Cariera în Funcția Publică

Cuprins disertație Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul 1. Dezvoltarea carierei 6
1.1 Managementul carierei.6
1.2 Politici de dezvoltare a carierei.7
1.3 Planificarea dezvoltării carierei.8
1.4 Obiectivele carierei.11
1.5 Stabilirea scopurilor şi obiectivelor.12
1.6 Exploatarea posibilităţilor.13 
Capitolul 2. Dezvoltarea managementului 16
2.1 Principalele scopuri.16
2.2 Activităţi de dezvoltare a managementului.17
2.3 Inteligenţa emoţională şi calităţi de conducere.21
2.4 Procesul dezvoltării managementului.22
Capitolul 3. Prezentarea Consiliului Judeţean Arad 24
3.1 Funcţionarea Consiliului Judeţean Arad.24
3.2 Atribuţiile Consiliului Judeţean Arad.28
3.3 Regulamentul de organizare şi funcţionare.
Capitolul 4. Funcţionarii publici 30
4.1 Definiţia funcţiei publice din perspectiva managementului public şi a 
dreptului administrativ.31
4.2 Directorii şi alţi funcţionari publici de conducere. 31
4.3 Legislaţia şi procedurile privind recrutarea, selecţia şi promovarea.32
4.4 Recrutarea funcţionarilor publici.34
4.5 Promovarea funcţionarilor publici.36
4.6 Pregătirea şi perfecţionarea funcţionarilor publici.37
Capitolul 5. Studiu de caz în cadrul Consiliului Judeţean Arad.39
Concluzii .47
Bibliografie 50


Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Dezvoltarea carierei la Consiliul Judeţean Arad implică o gamă largă de activităţi desfăşurate, în principal de către personalul departamentelor de resurse umane, dar şi de fiecare funcţionar în parte. Procesul implică evoluţia profesională a funcţionarilor publici printr-o succesiune de posturi, grade şi niveluri de pregătire. Intenţia generală la Consiliul Judeţean Arad este de a se crea un corp flexibil de funcţionari publici cu o înaltă calificare, care să poată lucra, la acelaşi nivel de performanţă şi eficienţă într-o largă varietate de funcţii, având roluri diferite.
Toţi funcţionarii publici în cadrul Consiliului Judeţean Arad trebuie să facă eforturi pentru dezvoltarea propriilor cariere. Ei trebuie să evolueze în concordanţă cu planurile de cariera pe care şi le-au format, care la rândul lor, conţin componente pe termen scurt, mediu şi lung. Îndrumătorii de personal trebuie să dezvolte un rol proactiv, iar activitatea pe care o desfăşoara trebuie să fie cât mai mult orientată pe individ. Aceştia trebuie să gestioneze eficient personalul alocat şi să se implice în activităţile necesare în urma procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale, căutând oportunităţi de dezvoltare pentru cei cărora le conduc cariera. Astfel de intervenţii includ atât cursuri de formare profesională, cât şi perioade de detaşare, mutare în alte funcţii în vederea câstigarii unui plus de experienţă.
Aceasta implică un proces important de transformare a rolului îndrumătorilor de personal, ca şi al departamentelor de personal. Managementul resurselor umane este acum un efort strategic de bază care influenţeaza direct misiunea şi obiectivele strategice ale instituţiilor publice. Aceasta se poate observa cu atât mai mult în instituţiile publice al căror capital principal este format din oameni, aşa cum este cazul Consiliului Judeţean Arad. Aşadar, managementul resurselor umane şi o dată cu el gestiunea persoanalului au obţinut o importanţă cu totul nouă. Practicile de personal conservatoare, convenţionale au avut momentul lor de înflorire, dar acum acest moment este depăşit. 
Dezvoltarea carierei este procesul de gestionare a carierei şi se referă la evoluţia funcţionarilor publici în cadrul Consiliului Judeţean Arad, potrivit nevoilor acesteia şi în funcţie de performanţă, potenţial şi aspiraţiile fiecărui funcţionar public. Există un număr de elemente esenţiale, care sunt complementare sau se suprapun.
