Centrul de Evaluare - O Metoda Utilizata in Recrutarea si Selectia Personalului de Conducere

Cuprins disertatie Cum descarc?

Lista figurilor/ 3
INTRODUCERE/ 4
CAPITOLUL 1
RECRUTAREA SI SELECTIA PERSONALULUI
1.1. Importanta recrutarii si selectiei de personal in cadrul organizatiilor/ 5
1.2. Activitati preliminare ale recrutarii si selectiei personalului/ 5
1.3. Recrutarea personalului/7
1.4. Selectia personalului/ 9
CAPITOLUL 2
METODA CENTRULUI DE EVALUARE IN RECRUTAREA SI SELECTIA PERSONALULUI DE CONDUCERE
2.1. Definire si principii/ 12
2.2. Caracteristici ale unui centru de evaluare/ 15
2.3. Metode si tehnici utilizate intr-un centru de evaluare/ 18
2.4. Aspecte administrative ale centrului de evaluare/ 23
2.5. Evaluatorii si pregatirea lor/ 23
2.6. Validitatea centrului de evaluare/ 25
2.7. Avantajele si dezavantajele unui centru de evaluare/ 25
CAPITOLUL 3
CENTRUL DE EVALUARE, O METODA DE SELECTIE UTILIZATA IN CADRUL COMPANIEI LUGERA & MAKLER
3.1. Descrierea organizatiei studiate/ 27
3.2. Metodologia de lucru a companiei in crearea unui centru de evaluare/ 28
3.3. Delimitarea problemei cercetate/ 29
CAPITOLUL 4
METODOLOGIA CERCETARII
4.1. Obiectivul studiului de caz/ 30
4.2. Formularea ipotezelor/ 30
4.3. Stabilirea esantionului de cercetare/ 30
4.4. Metode si instrumente de colectare a datelor/ 31
4.5. Prezentarea si interpretarea rezultatelor/ 33
4.6. Recomandari/ 45
CONCLUZII/ 48
Bibliografie/ 49
Anexe/ 51


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Daca in trecut, conducerea la nivelurile cele mai inalte ale organizatiilor era asigurata de indivizii ce apartineau unui anumit grup social sau familial, iar in organizatiile mici conducerea se transmitea din tata in fiu, in prezent importanta conducerii la orice nivel a devenit fapt recunoscut atat de teoreticieni, cat si de practicieni. Evolutia societatii a adus cu sine o multitudine de transformari- sociale, economice, politice, culturale, organizatorice- care au dus inevitabil la modificarea perspectivei de interpretare a selectiei personalului. 
M-am oprit in elaborarea acestei lucrari asupra unei parti pe care o consider importanta in cadrul managementului resurselor umane. Intrucat tratarea subiectului de selectie a personalului necesita un spatiu mult mai larg, am ales sa ma concentrez asupra unui aspect delimitat in cadrul acestui proces, si anume selectia personalului de conducere, axandu-ma in speta pe metoda centrului de evaluare sau a assessment center-ului, cum mai este numit.
Motivul pentru care aceasta tema mi-a trezit interesul este acela ca aduce un element de noutate in privinta metodelor de recrutare si selectie. Deplasarea centrului de greutate de pe executant pe conducator a ridicat in fata selectiei personalului o multitudine de probleme noi, iar necesitatea rezolvarii acestor probleme a condus in acelasi timp la inovatii in domeniu. Folosirea centrului de evaluare in selectia personalului de conducere este o metoda relativ noua in Romania, dovada fiind existenta informatiilor cu privire la acest proces intr-o masura mai mica in cartile autohtone din domeniu comparativ cu literatura de specialitate straina. 
Dupa parerea mea, aceasta metoda a inceput deja sa fie utilizata si la noi in proportii din ce in ce mai mari, fiind aplicata in special de catre companiile specializate in oferirea de servicii integrate de resurse umane in beneficiul clientilor pe care ii detin si care le solicita un astfel de serviciu. Scopul lucrarii de fata este de a prezenta aspectele teoretice din spatele unui centru de evaluare, de a descrie si analiza multitudinea de instrumente folosite, precum si de a evidentia, in urma aplicarii unui chestionar, validitatea mai mare decat cea reiesita in urma unui interviu de selectie sau a evaluarii facute de o singura persoana. 
In finalul lucrarii, am considerat oportun ca in functie de rezultatele pe care le-am obtinut in urma studiului de caz sa formulez unele recomandari si sa specific care sunt limitele acestei lucrari.
CAPITOLUL 1
RECRUTAREA SI SELECTIA PERSONALULUI
1.1. Importanta recrutarii si selectiei de personal in cadrul organizatiilor
Inca de la inceputul capitolului este necesara intelegerea locului si rolului recrutarii si selectiei in cadrul proceselor care alcatuiesc managementul resurselor umane, termen relativ recent pentru ceea ce se numea traditional activitatea de personal a organizatiei, denumire care mai poate fi inca intalnita si astazi in unele organizatii, in special in cele bugetare.
Consider necesar ca inainte de a merge mai departe sa ofer definitiile acestor doi termeni. 
Recrutarea reprezinta activitatea de identificare a persoanelor care au caracteristicile si indeplinesc conditiile cerute pentru ocuparea unui anumit post, precum si de atragere in vederea participarii lor la procesul ulterior de selectie, in timp ce selectia consta in alegerea, conform anumitor criterii, a celui mai potrivit sau competitiv candidat pentru ocuparea unui post. 
Raportat la aceste definitii, reiese in primul rand importanta cu totul deosebita pe care o au recrutarea si selectia pentru bunul mers al organizatiei, de felul in care vor fi recrutati viitorii angajati depinzand in mare masura succesul organizational. In al doilea rand, trebuie mentionata si legatura care exista intre cele doua actiuni, in sensul ca recrutarea constituie o premisa indispensabila pentru selectie, iar ultima un efect care va purta amprenta calitatii recrutarii. Astfel ca, o proasta coordonare a procesului va atrage dupa sine unele costuri cum ar fi, costurile directe ale recrutarii (costurile anunturilor publicitare de angajare, precum si cele implicate de timpul utilizat pentru recrutare) si costurile privitoare la instruire (resurse materiale si umane implicate, precum si resursa de timp afectata de procesul de supervizare a noilor angajati).


Fisiere in arhiva (1):

  • Centrul de Evaluare - O Metoda Utilizata in Recrutarea si Selectia Personalului de Conducere.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!