dar care implica si cele mai mari riscuri. Riscul operational poate fi monitorizat printr-o buna acoperire a normelor si printr-un audit de conformitate. Toate aceste riscuri specifice, atasate activitatii bancare pot avea o finalitate negativa si se pot concretiza in riscul reputational, increderea intr-o institutie bancara fiind esentiala atat pentru succesul acesteia, cat mai ales pentru buna functionare si continuitate a activitatii sale. 
Intrucat criza financiara a aparut pe fondul unei subestimari a riscului asociat detinerii numerarului, reluarea cresterii economice este intrinsec legata de reevaluarea riscurilor din economie. Sistemul bancar din Romania, ca intermediar financiar, trebuie sa gaseasca structura optima de depozite si credite, astfel incat sa continue creditarea clientilor (gospodarii si corporate) viabili si sa isi minimizeze riscurile asumate.
MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA CERCETARII
In prezent, se accentueaza tot mai mult ideea de crestere a implicarii auditului intern in gestionarea managementului riscului, cu predilectie spre categoria riscurilor operationale si strategice.
Chiar daca rolul auditului intern nu a fost privit ca fiind unul semnificativ, viitorul ne va aduce o intensificare a asteptarilor pe care managementul general si comitetul de audit le vor avea vizavi de auditul intern.
Prezenta lucrare incearca sa evidentieze importanta auditului bancar, urmarind eficienta acestuia in vederea reducerii riscului in sistemul bancar. In introducere este prezentata activitatea de audit intern bancar, atat din punct de vedere al importantei acesteia cat si din perspectiva economica actuala. 
Primul capitol cuprinde obiectivele, sfera de cuprindere, principiile fundamentale precum si cadrul normativ al activitatii de audit intern bancar, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra tematicii studiate, care in acest caz este auditul intern bancar al activitatii de creditare sub influenta crizei economice actuale. 
Cel de-al doilea capitol este o abordare practica a tematicii la Banca Transilvania. In cuprinsul acestuia sunt surprinse toate etapele unei misiuni de audit intern bancar strict in domeniul creditarii, in perioada actuala. Am ales aceasta componenta a auditului intern bancar - activitatea de creditare - datorita importantei acesteia atat in ceea ce priveste activitatea bancara in ansamblul ei cat si prin prisma faptului ca aceasta poate constitui principalul motor al relansarii economice prin asigurarea resurselor financiare necesare.
Capitolul al treilea este destinat concluziilor, atat generale - cu privire la importanta si rolul activitatii de audit intern in mimimizarea riscurilor si chiar in sustinerea si relansarea economiei, cat si specifice - cu referire la strategia Bancii Transilvania pentru aceasta perioada in privinta tematicii abordate.
Lucrarea este structurata astfel incat prezantarea problemei studiate sa fie cat mai concisa si la obiect. Organizarea pe capitole si subcapitole evidentiaza importanta si complexitatea studiului, evidentiind legaturile logice dintre problemele studiate.
Instrumentele de investigare sunt in principiu compuse din literatura de specialitate pusa la dispozitie precum si legile aferente in vigoare. Bibliografia selectata asigura in acest fel unicitatea lucarii si metodei de cercetare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Auditul intern al activitatii de creditare in contextul crizei economice.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

1) Allen, L. & Sanders, A., Incorporating Systemic Influences Into Risk Measurement: A Survey of Literature, Journal of Financial Services Research, 2004
2) Arens Loebbeke, Audit, o abordare integrata, Editura ARC, Chisinau, 2003
3) Aslau T. Elemente si notiuni introductive de audit contabil si financiar, 2003
4) Basno, C., Dardac, N., Floricel, C., Moneda, Credit, Banci. Aplicatii si Studii de Caz, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003
5) Beju, D., The National Bank of Romania and its role in transition process, Revista, Studia Universitatis Babes-Balyai, Oeconomica, XLIX, nr.2, 2004
6) Bota-Avram C, Auditul intern al societatilor comerciale, Editura Risoprint, ClujNapoca, 2009
7) Boulescu M., Ghita M., Expertiza contabila si audit financiar contabil, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 2006
8) Colquit, J., Credit Risk Management. How to Avoid Lending Disasters and Maximize Earnings, Third Edition, McGrav-Hill, New York, 2007
9) Ghita M., Mares V., Auditul performantei finantelor publice, Editura CECCAR, Bucuresti 2007.
10) Ilie Mihai, Audit in sistemul bancar, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2006
11) Neagu, F., Integrarea europeana a sectorului bancar romanesc, Oeconomica 4, Bucuresti, 2003
12) *** Norme generale de organizare si functionare a auditului public intern, OMF 332 /2000, MOF nr.96 /2000.
13) *** Legea 672 privind auditul public intern, MOF 953 /2002.
14) *** Norme generale privind exercitarea activitatii de audit public intern, OMF nr. 38 /2003 /MOF1364 /2003.
15) *** Codul privind conduita etica a auditorului intern - OMF 252 /MOF nr. 128 /2004.
16) *** Activitatea de audit financiar - OUG nr. 75 /1999 /R /MOF /598 /2003.
17) ***International Auditing Practice Statements (IAPS), EFAC, 2003.
18) ***International Standards on Auditing (ISA) EFAC, 2003.
19) *** Codul privind conduita etica a auditorului intern - OMF 252 /MOF nr. 128 /2004.
20) *** Modificari la OUG 75, privind auditul intern, aduse prin OG nr. 37 /2004, MOF nr. 91 /2004.
21) *** Norme proprii privind executarea auditului public intern in cadrul Ministerului Finatelor Publice - OMF nr. 445 /2004.
22) *** Hotararea nr. 36 - Camera Auditorilor financiari din Romania - Asimilarea standardelor Internationale de audit ale Institutului International de audit. MOF nr. 1245 /2004
23) www.bnro.ro Banca Nationala a Romaniei
24) http://www.birouldecredit.ro
25) www.en.wikipedia.org Wikipendia
26) www.davidlane.com Banking Dictionary
27) www.ebsco.ro
28) www.economice.ro
29) www.ecb.int


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!