Cercetarea Imaginii Băuturilor Răcoritoare în Rândul Consumatorilor

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I - PRODUSUL – VARIABILA CENTRALĂ A MIXULUI 
DE MARKETING 6
1.1. Politica de marketing şi politica de produs 5
1.2. Consideraţii generale privind mixul de marketing 8
1.3. Abordarea produsului din perspectiva marketingului 11
1.4. Elemente constitutive ale politicii de produs 16
CAPITOLUL II – PIAŢA PRODUSULUI - BĂUTURI RĂCORITOARE DIN ROMANIA 20
2.1 Elemente ce definesc piata bauturilor racoritoare 20
2.2 Analiza mediilor componentelor 31
CAPITOLUL III – ANALIZA IMAGINII PRODUSULUI - BAUTURI RACORITOARE IN RANDUL CONSUMATORILOR 40
3.1 Premizele Cercetarii 40
3.2 Prelucrarea informatiilor 44
CONCLUZII 62
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din disertație Cum descarc?

NTRODUCERE
Dintre cele patru elemente primordiale, apa a fost probabil cea mai preţuită de către umanitate de-a lungul veacurilor. Apa a fost venerată penru miraculosul său har de a fi indispensabilă existenţei noastre. Ea pare a ascunde însuşi secretul vieţii prin simplitatea sa tainică. Zeităţile mitologice se luptau pentru a o aconta, iar mai spre timpurile noastre, Leonardo da Vinci o numea ,,seva vieţii”. Apa este cautată obsesiv de către savanţi pe lumi îndepărtate, existenţa ei fiind proba cea mai de încredere pentru existenţa vieţii.
Deşi a rămas indispensabilă existenţei noastre, şi cel mai probabil, aşa va rămâne, apa, în forma sa elementară, a devenit din ce în ce mai puţin populară. În ultimele secole, apa s-a transformat din lichid primordial într-un simplu ingredient. 
Analizând alimentaţia publică din ţările dezvoltate, observăm că o cantitate semnificativă din necesarul de apă zilnic al unei persoane este obţinut nu prin consumul de apă în stare pură, ci prin consumul altor băuturi.
Motivarea şi prezentarea structurii
În ultimele decenii, băuturile răcoritoare au devenit probabil cele mai populare băuturi nealcoolice. Acestea sunt asociate cu un stil de viaţă occidental, modern şi juvenil.
Popularitatea acestor băuturi este motivul alegerii lor drept subiect al acestui proiect. Ele fac parte inevitabil din viaţa noastră, consumul lor fiind un lucru comun, dacă nu zilnic, atunci cel puţin săptămânal. Autorii proiectului speră ca prin intermediul acestui material, să se genereze o mai bună conştientizare a criteriilor de calitate urmărite atunci când sunt consumate băuturile răcoritoare, dar şi o cunoaştere mai bună a tuturor aspectelor legate de băuturile răcoritoare. 
În acest sens, structura proiectului începe printr-o scurtă prezentare a istoriei băuturilor răcoritoare corbogazoase, de la invenţia metodelor de producere în mod artificial al apei carbogazoase şi până la descrierea proporţiei din prezent a gigantului Coca-Cola. Urmează o scurtă prezentare a istoriei băuturilor răcoritoare autohtone. Primul capitol prezintă o clasificare a tipurilor de băuturi carbogazoase, principalele etape ale procesului de producţie al acestora, caracteristicile de calitate fizico-chimice şi senzoriale, precum şi avantajele şi dezavantajele nutriţionale ale consumului acestora. În următoarele capitole este analizată piaţa băuturilor răcoritoare şi este prezentată o analiză a esteticii ambalajelor a două mărci de băuturi răcoritoare, urmărindu-se respectarea exigenţelor de etichetare. În ultimele două capitole, băuturile răcoritoare alese sunt analizate şi evaluate din punct de vedere senzorial.
Scurt istoric al produsului
Băuturile carbogazoase s-au dovedit populare încă din timpurile antice, când izvoarele minerale erau considerate a fi făurite de către zeităţi, iar despre consumul de apă minerală se credea că generează efecte tămăduitoare miraculoase. În perioada Evului Mediu, în Europa şi Orientul apropiat au existat nenumărate combinaţii de fructe, stoarse sau uscate, rădăcini, mirodenii sau flori, care, combinate cu apă minerală, rezultau într-o băutură răcoritoarea apreciată pe timp de vreme caldă.
Epoca modernă a băuturilor răcoritoare a debutat odată cu descoperirea posibilităţii de a crea apă carbogazoasă în mod articilial. Acest moment s-a consemnat în 1767, când englezul Joseph Priestley a avut inspiraţia de a suspenda un vas cu apă deasupra unui butoi cu bere aflată în plină fermentaţie. Apa corbogazoasă obţinută avea o aromă pe care inventatorul o considera plăcută, obişnuind să îşi trateze prietenii cu un pahar rece din invenţia sa. Acelaşi englez a descoperit că este mai uşor să impregnezi apa cu dioxidul de carbon rezultat în urma reacţiei dintre calcar şi acid sulfuric.
Comercializarea apei carbogazoase a avut cel mai mare succes în Statele Unite, la începutul secolului al XIX-lea, iar în anii 1830 existau deja fabrici de apă carbogazoasă în New York şi Philadelphia, generând venituri foarte mari. Farmaciştii americani au început mai întâi să adauge plante medicinale apei carbogazoase, apoi alte mirodenii, plante sau extracte de fructe. La începutul următorului secol, aceste băuturi făceau deja parte din cultura americană, vânzările de sticle cu apă carbogazoasă aromată generând profituri uriaşe. Problema metodei de îmbuteliere era însă una foarte importantă pentru această industrie emergentă, şi a fost rezolvată odată cu apariţia dozei din aluminiu, în 1935, ambalaj definitoriu al băuturilor carbogazoase. Tot în această perioadă au apărut şi alte elemente caracteristice, precum distribuirea prin intermediul automatelor sau al baxurilor cu saşe recipiente.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cercetarea Imaginii Bauturilor Racoritoare in Randul Consumatorilor.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

B.Cotigaru , Impactul marketing-design în activitatea de cercetare-dezvoltare de produs, Buletin de marketing nr. 2, 1977
C.Florescu, Marketing, Editura Independenţa Economică, 1997
E.Hill, T.O’Sullivan, Marketing, Editura Antet, Oradea, 1997 
Florescu, P Mâlcomete, Al. Pop , Marketing. Dicţionar explicativ, Editura Economică, Bucureşti, 2003
Mihaela Asandei si colab.- Cercetari si Modelari de Marketing, Editura Independenţa Economică, 2009
Norman Hart, Marketing industrial, Editura Codex, Bucureşti, 1998
Ph. Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1998
Ph. Kotler, Marketing. Management, 7th edition, Printice Hall, 1992
Robert T. Lauterborn, New Marketing: for P’s passe; C-words take over Advertising Age, 1 oct., 1990
Şt. Prutianu, C.Munteanu, C.Caluschi, Inteligenţa. Marketing Plus, Editura Polirom, Iaşi, 2004
T.Gherasim, A. Gherasim – Cercetari de marketing , Ed. Economica, Bucuresti 2003


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!