Automatizarea unei Sere folosind Tehnici Fuzzy

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cap. I Sisteme de conducere conventionale 
1.1. Modelul matematic 
1.2. Performante si constrangeri 
1.3. Exemple de controlere conventionale 
Cap. II Sisteme de conducere cu logica fuzzy 
2.1. Notiuni introductive de logica fuzzy. Utilizarea logicii fuzzy 
2.2. Teoria seturilor fuzzy ... 
2.3. Mecanismul de conducere Mandami 
2.4. Implementarea regulilor fuzzy. Exemplu de aplicatie care foloseste reguli fuzzy ... 
Cap. III Aplicatie conventionala pentru automatizarea unei ciupercarii 
3.1. Senzori semiconductori pentru CO 
3.2. Senzori semiconductori pentru umiditate 
3.3. Descrierea generala a unui traductor de temperatura specializat 
3.4. Prezentarea structurii de reglare a sistemului specializat 
Cap. IV Aplicatie folosind reguli fuzzy pentru automatizarea unei sere 
4.1. Modificarea punctelor de reglare a temperaturii 
4.2. Determinarea punctelor de reglare 
4.3. Simulari si rezultate 
CONCLUZII 
REFERINTE BIBLIOGRAFICE


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
SISTEME DE CONDUCERE CONVENTIONALE
1.1. MODELUL MATEMATIC
Un sistem simplu de control e prezentat in figura 1.1. In termeni abstracti, avem procesul de controlat (P), intrarile u(t), iesirile y(t), intrarea de referinta r(t) si controlerul (C).
Fig. 1.1. Sistemul de control
Etapele conventionale de implementare sunt modelarea, proiectarea controlerului si evaluarea performantelor.
Exista mai multe modalitati de a forma un model matematic pentru un proces fizic. Se poate porni de la principiile fizice sau de la date experimentale cu care sa se identifice sistemul. De cele mai multe ori, o abordare mixta e preferata, in care se considera ecuatii diferentiale generale, ce descriu un fenomen fizic, si se folosesc date experimentale pentru a determina anumiti parametri de model sau diverse functii. 
Deseori se dezvolta mai multe modele matematice. Un model este acceptat daca este indeajuns de precis incat poate fi folosit la evaluarea sistemului de control prin simulare. Trebuie sa fie subliniat faptul ca nu exista un model perfect pentru un proces fizic. Un model matematic este o abstractizare a functionarii si, de aceea, nu poate reprezenta perfect toate posibilele manifestari ale unui sistem real (cum ar fi zgomotul sau conditiile de defectare). Considerand aceasta, nimeni nu incearca sa atinga perfectiunea, ci doar ca modelul sa fie indeajuns de precis ca sa permita dezvoltarea unui controler care indeplineste functia dorita. De asemenea, un model mai fidel este necesar in simulare, inainte de producerea efectiva a controlerului. In aceste conditii se folosesc modele mai simple, dar care satisfac anumite cerinte (de liniaritate, de exemplu). Alegerea modelelor mai simple e determinata de constrangerile tehnicilor de sinteza a controlerului. 
Unul dintre cele mai utilizate modele liniare este prezentat mai jos
(1.1)
(1.2)
unde u - intrari (dimensiune m);
x - stare (dimensiune n);
y - iesiri (dimensiune p);
A, B, C, D - matrici.
Asemenea modele, sau functii de transfer ( , unde s este variabila Laplace), sunt potrivite in cazul tehnicilor de proiectare in domeniul frecventa (diagrame Bode sau Nyquist), folosind multimea starilor, etc. Uneori, parametrii modelului liniar sunt mentinuti la valori constante, sau se modifica dupa nevoie (in cadrul metodelor de control robust sau adaptiv). 
In prezent, accentul se pune pe dezvoltarea de controlere folosind modele neliniare, cum ar fi 
(1.3)
(1.4)
unde f si g sunt functii neliniare. 
O alta forma de model neliniar des folosita este 
(1.5)
Ecuatia de mai sus este deseori utilizata deoarece permite modelarea neliniara. In cazul in care functiile f si g mentionate nu sunt complet cunoscute, cercetarea ulterioara se concentreaza pe controlul robust al sistemelor neliniare.
