Cai de Pastrare a Romanismului in RSSM

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 5
Capitolul I 
1.1 Intrarea Basarabiei in componenta U.R.S.S. si imediatele consecinte 13
1.2 Tragedii basarabene - deportatii si foametea 19
1.3 Au fost, sunt si nu pot fi decat romani - actiuni antisovietice si proromanesti in 
Basarabia 25
Capitolul II
2.1 Evolutia invatamantului in perioada R.S.S.Moldovenesti 36
2.2 Impactul intrarii Basarabiei in componenta U.R.S.S. asupra intelectualil 42
- Eugeniu Coseriu 42
- Nicolae Dabija 43
- Ion Hadarca 45
- Leonida Lari 46
- Ion Borsevic 48
- Vasile Tepordei 49
- Ion Aldea-Teodorovici 49
- Leonid Grigoriu 50
- Valeriu Graur 50
- Ilie Iascu 51
Capitolul III
3.1 Activitatea poetilor si a scriitorilor in vederea pastrarii limbii si a spiritului national romanesc 52
- Grigore Vieru 52
- Nicolae Dabija 53
- Gheorghe Cutasevici 54
- Dumitru Matcovschi 55
- Petru Carare 55
- Mihai Ion Cibotaru 56
- Vasile Vasilache 56
Capitolul IV
4.1 Lupta pentru limba materna 58
4.2 Lupta pentru identitatea limbii materne in R.S.S. Moldoveneasca 69
Concluzii 77
Anexe 80


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Suntem romani si punctum!
(Mihai Eminescu)
Moldovenii, avand constiinta de sine a romanitatii si a romanismului, au contribuit activ la constituirea natiunii romane si la faurirea statului roman modern. Ei au inaintat din randurile lor numeroase personalitati politice marcante, adevarati patrioti si luptatori destoinici pentru cauza nationala. Cultura si spiritualitatea romaneasca are printre pilonii sai de baza numeroase personalitati ilustre descendente din randurile romanilor moldoveni, care au trudit activ la faurirea si perpetuarea cunostintei nationale romanesti in tot spatiul romanesc (cronicari, clasicii literaturii si artelor, savanti cu renume mondial etc.).
Vom incerca sa gasim argumentul potrivit pentru a ne convinge si a convinge si pe altii despre adevarul privind originea comuna etnica (daco-romana), despre aceeasi limba materna (limba romana), aceeasi istorie nationala (istoria romanilor), traditii si valori culturale si spirituale comune pentru toti romanii din spatiul romanesc.
In acest sens sunt relevante si semificative opiniile si crezul de constiinta romaneasca ale poetului nepereche si marelui patriot roman moldovean Mihai Eminescu, ,,omul deplin al culturii romane", care inca in 1876 scria fara echivoc ,, Suntem romani si punctum! Nimeni n-are sa ne invete ce am fost sau ce-am trebui sa fim; voim sa fim ceea ce suntem: Romani". O dovada incontestabila de prezenta si manifestare activa de pastrare a romanismului o constituie si miscarea de rezistenta anticomunista din Basarabia in anii de ocupatie sovietica, despre care vom oferi o bogata informatie in aceasta lucrare.
Vor prezenta un deosebit interes pentru noi manifestarile de inalta constiinta nationala a romanilor moldoveni din perioada avantului Miscarii de Eliberare si Renastere Nationala si de transformari democratice in societate. Sunt foarte concludente in aceasta privinta numeroasele publicatii stiintifice si publicistice in care autorii (romani moldoveni si de alte nationalitati) au exprimat in mod transant adevarul stiintific si istoric privind limba romana si istoria romanilor, combatand totodata conceptiile gresite si daunatoare in acest domeniu.
Continutul lucrarii vine sa ne confirme ca, in pofida manifestarilor evidente ale unor tendinte integrationiste din Europa contemporana, totusi, precum subliniaza cunoscutul istoric si politolog Guy Hermet, ,, trebuie sa acceptam ca democratiile in formare au nevoie de democrati nationali pentru o perioada mai lunga. Numai astfel vom putea accede la un contract politic mai avansat: acela in care statul-natiune poate ceda locul natiunilor-state, in cadrul carora aparatul de guvernare sa nu mai fie perceput intr-un mod pasional". 
,,Problema romanismului" are o actualitate deosebita pentru viata stiintifica si politica din Republica Moldova si de aceea consideram ca aceasta lucrare va lucra activ la educarea constiintei nationale romanesti a generatiilor noi si va contribui, alaturi de alte lucrari, la reintregirea inevitabila a Tarii si la reunirea neamului romanesc.
