Cariera socială a jucătorilor de păcănele

Cuprins disertație

Rezumat ..4
Partea I. Incadrarea teoretica
Capitolul 1. Introducere
1.1. Motivarea selectarii prezentei teme ...5
1.2. Problematica abordata si scopul lucrarii ..6
1.3. Obiectivele principale ale lucrarii . ..6
1.4. Actualitatea temei prezente si importanta studierii acesteia ..7
Capitolul 2. Precizari conceptuale si cadru teoretic
2.1. Definirea conceptului de jocuri de noroc -slot .. 8
2.2. Prezentarea rezultatelor altor cercetari .14
Partea II. Precizari metodologice si interpretarea datelor obtinute
Capitolul 3. Metodologia cercetarii
3.1. Metodele folosite 17
3.2. Limitele metodelor . ...18
3.3. Descrierea datelor analizate in lucrare 20
3.4.Descrierea metodei care a fost utilizata in contextul interpretarii datelor 24
Capitolul 4. Analize si interpretari
4.1. Analiza datelor prin raportare la obiectivele cercetarii ..25
Partea III. Concluzii si reflectii personale
Capitolul 5. Concluzii si recomandari
5.1.Care sunt concluziile ...32
5.2. Reflectii personale ...33
Bibliografie ...35


Extras din disertație

Rezumat
Lucrarea de fata prezinta sinteza unor investigatii in literatura de specialitate, pe problematica jocurilor de noroc electronice. Prezinta o tema de actualitate, ce constituie o adevarata problema sociala. 
In ultimii ani, copiii si adolescentii sunt segmentul de populatie cu cel mai mare risc de a deveni consumatori patologici de jocuri de noroc. Varsta, lipsa de experienta, incapacitatea de a constientiza riscurile la care se supun, le poate dezvolta tulburarea de control al impulsului. Consecintele intalnite in randul acestora pot fi devastatoare datorita cresterii disponibilitatii, accesibilitatii si diversitatii jocurilor de noroc in societatea actuala. Studiile confirma ca jocul patologic de noroc este in prezent una dintre problemele cele mai serioase cu care se confrunta copiii si adolescentii.
Lucrarea este organizata in cinci capitole, dintre care primele doua abordeaza o serie de aspecte teoretice legate de: particularitatile definitorii ale consumului de jocuri de noroc, comportamentul jucatorilor fideli si semnele si simptomele unui consum patologic. Al treilea capitol cuprinde cercetarea personala bazata pe investigatii personale, ce au avut ca scop atingerea obiectivelor propuse. Ultimele doua capitole cuprind interpretarea datelor analizate, prezentarea rezultatelor, cat si concluziile finale. Lucrarea este organizata sistematic, cuprinzand atat aspecte teoretice, cat si particularitatile metodologiei. Metodologia folosita este mixta, imbinand metoda calitativa(interviul) cu cea cantitativa(analiza de continut). 
Din datele obtinute, am reusit sa ating obiectivele propuse, astfel, am identificat semnele si simptomele premergatoare jocului patologic de noroc, consecintele jocului patologic de noroc la copii si adolescenti. Trecerea de la un simplu joc de divertisment la un joc patologic de care inconstienti indivizii sunt dependenti este foarte usor de sesizat, remarcand cu usurinta, un consumator patologic de jocuri de noroc. In plus, jucatorii fideli ai acestor jocuri de pacanele continua sa joace in ciuda efectelor negative pe care le resimt, folosind ca si rationament, castigul. Consumul de jocuri de noroc electronice produce efecte negative in randul jucatorilor fideli. 
Prezenta cercetare detine un potential aplicativ semnificativ in eventualitatea extinderii cercetarii. In cadrul acestei cercetari, am obtinut informatii relevante utile pentru implementarea unor strategii de a interzice accesul copiilor si adolescentilor la jocurile de noroc. 
Partea I. Incadrarea teoretica
Capitolul 1. Introducere
1.1. Motivarea alegerii temei 
Lucrarea de fata este una dintre primele lucrari de disertatie, care abordeaza evolutia activitatilor jocurilor de noroc electronice prin tranzitia de la jocul privit ca un mijloc de divertisment la o problema patologica.
Romania este o tara cu numeroase banci, farmacii, restaurante de tip fast-food si cazinouri. De-a lungul timpului de cand am inceput sa sesizez prezenta acestor jocuri de noroc in viata indivizilor, mereu m-am intrebat ce categorie de persoane ar putea intra in aceste cazinouri, chiar si femei? Cum este sa le spui prietenilor ma duc sa joc la pacanele sau la oricare alt tip de joc de noroc. De astfel, s-a constatat o amplificare perpetua in ceea ce priveste frecventa cu care salile de jocuri s-au raspandit la fiecare colt de strada pe teritoriul Romaniei, in special in marile orase.
Principalul motiv pentru care am considerat ca aceasta tema ,,Cariera sociala a jucatorilor de pacanele" este potrivita in cercetarea de fata, a fost acela ca am observat o amplificare a acestui fenomen, cu precadere la elevi si studenti, cat si la persoane pensionare. Aceasta gama variata de jocuri de noroc(slot-machines), reprezinta in societatea contemporana, o practica sociala, si nu de acum, ci de foarte multi ani, insa in ultimi cinci ani numarul dependentilor sau numarul jucatorilor pasionati de aceste jocuri de pacanele a inregistrat o crestere ingrijoratoare. 
Este dificil de sesizat cum elevii sau studetii, dar si persoanele varstnice ajung sa isi piarda valorile individuale, ratiunea, devenind imposibila reflectarea, atat asupra propriului comportament, cat si al celorlalti. O posibila explicare a acestui tip de comportament specific majoritatii de jucatori de pacanele, ar fi acea, ca pierderea sumelor considerabile provoaca declansarea unor stari anxioase, motiv pentru care acestia devin incapabili de a relationa armonios cu cei din grupul apartenent.
Jocul este o activitate umana dominanta in copilarie, prin care copilul isi satisface imediat, dupa posibilitati, propriile dorinte, actionand constient si liber in lumea imaginara pe care si-o creeaza singur. Aceasta activitate nu este specifica doar copilului, ea intalnindu-se si la adolescenti, la oameni maturi si chiar la bunici. Importanta locului pe care-l ocupa jocul in viata copilului este data de faptul ca jocul satisface dorinta fireasca de manifestare, de actiune si de afirmare a independentei copilului. Prin joc, copilul ajunge sa cunoasca realitatea sociala, desprinde modele de conduita si reflecta la comportamentul propriu si al celorlalti. Functiile jocului se schimba in raport cu varsta. Astfel, daca pentru copil, jocul este o activitate fundamentala, pentru adult, reprezinta un inlocuitor al activitatilor serioase. Finalitatea jocului depinde, evident, de tipul jocului. Aceasta poate insemna o exhibare a ceva, o evidentiere a calitatilor individuale sau colective, impartasirea unor idei, sentimente, simplu divertisment, o dezvoltare a gandirii si a imaginatiei, modelare a caracterului, o metamorfoza a participantilor la joc sau chiar cunoasterea lumii inconjuratoare. Un rezultat important al jocului apare pe plan social unde actiunile noastre sunt vizibile si percepute ca atare de restul persoanelor cu care interactionam zilnic.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cariera sociala a jucatorilor de pacanele.docx