Se utilizeaza, de asemenea, versiuni discrete in timp ale modelelor prezentate, putand fi considerate efecte aleatoare prin intrari generate aleator, de exemplu. 
In procesul de proiectare a sistemului de control se incearca identificarea anumitor proprietati inca de la primele etape. De exemplu, stabilitatea sistemului (anumite variabile variaza intre valori prestabilite), efectele produse de neliniaritati, si altele. Este de dorit determinarea faptului daca sistemul studiat este controlabil, adica intrarile de control vor avea efectul scontat asupra functionarii, si observabil, adica parametrii considerati ofera suficienta informatie pentru detectarea conditiilor importante. Aceste proprietati sunt hotaratoare pentru abilitatea de a proiecta controlere eficiente pentru sistem. 
Pentru dobandirea unei imagini de ansamblu cat mai complete, se incearca evaluarea functionarii in diverse conditii, evolutia in timp sau diversi factori aleatori. Aceasta imagine va sta la baza procesului de proiectare a controlerului.
1.2. PERFORMANTE SI CONSTRANGERI
Scopul final al proiectarii este un controler care sa satisfaca specificatiile. De cele mai multe ori, prima preocupare a proiectantului este daca sa foloseasca configuratia in bucla inchisa sau in bucla deschisa. Adesea se alege automat configuratia in bucla inchisa (cu reactie), desi nu este intotdeauna solutia optima. Nu se justifica alegerea reactiei, daca se pot atinge specificatiile cu un proiect mai simplu, in bucla deschisa. De asemenea, realizarea devine mai costisitoare (cel putin un senzor in plus pentru reactie) si poate destabiliza sistemul. 
In cazul in care configuratia cu reactie se dovedeste necesara, performantele tehnice cerute pot fi urmatoarele :
- Rejectia perturbatiilor - aceasta cerinta este principalul motiv pentru care se alege configuratia cu reactie; de multe ori e imposibil de realizat fara reactie; 
- Lipsa de sensibilitate la variatia parametrilor sistemului;
- Stabilitate;
- Timp de reactie - reprezinta intervalul minim de timp de care e nevoie intre setarea unei noi valori dorite si atingerea ei;
- Eroarea de depasire - reprezinta diferenta dintre valoarea maxima atinsa si valoarea dorita, in cazul in care se depaseste viteza dorita in procesul de control;
- Timpul de stabilizare - este timpul necesar de a aduce marimea de iesire a sistemului intr-un interval de 1% in jurul valorii dorite;
- Eroarea minima la functionarea normala - reprezinta diferenta intre valoarea atinsa si valoarea dorita, dupa stabilizarea marimii de iesire (in lipsa perturbatiilor si dupa trecerea timpului de stabilizare).
Pe langa performantele tehnice, dezvoltarea eficienta a unui sistem de control trebuie sa tina seama si de alti factor, care uneori se pot dovedi hotaratori:
- Cost: timpul si resursele necesare dezvoltarii;
- Complexitatea implementarii: de ce putere de procesare si de ce cantitate de memorie e nevoie;
- Manufacturabilitate: nu implica tehnici si procedee de fabricare iesite din comun;
- Fiabilitate: probabilitate de defectare rezonabila, garantie de functionare pe durata lunga de timp;
- Usor de intretinut: nu implica eforturi deosebite la intretinere;
- Adaptabilitate: poate fi adaptat pentru aplicatii asemanatoare, asa incat etapa de dezvoltare sa fie foarte usoara sau sa se poata elimina pentru acele sisteme;
- Usor de inteles: inginerii de test sau cei care il implementeaza vor intelege functionarea relativ usor;
- Conformitate: proiectul este aprobat de companie si de comunitatea tehnica.
Aceste aspecte trebuie considerate inca de la primele etape ale proiectarii, impreuna cu cerintele tehnice, pentru a asigura vizibilitatea proiectului in conditiile date.


Fisiere in arhiva (1):

  • Automatizarea unei Sere folosind Tehnici Fuzzy.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!