Necesitatea scrierii unei lucrari in apararea romanismului se simtea permanent, dar se impunea cu o mai mare putere la inceputul anilor '90, cand a devenit clar ca fortele neocomuniste, mankurtii nostri nationali, coloana a cincea a Moscovei, Mitropolia Moldovei si a Chisinaului, aservita deasemenea Moscovei, armata de ocupatie ruseasca, alte forte imperialo-sovietice nu si-au schimbat politica fata de romani si Romania. Romanofobia a ramas a fi arma lor principala in lupta pentru acapararea si mentinerea puterii de stat, pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru sustinerea moldovenismului primitiv si justificarea falsei teorii staliniste a ,,doua popoare" si a ,,doua limbi" diferite pentru neamul romanesc etc.
Demonstrarea celor propuse aici se va face in baza izvoarelor scrise, venite cu precadere din partea romanilor moldoveni, inclusiv a celor basarabeni, transnistreni, precum si din partea strainilor: italieni, polonezi, unguri, sasi, francezi si alte origini entice, dar mai cu seama rusi.
Spre a accentua ca majoritatea autorilor la care vom apela sunt originari din Moldova, si, deci, sunt moldoveni dupa locul de trai, sunt personalitati marcante si reprezinta epoca respectiva, vom prezenta pentru toti scurte date biografice.
Mesajul pe care vrem sa-l trasmitem este destinat in fond romanilor de la rasarit de Prut, care inca mai sunt nevoiti sa riposteze dusmanilor inraiti ai romanismului.
Pentru renasterea totala a natiunii romane din Basarabia este nevoie de un strigat continuu care sa rasune peste inimile impietrite de atata ura fata de ceea ce suntem si fata de comorile lasate de stramosii nostri. Acest trigat poate fi mentinut prin actiunile noastre ,ca cetateni,dar cele mai marcante sunt marturiile celor care au fost partasi la furtul de indentitate pe intreg parcursul timpului. 
In continuare vom prezenta o istoriografie a catorva lucrari de specialitate si generale care au tratat direct sau indirect aceasta problema si care ne-au ajutat ca adevarul sa fie scos a iveala privind aceasta perioada.
Revista Nistru, aparuta in perioada postbelica, desi supusa dirijismului partinic, revista reuseste sa publice numeroase articole despre mostenirea literara, despre necesitatea imperativa de a reveni la normele literare ale,,limbii moldovenesti", sa promoveze literature atentica, publicand operele lui I. Druta, Gr. Vieru, V. Vasilache, creatiile scriitorilor reprezentativi ai tuturor etapelor si momentelor innoitoare si restructurationale. Incepand cu 1987-1988, revista, schimbandu-si denumirea in Basarabia, a sustinut procesul de renastere nationala, a valorificat literatura basarabeana si cea romana in genere cenzurata, exilata si marginalizata, prin articole publicistice despre asa-zisele ,,pete albe" ale istoriei (foametea, deportarile, colectivizarea, ,,stagnarea").


Fisiere in arhiva (1):

  • Cai de Pastrare a Romanismului in RSSM.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Actele legislative ale R.S.S. Moldovenesti cu privire la decretarea limbii moldovenesti limba de stat si revenirea ei la grafia latina, Ed. Cartea Moldoveneasca, Chisinau, 1990;
Boldur,A., Istoria Basarabiei,Ed. Enciplopedia, Bucuresti, 1992;
Burca, Sergiu; Dovgaliuc, Dumitru, Albumul Marea Adunare Nationala Asociatia de Stiinta si Creatie,,Oferta", Chisinau, 1989;
Enciclopedia Sovietica Moldoveneasca, vol. 8, Chisinau, 1981;
Fruntasu,I., O istorie etnopoitica a Basarabiei (1812-2002), Ed.Cartier, Chisinau, 2002;
Mihalci, E., Kratlaia Literaturnaia Enciclopedia, vol. IV,Moscova, 1967;
Moraru, A., Istoria romanilor, Basarabia si Transistria 1812-1993, Ed. Aiva, Chisinau, 1995;
