Cercetari Privind Combaterea Buruienii Stellaria Media - Rocoina in Cultura de Capsun

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
TEHNOLOGIA DE CULTURA 1
1 1 Infiintarea plantatiilor anuale 2
1 2 Infiintarea plantatiilor multianuale 5
1 3 Cultura capsunului remontant 6
1 4 Cultura protejata a capsunului 7
1 5 Cultura in sere-solar 8
1 6 Cultura capsunului in sere 8
1 7 Cultura capsunului in rasadnite 10
1 8 Boli si daunatori la capsun 10
1 8 1 Viroze 10
1 8 2 Micoze 11
1 9 Insecte daunatoare 11
1 9 1 Afidele 11
1 9 2 Acarienii 12
1 9 3 Gargarita neagra sau Anthomus rubi 13
1 9 4 Gandacul capsunului, sau Galerucella tenelia 13
1 9 5 Gandacul paros - Epicometis hirta 13
1 9 6 Nematozii 13
1 9 7 Alti daunatori 14
1 10 Alti daunatori 15
1 11 Recoltarea capsunelor 16
1 12 Compozitia biochimica a fructelor si valoarea lor 
in alimentie 17
CAPITOLUL 2
2 1 COMBATEREA BURUIENILOR IN CAPSUNARII 19
2 2 Metode de combatere 19
2 3 Alegerea terenului Pregatirea solului si alte masuri 20
2 4 Rotatia culturilor 20
2 5 Competitivitatea culturii 20
2 6 Prasitul mecanic si manual 21
2 7 Mulcirea 21
2 8 Erbicide 22
2 9 Tratamentul de fumigare a solului 22
2 10 Erbicide pentru plantatiile noi 22
CAPITOLUL 3
CERCETARI PRIVIND COMBATEREA CHIMICA A BURUIENILOR IN PLANTATIILE DE CAPSUN 
4 1 Scopul cercetarilor si descrierea substantelor folosite 31
4 2 Descrierea speciei Stellaria media si a pericolului pe care il prezinta pentru cultura de capsun 32
4 3 Amplasarea experientei 34
4 4 Rezultate obtinute si interpretarea lor 35
4 5 Concluzii 38
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
TEHNOLOGIA DE CULTURA 
Capsunul este o planta perena, cu o durata de viata de 3-5 ani, in care poate da 2-4 recolte de fructe dar s-a demonstrat ca este mai rentabila cultura anuala decat cea multianuala. In sistemul de cultura anuala, capsunul se planteaza vara, in iunie-iulie utilizand stoloni refrigerati. In primavara anului urmator (mai iunie) plantele rodesc abundent dupa care se defriseaza. Capsunul da fructele cele mai mari la prima si, eventual, a doua fructificare. Apoi greutatea medie a fructelor se reduce considerabil. Pe masura ce imbatranesc plantele devin mai sensibile la atacul bolilor si daunatorilor iar terenul este invadat de buruieni dintre care pir, palamida, volbura. De aceea, reinnoirea plantatiilor de capsun la intervale mai scurte de timp contribuie la lichidarea focarelor de infectie precum si la mentinerea potentialului biologic si productiv al plantelor la un nivel ridicat. 
Plantele de capsun in varsta de un an sunt apte sa dea productii mari iar fructele lor ajung la maturitate cu 2-5 zile mai devreme fata de cele ale plantelor mai in varsta. Productia anuala de capsune a unui hectar de cultura este de 15-25 t, in functie de soiuri. 
In cultura multianuala productia scade la 5-8 t/ha. In total, o plantatie multianuala de capsun cu durata de 3 ani produce 2 recolte de fructe care insumeaza 10-16 tone, deci mai putin decat o cultura anuala. 
Pana la infiintarea culturii anuale de capsun in iunie-iulie terenul se
foloseste pentru o alta cultura timpurie: salata, spanac, ceapa verde. In anul urmator dupa defrisarea culturii anuale de capsun in iunie, terenul se pregateste si se insamanteaza sau se planteaza cu o cultura tarzie: varza de toamna, castraveti, fasole. Deci, un alt avantaj al culturii anuale de capsun este acela ca se incadreaza perfect intr-o rotatie cu legume, inclusiv in culturi asociate permitand obtinerea a doua recolte pe an de pe aceeasi suprafata de teren. 
1.1. Infiintarea plantatiilor anuale 
Pentru prima data in Romania o astfel de plantatie a fost infiintata la Simleul-Silvaniei de Schill Margareta in 1958. Pentru cultura anuala se aleg terenuri de gradina, plane sau usor inclinate pana la 7%, pretabile la mecanizare si irigare. Terenul se desfunda mecanic la 35-45 cm, cu cel putin 10-14 zile inainte de plantare. Odata cu desfundatul se incorporeaza in sol 30-40 t gunoi de grajd bine descompus, 200-400 kg superfosfat si 200-250 kg sulfat de potasiu pe un hectar. 
Capsunul reactioneaza in mod nefavorabil la fertilizarea cu sare potasica, 
deoarece tolereaza greu clorurile. Nu se recomanda o ingrasare abundenta, peste necesarul optim al plantei in anul plantarii, deoarece productia de fructe scade in favoarea unei cresteri excessive vegetative. 
Pentru combaterea daunatorilor din sol inainte de desfundare solul se trateaza cu Lindatox 3%, 40 kg/ha si cu Nemagon 100-200 kg/ha. Terenul desfundat, fertilizat si dezinfectat se marunteste si se niveleaza cu 2-3 treceri cu grapa cu discuri. 
Timpul de plantare este vara, in lunile iunie-iulie. In zonele sudice plantatul se poate prelungi pana la 10-15 august. Completarea golurilor se face pana la mijlocul lui august. In cultura anuala de capsun productia de fructe scade proportional cu numarul golurilor necompletate sau inlocuite tarziu. Plantele sadite prea tarziu in goluri nu apuca sa diferentieze muguri floriferi, si nu produc fructe in anul urmator. Daca se intarzie plantatul, plantele nu reusesc sa diferentieze suficienti muguri florali iar in anul urmatqr vor produce mai putin. Ca sa fie rentabila, intr-o plantatie anuala o plantuta trebuie sa diferentieze in primul an cel putin 5 muguri floriferi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetari Privind Combaterea Buruienii Stellaria Media - Rocoina in Cultura de Capsun.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!