Auditul Sistemelor Informationale

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. Considerente generale despre audit 3
1.1 Repere istorice privind activitatea de audit 3
1.2 Definire, concept si clasificari 6
1.3 Cadrul conceptual al auditului 11
1.4 Cadrul international reglementat pentru desfasurarea activitatii de audit 11
CAPITOLUL II. Tehnologia informationala 17
2.1 Evolutia sistemelor informatice 17
2.2 Sistem informatic vs. Sistem informational 20
2.3 Guvernanta IT si COBIT 22
CAPITOLUL III. Auditarea sistemelor informationale 26
3.1 Particularitati ale controlului intern intr-un mediu informatizat 26
3.2 Tehnici de audit asistate de calculator 30
3.3 Riscul de frauda in mediul informatizat 35
CONCLUZII SI PROPUNERI 39
BIBLIOGRAFIE 41
LISTA FIGURILOR SI TABELELOR 44


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Dezvoltarea tehnologiilor informationale specifice activitatilor financiar-contabile din cadrul organizatiilor a avut un impact puternic si asupra auditului. Cresterea complexitatii sistemelor de contabilitate informatizata, precum si a numarului de tranzactii inregistrate, au condus la inlocuirea cu o frecventa accelerata a tehnicilor ,,manuale" de audit, cu tehnici moderne, asistate de calculator cunoscute sub numele de CAATs (Computer Assisted Audit Techniques).
Folosirea tehnologiilor informationale a determinat atat cresterea capacitatii de acumulare, stocare, analiza si procesare a datelor si informatiilor cat si a nivelului controalelor realizate. La nivelul auditului, se observa modificari in modul de realizarea a lucrarilor si de obtinere a informatiilor in vederea formularii unei opinii privind eficienta, eficacitatea si integritatea organizarii si functionarii societatii auditate.
Prin lucrarea de fata, Auditul sistemelor informationale, ne propunem sa analizam caracteristicile auditului in mediul informatizat. Lucrarea nu descrie modul in care se poate efectua auditul unui sistem informational, ci prezinta particularitatile si riscurile de care auditorul trebuie sa tina in cont in desfasurarea unei misiuni de audit in acest domeniu.
Prima parte a lucrarii, Considerente generale despre audit, se concentreaza pe aspectele teoretice referitoare la conceptul de audit. Ce reprezinta auditul financiar, evolutia acestui notiuni, inclusiv cadru international de reglementare a activitatii de audit sunt cateva subiecte abordate pe parcursul acestui capitol.
Pe parcursul celui de-al doilea capitol, Tehnologia informationala, ne-am concentrat pe conceptul de sistem informational, diferentele care apar la nivel conceptual intre notiunea de sistem informational si cea de sistem informatic, precum si pe cadrul general de aplicabilitate a practicilor privind securitatea si controlul tehnologiilor informationale (COBIT).
In ultima parte a lucrarii ne-am axat pe particularitatile controlului intern intr-un mediu informatizat, tehnicile de audit asistate de calculator si posibilele riscuri de frauda din mediul informatic. Utilizarea tehnologiilor informationale genereaza o serie de beneficii, dar si riscuri la nivelul organizatiilor care, in mod firesc, au consecinte asupra realizarii auditului. Ca urmare, opiniile privind modul in care ar trebui ele utilizate sunt diverse si trebuie analizate din ambele puncte de vedere.
CAPITOLUL I. Considerente generale despre audit
1.1 Repere istorice privind activitatea de audit
Activitatea de audit a aparut ca urmare a necesitatii statului si a entitatilor economice de a supraveghea modul in care au fost utilizate fondurile publice sau private si sa identifice neregulile care apar in aceste sisteme economice.
Dan Togoe, in lucrarea "Auditul public intern intre exigentele cadrului normativ si realitatile perioadei de tranzitie" prezinta schematic evolutia activitatii de audit, incepand cu anul 2000 i.Hr. si pana in prezent:
Tabelul nr. 1.1 Evolutia activitatii de audit
Perioada Solicitantii auditului Auditorii Obiectivele auditului
2000 i.Hr. - 1700 d.Hr. Regi, imparati, conducatori ai bisericii si institutii ale statului Clerici sau scriitori Pedepsirea celor care deturnau fonduri. Protejarea patrimoniului
1700 - 1850 Institutii ale statului, tribunale comerciale si actionari Contabili Reprimarea fraudelor si pedepsirea faptasilor. Protejarea patrimoniului
1850 - 1900 Institutii ale statului si actionari Profesionisti contabili sau juristi Evitarea fraudelor si atestarea fiabilitatii bilantului contabil
1900 - 1940 Institutii ale statului si actionari Profesionisti auditori sau contabili Evitarea fraudelor si erorilor si atestarea fiabilitatii situatiilor financiare
1940 -1970 Institutii ale statului, banci si actionari Profesionisti auditori sau contabili Atestarea sinceritatii si regularitatii situatiilor financiare
1970 - 1990 Institutii ale statului, terti si actionari Profesionisti auditori, contabili si consultanti Atestarea calitatii controlului intern si respectarea normelor contabile si a normelor de audit
Dupa 1990 Institutii ale statului, terti si actionari Profesionisti auditori si consultanti Atestarea imaginii fidele a conturilor si a calitatii controlului intern in concordanta cu normele. Protejarea contra fraudei internationale.
(Sursa: Togoe, D., Auditul public intern intre exigentele cadrului normativ si realitatile perioadei de tranzitie, Ed. , 200X, p. 56)
Desi nu a fost cunoscut sub aceeasi denumire de la inceput, conceptul de audit, are radacini vechi in istorie el fiind atestat din timpul lui Carol cel Mare, persoanele care desfasurau aceasta activitatea fiind cunoscuti sub denumirea de "Missi Dominici", iar in perioada lui Eduard I acestia erau cunoscuti sub denumirea de "auditori".
Pana in secolul al saisprezecelea auditul era cerut de regi, imparati, biserici si state, ordonatori audit care apelau la clerici sau scriitori legali pentru "auditarea" situatiilor financiare, obiectivele "auditului" fiind cele de a demasca persoanele care deturnau fonduri.
Intre anii 1700-1850 cei care erau ordonatori de audit, statele, tribunalele comerciale si actionarii desemnau pentru desfasurarea activitatii de audit contabili avand ca scop principal protejarea patrimoniului si deturnarea fraudelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul Sistemelor Informationale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!