Cadrul Normativ si Institutional Postbelic al Securitatii Internationale in Context Global

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1
Notiumi imtroductive 
1.1. Sistemul O.N.U 05
Capitolul 2
Sistemele de securitate regionale si alte sisteme 
2.1. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa 18
2.2. Organizatia Unitatii Africane (Uniunea Africana) 23
2.3. Organizatia Statelor Americane 26
2.4. Liga Statelor Arabe 27
2.5. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (N.A. T. O.) 29
2.6. Uniunea Europeana 34
2.7. Organizatia Tratatului pentru Securitate Colectiva 39
2.8. Organizatia de Cooperare de la Shanghai 40
Bibliografie 41


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
Lucrarea intitulata ,,Cadrul normativ si institutional postbelic al securitatii internationale in context global" este structurata in doua mari capitole care contin la randul lor mai multe subcapitole avand la baza o bibliografie vasta.
Prima parte a lucrarii evalueaza mediul de securitate actual. Strategia europeana de securitate pledeaza pentru multilateralism si afirma intentia Europei de a se implica responsabil in asigurarea securitatii internationale, pornind de la constatarea ca in ultimii 10 ani, nici un continent - inclusiv Europa, afectata de razboaiele din Balcani - nu a fost ferit de conflicte armate.
Analiza mediului de securitate trece in revista provocarile globale la adresa securitatii, intr-un context marcat de globalizare si interdependenta aspectelor interne si externe ale securitatii. 
Partea a doua a lucrarii scoate in evidenta obiectivele strategice urmarite care tin de construirea securitatii in zonele invecinate ale UE si edificarea unei ordini internationale bazate pe un multilateralism eficient intemeiat pe Carta O.N.U 
Prin negocierea si adoptarea unui Tratat Constitutional al Uniunii Europene care ii confera acesteia o identitate politica clar definita pe plan international, unii analisti au vazut lansarea unei identitati concurente pentru N.A.T.O 
In concluzie am aratat faptul ca in legatura cu Politica Europeana de Securitate si Aparare (PESA), una dintre problemele care se pot ridica este aceea daca prin prevederile Tratatului Constitutional al U.E. se constituie sau nu o alianta militara concurenta cu N.A.T.O 
Cuvinte cheie: globalizare, razboi, atentat, pace, drepturi colective, normativism, monism, dualism. 
CAPITOLUL 1
NOTIUNI INTRODUCTIVE
In a doua jumatate a secolului al XX-lea, urmare a experientelor celor doua razboaie mondiale, comunitatea internationala a generat un efort de structurare normativa si institutionala fara precedent la nivel global si regional, avand drept scop principal asigurarea pacii si securitatii internationale.
Fara indoiala, dintre toate aceste initiative, cea mai importanta, sub toate aspectele, este infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite, singura organizatie internationala cu caracter universal.
La nivel regional, o serie de initiative importante (cum ar fi, spre exemplu, procesul C.S.C.E.-O.S.C.E.), au contribuit la structurarea unui sistem international de securitate.
In cele ce urmeaza, vom analiza consecintele aparitiei si functionarii acestor organizatii, atat sub aspect institutional cat si sub aspectul normelor si principiilor de drept international pe care acestea le-au promovat dar, mai ales, sub aspectul rezultatelor concrete obtinute in asigurarea securitatii internationale.
1.1. Sistemul O.N.U.
In momentul de fata, O.N.U. este singura organizatie cu vocatie universala. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric O.N.U. a cunoscut un precursor in Societatea Natiunilor infiintata in anul 1919: "La 2 iunie 1919 a fost adoptat Pactul Ligii Natiunilor, Pact care a constituit partea I din Tratatul de Pace de la Versailles. Scopurile Ligii erau: promovarea colaborarii internationale si realizarea pacii si securitatii internationale, pe baza normelor si principiilor dreptului international, in conformitate cu obligatiile decurgand din tratate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Normativ si Institutional Postbelic al Securitatii Internationale in Context Global.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!