Auditul intern al managementului resurselor umane in cadrul firmei SC Apartamentul

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1 ABORDAREA CONCEPTUALA PRIVIND AUDITUL PUBLIC INTERN 4
1.1. Delimitari conceptuale privind auditul public intern 5
1.2. Evolutia auditului intern 5
1.3. Aspecte caracteristice ale auditului intern 7
1.4. Auditul si controlul intern 8
1.5. Relatia functionala dintre audit intern si control intern 9
CAPITOLUL.2. AUDITULUI PUBLIC INTERN SI ROLUL SAU IN PROCESUL DE GESTIUNE A RESURSELOR UMANE 11
2.1. Auditul public intern-delimitari conceptuale 11
2.2. Rolul si importanta auditului resurselor umane 13
2.3. Misiunea de audit intern la SC Apartamentul IMOB SRL 14
2.3.1. Prezentarea societatii 14
2.3.2. Activitatea de resurse umane in cadrul societatii 15
2.3.3. Pregatirea si realizarea misiunii de audit intern in cadrul societatii 15
CONCLUZII SI PROPUNERI 68
BIBLIOGRAFIE 70


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Managementul este o meserie, adica o activitate, o practica ce presupune un ansamblu de tehnici, de priceperi si un sistem de relatii; nu este nici doar un proces abstract, nici doar o teorie. 
La nivelul unei organizatii, resursele umane sunt cele mai valoroase. Din toate resursele organizatie, resursa umana este unica si are nevoie de o atentie deosebita. Astfel si Aurel Manolescu, mentioneaza ca resursele umane sunt una dintre cele mai importante investitii ale unei organizatii, ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp. 
Managementul resurselor umane este un ansamblu de activitati, utilizat pentru procurarea, dezvoltarea si pastrarea angajatilor dintr-o organizatie. 
Managementul resurselor umane face parte din dimensiunea organizationala a organizatiei, este legat de directiile de actiune, adoptarea unei filosofii aplicabila organizatiei si adoptarea unui sistem de management asemanator cu filosofia organizatiei. 
O definitie privind auditul a fost formulata de Collins si Valin. Conform acestora, "auditul reprezinta examinarea profesionala a unei informatii, in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente cu privire la aceasta informatie,avand in vedere referinta la un criteriu de calitate, scopul fiind cresterea utilitatii informatiei". Conform altei definitii, auditul este o "examinare profesionala a unei noi informatii, in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente, prin raportarea la un standard de calitate, este o tehnica de investigare a functionalitatii si conformitatii unui proces, proiect sau firma". 
Abordarea auditului resurselor umane, ca disciplina de studiu, prezinta o importanta deosebita deoarece implica masuri de mentenanta si imbunatatire continua a strategiilor, practicilor si politicilor de resurse umane, aceasta cu atat mai mult, cu cat domeniul auditului resurselor umane, ridica numeroase probleme. Auditul resurselor umane are doua functii: functia de consiliere si functia de asigurare. 
Consilierea reprezinta activitatea desfasurata de auditorii interni, menita sa aduca mai multa valoare si sa imbunatateasca administrarea entitatii, gestiunea riscului si controlul intern, fara ca ca auditorul sa isi asume responsabilitati manageriale. Activitatile de consiliere desfasurate de auditorii interni, cuprind: 
-consultanta 
-facilitarea intelegerii
-formarea si perfectionarea profesionala 
Obiectivul oricarui tip de audit il constituie imbunatatirea utilizarii informatiei. Retinem elementele principale care definesc auditul, in general: 
-examinarea unei informatii trebuie sa fie exclusiv o examinare profesionala; 
-scopul examinarii unei informatii este acela de a exprima o opinie asupra acesteia; 
-opinia exprimata asupra unei informatii trebuie sa fie responsabila si independenta, ceea ce presupune ca persoana care face aceasta examinare are anumite responsabilitati pentru activitatea sa si trebuie sa fie o persoana independenta; 
-examinarea trebuie sa se faca dupa reguli dinainte stabilite cuprinse intr-un standard, norma legala ori profesionala care constituie criteriu de calitate.
-statutul de independenta al persoanelor care realizeaza aceste misiuni de audit si autonomia organismului din care face parte auditorul. 
Abordarea resurselor umane este necesar sa se faca interdisciplinar, deoarece numai asa se poate pune la punct o strategie eficienta de resurse umane si implicit, de auditare a acestor resurse umane. 
Auditorul modern se poate regasi adesea in situatia de a lua decizii importante, fara a se lasa influentat de factori extraprofesionali. Lipsa unei retete universale, in ceea ce priveste procesul de audit confera auditorului aceste valente. Puterea de decizie, trebuie astfel dublata de o personalitate de exceptie. 
Am ales aceasta tema deoarece activitatea de audit este foarte importanta in organizatiile moderne, deoarece conduce la stabilirea unei strategii propice pentru inteprindere pe baza punctelor slabe identificate. 
Rapoartele de audit intern reprezinta adevarate carti de vizita ale organizatiei, care vor fi avute in vedere, analizate, studiate de reprezentantii Curtii de Conturi, ai organismelor financiare si ai Comunitatii Europene. Astfel, structurile de audit intern reprezinta un canal de informare independent si obiectiv care sa poata evalua linia managementului organizatiei. 
Auditorii interni trebuie sa evite sa evalueze anumite operatiuni de care au fost responsabili in trecut. Obiectivitatea unui auditor este considerata a fi afectata atunci cand acesta realizeaza o misiune de asigurare pentru o activitate pentru care a fost responsabil in cursul anului precedent.