Mosanu, A., Sfatul Tarii, 27 iunie, Chisinau, 1991; 
Pactul Molotov - Ribbentrop si consecintele lui pentru Basarabia, Ed. Universitas, Chisinau, 1991;
,,???????????? ??????", 3???????, 1940;
,,Comunistul Moldovei", nr.5, Chisinau, 1973;
,,Cugetul, Chisinau", nr.1, Chisinau, 1994;
,,Destin romanesc", nr.1 si nr.2, Chisinau. 1995;
,,Faclia", nr.51 din 21 decembrie, Chisinau, 1990;
,,Ion si Doina Aldea-Teodorovici", Albumul, Chisinau, 1993;
,,Limba romana", nr.1, Chisinau,1994; 
,,Literatura si arta", Chisinau, numerele: din 2 martie 1989; 16 martie 1989; 13 aprilie 1989; 
,,Literatura si arta Moldovei", Enciclopedia, vol. I, Chisinau, 1985; 
,,Limba si literatura moldoveneasca", nr.1, Chisinau, 1988;
,,Nistru", nr.4, Chisinau, 1988;
,,?????????? ??????", 28 ??????, 1940;
,,Pro Basarabia si Bucovina", editie speciala (Libertate pentru grupul Ilascu), aprilie, Bucuresti, 1999;
,,Patrimoniul", Chisinau, nr.1,VI 1990; nr.1, III 1991;
,,??????", 16 ???????, 1940;
,,?????? ????? ???????? ???????????", 9 -12 ??????,1925, ?. ?????? 1926;
S. ,,L. A.", numerele :.46, 12 din noiembrie 1987; 18, din 28 aprilie 1994 ; 44, din 27 octombrie 1994; 48, din 24 noiembrie 1994 ; 7, din 15 februarie 1996; 17, din 24 aprilie 1997 ; 27, din 8 mai 1997; 50, din 11 decembrie 1997;
,,Tara" , numerele: 29, din iuie 1991; 33, din august, 1991; 6, din24 iulie, 1996;
,,Taranul Sovietic", nr.28, VI, 1945;
Sovetscaia Moldavia, numerele: 20, din 6 mai, 1945; 16, din 27 aprilie, 1969;
Vocea poporului, 23 octombrie, 1990;
Aspaturian, Vernon V., The Non-Russian Nationalities, in,,Prospect for Soviet Societz", Editor Allan Kassof, New York, 1967;
Carare, P., Sageti, poezii lirice si satirice, Ed. Cartea Moldoveneasca, Chisinau, 1975;
Cimpoi, M., Basarabia sub steaua exilului, Ed. Viitorul Romanesc, Bucuresti,1994;
Constanin, I., Basarabia sub ocupatia la Stalin la Gorbaciov, Ed. Flat-Lux, Bucuresti, 1994;
Codreanu,I., Basarabia sau drama sfasierii, Ed. Flux, Chisinau, 2003;
Crestomatie la Istoria romanilor1917-1992, Ed. Universitas, Chisinau, 1993;
Dabija, N., Ochiul al treilea, Chisinau, Ed. Cartea Moldoveneasca, 1975;
Idem, Oul de piatra, Ed. Eminescu, Bucuresti, 1995;
Idem, Pe urmele lui Orfeu, Eseuri, Ed. Hyperion, Chisinau, 1990;
Dima, N., Basarabia and Bulovina. The Soviet-Romanian Teritorial Dispute, Columbia University Press, New York, 1982;
Gutasevici, Gh., Cantec despre casa mea, Ed. Labirint, Chisinau, 1996;
Hadarca, I., Albe cetati negre, Ed. Garuda-Art, Chisinau, 1999;
Hermet, G., Istoria natiunilor si a nationalismului in Europa, Iasi, 1997
??????? ??? ????????????, ??. ?????? ?????????????, ????????, 1969;
Istoria R.S.S.Moldovenesti, clasa a 9-10-a, Ed. Lumina, Chisinau, 1984;
Istoria R.S.S.Moldovenesti - din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre, Ed. Stiinta, Chisinau, 1984;
Istoria Basarabiei de la inceputuri pana in 2003, Ed. Institutului Cultural Roman, Bucuresti, 2003, Editia a III-a, revazuta si adaugita: Ioan Scurtu;
Lari, L., Al noualea val, Ed. Glasul, Chisinau, 1993 ;
Idem , Lira si paianjenisul, Ed. Hyperion, Chisinau, 1992;
???????,A.M., ??? -1940 - ??????????? ???????????????? ????????? ? ???????????, E?. ?????? ?????????????, ???????, 1985 ;
Pasat,V., Aspru adevar al istoriei - deportari de pe teritoriul R.S.S.Moldovenesti in anii '40-'50, Ed. Arc , Chisinau, 2000;
Popa, I., Rectorul meu, Ed. Basarabia, Chisinau, 1997 ;
Vasilache, V., Povestea cucosului rosu, Ed. Cartea Moldoveneasca, Chisinau, 1966;
Vieru, Gr., Vad si marturisesc, Ed. Minerva, Bucuresti, 1996;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!