Biotehnologia - Istoric, Procese si Produse Biotehnologice

Extras din disertatie Cum descarc?

I.1. Definitia biotehnologiei. Evolutia in timp a biotehnologiei ca stiinta
Descoperirile spectaculoase din domeniile biologiei, biochimiei, microbiologiei, geneticii, enzimologiei, precum si necesitatea aplicarii acestor cunostinte in practica au condus la aparitia unei noi stiinte denumita generic ,,biotehnologie". Caracterul interdisciplinar al biotehnologiei a creat inca de la inceput probleme privind definirea si localizarea ei ca stiinta de sine statatoare. 
Termenul de biotehnologie a fost utilizat pentru prima data in 1910 de catre Thomas H. Morgan, avand semnificatia proceselor care realizau produse din materiale brute cu ajutorul organismelor vii. Acest cuvant este format din doi termeni grecesti bio, de la ,,bios" care semnifica viata, si tehnologie, cuvant folosit inca de pe vremea lui Cicero.
Daca biologia a fost la inceput o stiinta a naturii , o stiinta de laborator , biotehnologia este acum o stiinta pluridisciplinara, tehnica, ,,stiinta inginerului". Biotehnologia utilizeaza materia vie pentru degradarea, sinteza si producerea de materiale prin bioconversie - biosinteza in scopul unei activitati agronomice sau industriale, acompaniind in final un proces social si economic. Ea apeleaza pe scara larga la enzime libere sau fixate, la microoraganisme, structuri celulare si subcelulare active (bicatalizatori, anticorpi) la o inginerie sofisticata.
Biotehnologia consta in aplicatii tehnologice ce folosesc sisteme biologice, organisme vii sau componente ale acestora pentru a obtine sau modifica produse sau procese de interes specific in scopuri bine determinate.
Conform Societatii Americane de Biotehnologie, biotehnologia se ocupa cu studiul oricarei tehnici care foloseste organisme vii (sau parti ale acestora) pentru a obtine sau modifica produse, pentru a imbunatati caracteristicile unor plante si animale sau a dezvolta microorganisme cu intrebuintari specifice.
In conceptia Federatiei Europene de Biotehnologie (1978), biotehnologia este integrarea stiintelor naturii (biologie) si ingineresti in scopul de a realiza aplicatii ale organismelor, celulelor, componentelor acestora si ale unor analogi moleculari pentru obtinerea de produse si servicii.
Deci, in esenta, principalul scop al biotehnologiei este obtinerea de produse sau servicii utile activitatii umane, cu ajutorul organismelor vii.
Procesul de baza in biotehnologie este un ,,proces biologic", dupa cum procesul de baza in tehnologia chimica este un ,,proces chimic".
Biotehnologia este o stiinta care combina reusit cuceririle stiintifice din biologie cu cele de tehnologie, in vederea ameliorarii permanente a vietii oamenilor.
In conformitate cu aparitia relativ recenta a termenului, a dezvoltarii si definirii ca ramura separata a stiintei si industriei abia din cea de-a doua jumatate a secolului XX, majoritatea oamenilor cred ca domeniul biotehnologiilor este foarte modern, dar considerand cea mai stricta definitie a sa - utilizarea de organisme vii pentru obtinerea de produse sau/si servicii - biotehnologiile sunt in fapt unele dintre cele mai vechi procese stiintifice utilizate de om, cu radacini istorice adanci.
Omenirea inca din antichitate (circa 6000 ani) a utilizat (cu toate ca inconstient) diferite procese ce decurgeau cu participarea nemijlocita a organismelor vii (in special a microorganismelor) pentru obtinerea de produse alimentare (paine, cascaval, unt), bauturi (bere, vin, otet), tesaturi (spalarea canepei) etc.
Aceste tehnologii, la baza carora se afla procesele de fermentatie, se cunosc de mii de ani. Dovezi scrise - papirusuri, tablite, Biblia - arata ca sumerienii si babilonienii produceau bere cu 6000 de ani inainte de Hristos, egiptenii preparau paine folosind maia cu 4000 de ani inainte de Hristos in timp ce in Orientul Apropiat se producea vin.
Odata cu descoperirile efectuate de ilustrul savant francez Louis Pasteur s-a inceput o etapa calitativ noua in dezvoltarea biotehnologiei (1857). In primul rand, Louis Pasteur a evidentiat rolul microorganismelor in natura, elaborand bazele microbiologiei contemporane. El a demonstrat ca fementatia, putrefactia si infectia sunt provocate de anumite microorganisme. In baza acestor cercetari L. Pasteur a propus metodele sale de prelucrare a produselor si materialelor, cunoscute sub denumirea de pasteurizare.
De la jumatatea secolului XIX pana prin anii 1970: se perfectioneaza tehnologiile de fermentatie; se dezvolta procese de utilizare a microorganismelor pentru obtinerea de etanol, acetona, acid acetic, butan si solventi pentru vopsele; se introduc in rotatia culturilor plantele leguminoase in vederea imbogatirii solului cu azot; sunt descoperite vaccinurile si legile lui Mendel; se dezvolta procesele de fermentatie pentru tratamentul apelor reziduale municipale si a deseurilor solide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biotehnologia - Istoric, Procese si Produse Biotehnologice.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!