Bursa de Valori Bucuresti

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTODUCERE
CAPITOLUL I ISTORICUL APARITIEI SI DEZVOLTARII PIETELOR BURSIERE 4
1.1. Scurt istoric 4
1.2. Bursa, piata organizata si specializata 6
1.2.1. Ce este bursa - 6
1.2.2. Clasificarea pietelor financiare 7
1.2.3. Caracteristicile pietelor bursiere 8
1.3. Baza juridica si structura organizatorica a bursei 9
1.3.1. Cadru legislativ si structura institutionala a bursei de valori 9
1.3.2. Agentii pietei bursieri 13
CAPITOLUL II BURSA DE VALORI : PREZENTARE GENERALA 15
2.1. Cotarea societatilor la bursa 15
2.2. Mecanismul tranzactiilor cu titluri si alte active 23
2.3. Operatiuni cu titluri financiare derivate 25
CAPITOLUL III BURSA DE VALORI BUCURESTI 28
3.1. Rolul bursei in economiile emergente 28
3.2. Bursa de Valori Bucuresti 30
3.2.1. Prezentarea generala si managementul Bursei de Valori Bucuresti 30
3.2.2. Functionarea Bursei de Valori Bucuresti 33
3.2.3 Indicii Bursei de Valori Bucuresti 40
3.2.4. Performantele si realizarile BVB 43
CONCLUZII SI PROPUNERI 50
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

INTODUCERE
Orice economie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate, unde se intalnesc si se regleaza, liber sau dirijat, cererea si oferta de active financiare, necesare crearii de resurse pentru dezvoltarea productiei de bunuri si servicii in cadrul firmelor. In economia financiara circuitul activelor financiare are loc intre multimea ofertantilor de fonduri (investitorii) si multimea utilizatorilor acestora, in vederea realizarii unicului scop: satisfacerea nevoii economice, a carei finalizare este profitul. Investitorii sunt cei care efectueaza investitii, prin plasarea fondurilor in scopul valorificarii lor, iar utilizatorii sunt cei care mobilizeaza fondurile pentru a-si finanta propria activitate economica. Se transfera astfel o parte din resursele financiare existente intr-o economie, intre cei care le detin, prin disponibilizare, catre agentii economici care le folosesc, fie pentru initierea unei activitati, fie pentru intretinerea si dezvoltarea unei afaceri existente. In acelasi timp, se naste o relatie de feedback, de la utilizatorii de fonduri catre investitorii initiali, prin distribuirea profitului obtinut in urma valorificarii resurselor financiare. Intr-o economie de piata, distribuirea profitului poate fi, insa, oricand substituita de distribuirea riscului, in cazul unei utilizari neprofitabile a fondurilor care au facut obiectul transferului. Astfel, cei doi parteneri devin, prin propria vointa, noduri ale unui circuit financiar a carui finalizare poate fi profitul sau esecul. Tranzactiile intre cele doua categorii de participanti la fluxul financiar se realizeaza prin intermediul pietelor financiare.
Inca de la aparitia lor, bursele de valori s-au bucurat de un interes deosebit din partea marelui public, reprezentand pentru unii o speranta de imbogatire rapida iar pentru altii solutia in cautarea unei certitudini asupra viitorului apropiat sau indepartat. 
In conditiile tranzitiei Romaniei la economia de piata, bursa de valori si-a reluat activitatea dupa o intrerupere de aproape cinci decenii. In ciuda unui inceput ezitant si a unor oscilatii in activitatea ei, bursa de valori isi consolideaza pozitia in mecanismul economiei de piata, urmand sa joace un rol tot mai important in viitor.
Pornind de la aceasta realitate, am considerat oportuna analiza temei alese in cadrul prezentei lucrari de disertatie.
Tinand cont de faptul ca tema pe care mi-am ales reprezinta obiectul "Bursa de Valori Bucuresti. Istoric, management, performante" am sa trec direct la prezentarea structurii al acestei lucrari, care la randul lui contine trei capitole.
In primul capitol sunt prezentate aspectele semnificative legate de istoricul aparitiei si dezvoltarii pietelor bursiere, definitia, clasificarea, caracteristicile pietelor financiare, respectiv reglementarile legale aplicabile bursei din Romania precum si structura organizatorica a bursei.
In capitolul al doilea este prezentat cadrul teoretic privind bursele de valori si anume cotarea societatilor la bursa, mecanismul tranzactiilor cu titluri si alte active respectiv operatiunile cu titluri financiare derivate.
In capitolul trei sunt prezentate aspectele practice ale aplicarii la Bursa de Valori Bucuresti a reglementarilor generale si specifice legate de organizarea si functionarea bursei, acest capitol totodata cuprinde indicii Bursei de Valori Bucuresti, realizarile si performantele acestei institutii.
In finalul lucrarii de fata am punctat unele concluzii si propuneri cu referire la implicatiile integrarii economiei romanesti in spatiul european asupra Bursei de Valori Bucuresti, la principalele directii in care ar trebui sa actioneze Bursa de Valori Bucuresti in urmatorii ani.
CAPITOLUL I
ISTORICUL APARITIEI SI DEZVOLTARII
PIETELOR BURSIERE
1.1. Scurt istoric
Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a inceput in urma cu aproximativ 2000 de ani in Grecia si Roma Antica si continua si astazi. Daca ar fi sa alegem oricare din produsele tranzactionate azi la bursa si am incerca sa-i traversam evolutia pe piata de-a lungul istoriei, am gasi ca acesta a trecut prin cinci faze distincte: oferirea ca dar, schimbul de marfa (barter), contractul cu plata si livrare imediata (spot), contractul cu plata si livrare ulterioara stabilirii pretului (forward) si contractul la termen (futures si options).


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori Bucuresti.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!