Auditul Situatiilor Financiare la o Firma din Domeniul Constructiilor

Cuprins disertatie Cum descarc?

LISTA TABELE SI FIGURI 1
1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SITUATIILE FINANCIARE SI AUDITUL 4
1.1. DATE GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE AUDIT 4
1.2. SITUATIILE FINANCIARE - FUNDAMENTUL AUDITULUI FINANCIAR 8
2. ANALIZA PROCESULUI DE AUDIT AL SITUATIILOR FINANCIARE 11
2.1. CARACTERISTICI ALE AUDITULUI SITUATIILOR FINANCIARE 11
2.2. PRINCIPII FUNDAMENTALE SI REGULI GENERALE DE DESFASURARE A ACTIVITATII DE AUDIT AL SITUATIILOR FINANCIARE 20
2.3. TEHNICI, PROCEDURI SI INSTRUMENTE UTILIZATE IN AUDITUL SITUATIILOR FINANCIARE 23
2.3.1. TEHNICI SI PROCEDURI ALE AUDITULUI SITUATIILOR FINANCIARE 23
2.3.2. INSTRUMENTE UTILIZATE IN AUDITUL SITUATIILOR FINANCIARE 26
2.4. MISIUNEA AUDITULUI SITUATIILOR FINANCIARE LA NIVELUL FIRMELOR 27
2.5. PROBELE DE AUDIT AL SITUATIILOR FINANCIARE 29
2.6. RAPORTUL DE AUDIT AL SITUATIILOR FINANCIARE 31
3. AUDITUL SITUATIILOR FINANCIARE PE EXEMPLUL S.C. CONSTRUCTII FEROVIARE MOLDOVA S.A. 33
3.1. PREZENTAREA FIRMEI S.C. CONSTRUCTII FEROVIARE MOLDOVA S.A. 33
3.2. ANALIZA SITUATIILOR FINANCIARE ALE S.C. CONSTRUCTII FEROVIARE MOLDOVA S.A. DIN PERSPECTIVA AUDITULUI 37
3.3. RISCURILE AUDITULUI SITUATIILOR FINANCIARE LA S.C. CONSTRUCTII FEROVIARE MOLDOVA S.A. 44
3.4. ANALIZA AUDITULUI FINANCIAR IN CADRUL S.C. CONSTRUCTII FEROVIARE MOLDOVA S.A. 46
3.4.1. DESFASURAREA PROCESULUI DE AUDIT IN S.C. CONSTRUCTII FEROVIARE MOLDOVA S.A. 46
3.4.2. PROBLEME DESCOPERITE IN ACTIVITATEA DE AUDIT 48
3.4.3. SUGESTII SI PROPUNERI DE CORECTARE A ERORILOR DETECTATE 50
CONCLUZII 52
BIBLIOGRAFIE 57