Auditul public intern ofera asigurari si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice. Aceasta trasatura decurge din faptul ca auditorii interni dau dovada de obiectivitate profesionala, colectand, evaluand si comunicand informatii legate de activitatea sau procesul examinat. Activitatea de audit intern are ca scop principal informarea managerului in vederea administrarii mai eficiente a activitatii entitatii. 
Auditorul are un rol de consiliere, acesta informand responsabilii departamentelor si conducatorul unitatii de deficientele constatate in diversele activitati auditate in scopul corectarii acestor deficiente. In concluzie, auditorul intern are rolul de a consilia, a asista sau a recomanda si in nici un caz de a folosi masuri coercitive in vederea remedierii deficientelor.
Destinatarii rapoartelor de audit intern pot sa tina sau sa nu tina cont de recomandarile auditorilor, insa ei stiu ca, atunci cand nu vor tine cont de ele, isi vor asuma unele riscuri. 
Auditul intern nu da certificat ca toate activitatile sunt protejate sau ca nu exista disfunctii, poate si din singurul motiv important : relativitatea controlului intern, care este obiectul sau de activitate.
Auditorii interni evalueaza sistemul de control intern al entitatii si dau o asigurare rezonabila managementului general referitoare la functionalitatea acestuia.
Auditul intern este o profesie care s-a redefinit mereu de-a lungul anilor, din dorinta de a raspunde necesitatilor in continua schimbare ale entitatilor.
Axat la inceput pe probleme financiar-contabile, auditul si-a deplasat obiectivele spre depistarea principalelor riscuri ale entitatilor si evaluarea controlului intern al acestora.
Activitatea compartimentului de audit intern se afla intr-o relatie de complementaritate cu comitetul de audit, astfel :
- auditul intern ofera comitetului de audit o analiza impartiala si profesionista a riscurilor organizatiei si contribuie la imbunatatirea informarii sale si a consiliului de administratie in ceea ce priveste securitatea acesteia ;
- comitetul de audit garanteaza si consacra independenta auditului intern.
Ca si societate analizata, am ales SC APARTAMENTUL IMOB SRL.Astfel in capitolul I am prezentatat abordarea conceptuala privind auditul public intern, in capitolul II am facut o analiza a auditului public intern si a rolului acestuia in procesul de gestiune a resurselor umane, iar in capitolul III am efectuat studiul de caz legat de auditul performantei in gestiunea resurselor umane in cadrul societatii. 
La sfarsit am prezentat concluziile si recomandarile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul intern al managementului resurselor umane in cadrul firmei SC Apartamentul.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Brezeanu P., Brasoveanu I. "Audit si control financiar", curs format digital, Biblioteca ASE Bucuresti
2. Chersan, I.-C., "Auditul financiar de la normele nationale la standardele internationale", Ed. Tehnopress, Iasi, 2012
3. Colasse, B., Fondements de la comptabilite, Ed. Decouverte,Paris, 2012
4. Croitoru I. << Suport de curs>>, Universitatea Atheneum, 2012 
5. Curtea de Conturi a Romaniei, Manual de Audit Financiar si Regularitate, Proiect finantat de Uniunea Europeana, Bucuresti, 2003
6. Curtea de Conturi a Romaniei, Auditul performanei - Ghid, Proiect finantat de Uniunea Europeana, Bucuresti, 2003
7. Constantinescu, D. A., s.a. "Managementul resurselor umane". Ed. Colectia Nationala, Bucuresti,2003
8. Danalache, F. "Elemente de managementul resurselor umane".Centrul pentru Excelenta in Afaceri, Bucuresti, 2003
9. Dunnette, M. D. "Personnel Selection and Placement",London 
10. Ghita, M."Auditul intern al institutiilor publice" teorie si practica, Editura CECCAR, Bucuresti, 2000
11. Boulescu M, Ghita M. "Controlul fiscal si auditul financiar-fiscal", Editura CECCAR, Bucuresti, 2003
12. Gavrilescu, L. "Selectia si antiselectia managerilor". Ed. Risoprint, Cluj Napoca, 2005
13. Glesser, C. G., Cronbach, I. J. "Psychological Tests and Personnel Decisions". University of Illinois Press, 2010 
14. Horomnea, E., Audit financiar. Concepte. Standarde. Norme,
15. Ed. Alfa, Iasi, 2010, 
16. Obert, R., Mairesse, M.-P., DSCG 4 - Comptabilite et audit. Manuel et Applications, 3eme edition, Ed. Dunod, Paris, 2010
17. Manolescu, A. "Managementul Resurselor Umane" Ed. Economica, Bucuresti, 2001
18. Manolescu A. , "Managementul resurselor umane", Editura R.A.I., Bucuresti, 1998 
19. Marin I. "Auditul resurselor umane", Editura Economica, Bucuresti 2011
20. Milkovich, G. T., Bondreau J. "Human Resource Management", Irvin, Boston,1991 
21. Norme profesionale ale auditului intern, Editat de Ministerul Finantelor Publice, 2004 
22. Togoe D. "Audit intern" Suport de curs, Editura Artifex, Bucuresti 2008
23. Vasile E. "Managementul resurselor umane conceptual si pragmatic", Editura Universitara, Bucuresti 2002 
24. *** Legea Nr. 672 din 19 decembrie 2002 privind auditul public intern republicata 2011
25. *** Norme nationale de audit, CECCAR, Bucuresti, 2011. 
26. *** Ordonanta 119 din 31 august 1999, privind controlul intern si controlul financiar preventiv republicata 
o *** Hotarare nr. 1.086/2013 pentru aprobarea Normelor generale privind exercitarea activitatii de audit public intern


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!