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1. Boudreau, B., Poulin, C. (2007). The South Oaks Gambling Screen -  revised Adolescent (SOGS-RA) revisited: a cut-point analysis. Journal of Gambling Studies, 23(2), 299-308
2. Breen, R. B., Zuckerman, M.(1999). ,,Chasing" in gambling behavior: personality and cognitive determinants.Personality Individual Differences, 27, 1097-1111
3. Derevensky, J.L., si Gupta, R. (2006). Measuring gambling problems amongst adolescents: Current status and future directions. International Gambling Studies, 6(2), 201-215.
4. Erving, Goffman (2004). Aziluri. Eseuri despre situatia sociala a pacientilor si a altor categorii de persoane institutionalizate.Bucuresti, Polirom.
5. Franziska, C., Reiner, H., Matthis, M.(2017). Exposure to Gambling Advertisements and Gambling Behavior in Young People. Journal of Gambling Studies, 33(1), 1-13.
6. John B. Murray (1993). Review of research on pathological gambling. [Online] Disponibil pe: http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.2466/pr0.1993.72.3.791. [Accesat la data de 23.12.2016]. 
7. John, W., Welte, M. BarnesMarie-Cecile, O. TidwellJoseph, H. HoffmanWilliam. F. (2016). The Relationship Between Distance from Gambling Venues and Gambling Participation and Problem Gambling Among U.S. Adults. Journal of Gambling Studies, 32(4), 1055- 1063.
8. Katie, P., Jason, L., Maria, B., Nick, G.(2016). The Effects of Pop-up Harm Minimisation Messages on Electronic Gaming Machine Gambling Behaviour in New Zealand. Journal of Gambling Studies, 32(4), 1115-1126.
9. Jacques C., Ladouceur R., Ferland F.(2000). Impact of availability on gambling: a longitudinal study. Canadian Journal of Psychiatry, 45(9), 810-815.
10. Kingma, S.(2002). Gaming is Play, It Should Remain Fun!: The Gaming Complex, Pleasure and Addiction. Constructing the New Consumer Society, 173-193.
11. Kevin Harrigan (2013). About slot machines. [Online] Disponibil pe: https://www.problemgambling.ca/gambling-help/gambling-information/about-slot-machines.aspx. [Accesat la data de 23.12.2016]. 
12. Lupu, V. (2008). Jocul patologic de noroc la adolescenti, Editura Risoprint, Cluj-Napoca. 
13. Mark D. Griffiths (1991) Amusement machine playing in childhood and adolescence: A comparative analysis of video games and fnait machines. Journal of Adolescence, Volumul 14, pg. 53-73.
14. Matthew. B., Belinda, C.(2017). Validation of the Short Gambling Harm Screen (SGHS): A Tool for Assessment of Harms from Gambling. Journal of Gambling Studies, 1-14.
15. .Miguel Costa-Gomes, Vincent P. Crawford (2001). Cognition and behavior in normal-form games: An experimental study. [Online] Disponibil pe: http://econweb.ucsd.edu/~v2crawford/CGCrBr01EMT.pdf. [Accesat la data de 23.12.2016]. 
16. Mike, D., Madison, S.,Kevin, H.(2014). The Impact of Sound in Modern Multiline Video Slot Machine Play. Journal of Gambling Studies, 30(4), 913-929.
17. Poulin, C. (2001). An assessment of the validity and reliability of the SOGSRA. Journal of Gambling Studies, 18(1), 67-93.
18. Stephanie, B., Nicola, D., Richard, R. (2016). The Utilisation of Music by Casino Managers: An Interview Study. Journal of Gambling Studies, 32(4), 1127-1141.
19. Sandeep, M., Martin, L., Robert, W.(2017). Gambling, Risk-Taking, and Antisocial Behavior: A Replication Study Supporting the Generality of Deviance. Jornal of Gambling Studies, 33(1), 15-36


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!