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Auditul situatiilor finanicare in tara noastra este inca in fazele sale incipiente, dar normele legale cu referire la aceasta activitate din perioada recenta arata spre tendinta fireasca de sporire a rolului atribuit acestui tip de audit in companiile din Romania. Aceasta intensificare a rolului auditului situatiilor financiare este determinat de numeroasele transformari financiare, de relatii si situatii economice tot mai complexe. 
Exista o multitudine de entitati care folosesc informatia financiara din cadrul unei companii, astfel incat veridicitatea si realitatea acestor informatii este vitala. Acesti utilizatori sunt din ce in ce mai pretentiosi si mai diversificati, arata o anumita reticenta vizavi de producatorii de situatii financiare, indoindu-se de calitatea si realitatea acestor constatari.
In acest context, apare absolut necesara auditarea situatiilor financiare. Intre producatorii si cei care se folosesc de situatiile financiare dintr-o companie intervin specialistii in auditul situatiilor financiare, care au scopul de a verifica aceste situatii, de a le confirma si de a exprima o parere impartiala, obiectiva si corecta, concordanta cu realitatea, vizavi de intocmirea si continutul situatiilor financiare ale companiei auditate. 
In acest context, motivatia alegerii acestei teme tine de importanta fenomenului auditului si a situatiilor financiare in lumea economica contemporana. De asemenea, exista si o multitudine de provocari pentru tema aleasa, deoarece sunt un set de aspecte care merita clarificate, desi literatura de specialitate le trateza in mod intensiv, dar rareori punctele de vedere sunt in unanimitate. 
Actualitatea temei de cercetare este data de faptul ca, in contextul actual, economia si companiile nu mai exista fara procesul de audit al situatiilor financiare, fara misiunea de audit, plan de audit, audit intern si extern si specialisti in audit. Pe masura ce s-au inmultit situatiile financiare ale unei entitati si documentele contabile, a devenit imperios necesar auditul acestor documente. 
Cercetarea de fata reflecta, in parte, o analiza fundamentata a auditului situatiilor financiare de la nivelul unei companii.
Tema lucrarii trateaza modul in care este realizat auditul situatiilor financiare, premisele de la care se pleaca in acest proces, conditiile de desfasurare, prezentarea rezultatelor, importanta activitatii. 
Scopul lucrarii consta in cercetarea caracteristicilor, componentelor, factorilor, efectelor, impactului, etapelor etc care constituie auditul situatiilor financiare. Analizarea acestor aspecte este interesanta pentru cercetare si analiza in cazul aprofundarii mai indeaproape a variantelor de audit aplicabile unei entitati financiare. 
Obiectivul de cercetare al lucrarii de fata il constituie tratarea generala a auditului situatiilor finanicare, si particularitatile aparute in cazul unei firme din domeniul constructiilor. 
Suportul teoretico-stiintific si metodologic al lucrarii cercetate il prezinta diverse lucrari din literatura de specialitate, care trateaza subiecte privind auditul, in general, si al situatiilor financiare, in particular, care sunt amintite, fara exceptie, in bibliografia lucrarii. 
Baza informationala a lucrarii. Accesul la informatia prezentata in cercetare a fost usurat de utilizarea de informatii statistice, rapoarte periodice si anuale ale instutitiiei cercetate, normele si standardele de audit in vigoare, diverse descrieri, enumerari, clasificari, motivari, interdependente, tabele, grafice, concluzii, remarci pertinente. Stabilirea cuprinsului lucrarii s-a realizat dupa analiza literaturii de specialitate si a surselor electronice, precum si prin consultarea anumitor lucrari, analize, studii obiective existente. Un loc aparte in aceasta baza informationala l-a avut si internetul, prin site-ul oficial al firmelor de specialitate in audit si al companiei din domeniul constructiilor supusa analizei. 
Noutatea stiintifica a prezentei lucrari este demonstrata de modul de abordare al problemelor existente in cadrul procesului de audit si solutiile propuse spre rezolvare.
Ipotezele si problemele puse in discutie sunt urmatoarele: ce loc ocupa situatiile financiare in cadrul unei companii moderne- Care sunt modalitatile de organizare, abordare si verificare a situatiilor finanicare dintr-o companie- Ce importanta prezinta auditul in contextul economic actual- Procesul auditului situatiilor finanicare s-a desfasurat conform normelor in vigoare in cazul companiei din domeniul constructiilor supuse analizei- Care sunt particularitatile pentru auditul situatiilor financiare intr-o firma din domeniul constructiilor- Ce probleme a ridicat procesul de audit in firma analizata- Care sunt solutiile si perspectivele de rezolvare a problemelor detectate?
Confirmarea ipotezelor, raspunsuri la intrebari. Cercetarea literaturii de specialitate si analiza proprie, corelarea datelor existente, au demonstrat indispensabilitatea proceselor de audit a situatiilor financiare in orice companie actuala, inclusiv una din domeniul constructiilor. Entitatile avantajate de acest proces sunt numeroase, incepand cu compania insasi. Pentru problemele descoperite s-au propus solutii care vor fi prezentate in capitolul III aplicativ.
Insemnatatea teoretica si valoarea practica a cercetarii consta in:
- folosirea rezultatelor analizei efectuate in explicarea importantei auditului situatiilor financiare in orice entitate actuala;
- analiza principalelor forme, caracteristici si reactii ale auditului financiar;
- hotararea directiilor strategice de urmat pentru perfectionarea activitatii auditului situatiilor finanicare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul Situatiilor Financiare la o Firma din Domeniul Constructiilor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Arens A, Loebbecke J., Audit. O abordare integrata, Editura Arc, Chisinau, 2003;
Aslau, Titus, Almasi, Robert, Auditul situatiilor financiare, Ed. Universitatii Aurel Vlaicu, Arad, 2007;
Batrancea, Ioan, Dumbrava, Partenie, Batrancea, Larissa-Margareta, Borlea, Sorin Nicolae, Controlul si auditul financiar al entitatii economice, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2007;
Bogdan, Anca Madalina, Auditul financiar in corelatie cu standardele internationale de contabilitate, Ed. Universitaria, Craiova, 2005;
Boulescu, Mircea, Fundamentele auditului, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2001;
Collins, L., Valin, G., Audit et controle intern. Aspects financiers, operationnels et strategiques, Ed. Dalloz, Paris, 1992;
Craciun, Stefan, Auditul financiar si auditul intern, controlul financiar si expertiza contabila, Editura Economica, Bucuresti, 2004;
Darie, V., Drehuta, E., Gorbanescu, C-tin, Manualul expertului contabil si al contabilului autorizat, Ed. Agora, Bacau, 1996;
Feleaga, Liliana, Feleaga, Niculae, Contabilitate financiara, o abordare europeana si internationala, vol.I si II, Ed. Infomega, Bucuresti, 2005;
Feleaga, Liliana, Feleaga, Niculae, Reglementare si practici de consolidare a conturilor, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2004;
Feleaga, Liliana, Malciu, Niculae, Politici si optiuni contabile, Ed. Economica, Bucuresti, 2002;
Feleaga, Niculae, Ionascu, Ion, Tratat de contabilitate financiara, Ed. Economica, Bucuresti,1998;
Florea-Ianc, Zaharica, Florea-Ianc, Maria Mirabela, Auditul financiar contabil, Ed. Mirton, Timisoara, 2008;
Gray, I., Manson, S., Procesul de audit: principii, practica si studii de caz, Ed. a II-a, 2000 ; 
Macovei, Ionela Corina, Auditul financiar si imaginea fidela in contabilitate, Ed. Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2004;
Oprea, Calin, Ristea, Mihai, Bazele contabilitatii, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!