Consiliului Judeţean Arad ca si cele mai multe instituţii publice, are planuri concrete în ceea ce priveşte dezvoltarea profesională a funcţionarilor publici, deşi ele pot să nu fie astfel denumite. Sunt oferite diferite cursuri de formare profesională. Teoretic, toate acestea oferă posibilitatea formării profesionale în specificul domeniului respectiv. Majoritatea programelor oferă mai mult cursuri de dezvoltare profesională, fie cu resurse din interiorul instituţiei publice, fie cu resurse achiziţionate din afara ei, sau furnizate prin intermediul diferitelor iniţiative educaţionale. Consiliului Judeţean Arad are sistemele proprii de evaluare a performanţei. Prin aceste sisteme se poate evalua cine are performanţe bune, cine are performanţe mediocre şi cine are performanţe slabe. Folosind rezultatele evaluării performanţei în activităţile de formare profesională, Consiliului Judeţean Arad poate realiza diverse obiective. Se pot iniţia acţiuni de redresare şi de îmbunătăţire a performanţelor slabe, se pot lua măsuri pentru ca un funcţionar public să treacă de la un nivel mediu la un nivel ridicat de performanţă, se pot oferii ocazii speciale pentru ca cei care ţintesc poziţii superioare să se poată dezvolta în ritmul permis de abilităţile şi de motivaţia acestora.
Toate aceste acţiuni şi chiar întreaga activitate trebuie planificate şi coordonate. Uneori acest lucru este realizat de către conducătorii de departamente.
Cel de-al doilea element important al dezvoltării carierei este funcţionarul public. Funcţionarul public trebuie să ştie încotro se îndreaptă şi să îşi stabilească destinaţii intemediare în această călătorie. Funcţionarii publici trebuie să accepte o responsabilitate concretă de a-şi gestiona propria cariera şi ca aceştia să aibă cu adevărat planuri de dezvoltare a carierei.
Cel de-al treilea element ce caracterizează dezvoltarea carierei este dezvoltarea aptitudinilor manageriale. Aceasta se divide în două părţi. Cele mai multe instituţii publice trebuie să-şi planifice potenţialul de înlocuire a structurilor de conducere. Trebuie să ştie că în cazul apariţiei unor posturi vacante la nivel de conducere, există persoane capabile să preia şi să păstreze continuitatea eforturilor depuse. Consiliului Judeţean Arad trebuie să îmbunătăţească aptitudinile şi calitaţile funcţionarilor publici de conducere. Funcţionarii publici de conducere şi personalul trebuie să facă eforturi continue de a afla lucruri noi. 
CAPITOLUL I
DEZVOLTAREA CARIEREI
1.1. Managementul carierei
Managementul carierei este procesul de proiectare şi implementare a scopurilor, strategiilor şi planurilor care să permită Consiliului Judeţean Arad să îşi satisfacă necesităţile de resurse umane, iar indivizilor să îşi îndeplinească scopurile carierei lor. Managementul carierei planifică şi modelează progresul indivizilor în cadrul Consiliului Judeţean Arad în concordanţă cu evaluările nevoilor organizatorice, precum şi cu performanţele, potenţialul şi preferinţele individuale ale membrilor acesteia.
Planificarea carierei face parte dintr-un sistem al carierei reprezentat printr-un set de politici şi practici folosite de Consiliului Judeţean Arad în vederea satisfacerii necesităţii de resurse umane. Un astfel de sistem are două dimensiuni de bază. Mai întâi este sursa de personal care poate fi interna, atunci când posturile de conducere sau de alt tip sunt ocupate din interiorul Consiliului Judeţean Arad, sau externă, atunci când posturile sunt ocupate printr-un proces de recrutare externă.
Dezvoltarea carierei are trei obiective de bază:
• Satisfacerea nevoilor de resurse umane ale instituţiei publice.
• Asigurarea pregătirii şi dezvoltării necesare funcţionarilor publici pentru a le permite să facă faţă oricărui nivel de responsabilitate, cu condiţia ca aceştia să aibă potenţialul sau capacitatea de a-l atinge.
• Îndrumarea şi susţinerea funcţionarilor publici competitivi pentru atingerea obiectivelor personale în funcţie de potentialul, nevoile şi aspiraţiile acestora precum şi de contribuţia lor în cadrul Consiliului Judeţean Arad.
Stadiile carierei sunt următoarele:
• Expansiunea-dezvoltare-sunt dobândite noi aptitudini, cunoştinţele cresc rapid iar competenţele se dezvolta într-un ritm susţinut.
• Stabilizare-aptitudinile şi cunoştintele dobândite în faza de avansare (expansiune) sunt puse în aplicaţie, testate, modificate şi consolidate prin experienţă.
• Maturitate-funcţionarii publici au un drum al carierei bine stabilit şi evoluează în concordanţă cu abilităţile, motivaţia şi oportunităţile pe care le au.
Fiecare persoană se dezvoltă şi ajunge la maturitate într-un ritm diferit, ceea ce înseamnă că, odată atins stadiul maturităţii, fie continuă să se dezvolte, fie se plafonează (deşi desfăşoară încă activităţi utile) sau stagnează şi intră în declin.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cariera in Functia Publica.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!