Cetatenia Europeana

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CONCEPTUL SI EVOLUTIA CETATENIEI EUROPENE 7
? 1.1 Elemente definitorii ale conceptului de cetatenie europeana 7
? 1.2 Evolutia istorica a institutiei cetateniei europene 22
CAPITOLUL II. SPECIFICUL STATUTULUI JURIDIC AL 
CETATENIEI EUROPENE 35
? 2.1 Drepturile si indatoririle cetateanului european 35
2.1.1. Dreptul de libera circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre 39
2.1.2. Dreptul de a alege si de a fi ales in Parlamentul European, precum 
si la alegerile locale 41
2.1.3. Dreptul la protectie diplomatica intr-o tara terta, in care propria tara
nu are reprezentanta consulara 46
2.1.4. Dreptul de a adresa petitii Parlamentului European si dreptul de a se 
adresa Mediatorului European 52
? 2.2 Sistemul de protectie a drepturilor cetateanului european 57
CAPITOLUL III. DIMENSIUNEA CETATENIEI EUROPENE IN 
CONTEXTUL TRATATULUI REFORMA DE LA LISABONA 68
? 3.1 Interdependenta cetateniei nationale cu cetatenia europeana 68
? 3.2 Regimul juridic al cetateniei din Republica Moldova 78
INCHEIERE 87
BIBLIOGRAFIE 91


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate si gradul de cercetare. Este in afara de orice dubiu ca traim intr-o epoca de adanci si dinamice transformari, iar constructia europeana reprezinta o marturie de netagaduit a semnificatiei si dinamismului fenomenelor cunoscute in ultimii ani. Asadar, institutia cetateniei europene este un fenomen relativ nou pentru Uniunea Europeana comparativ cu cetatenia nationala. Astfel, acest fenomen necesita un studiu profund intru elucidarea tuturor aspectelor sale.
Dupa cum afirma, C.Barzea, institutia cetateniei europene reprezinta o ,,provocare" pentru teoria si practica cetateniei. Intrucat, este o cetatenie supranationala, care pentru prima data se raporteaza la o paleta de valori si institutii, si nu apartine unui teritoriu, unei culturi si unui stat national. Cetatenia europeana vine sa consolideze constructia comunitatii politice europene transfrontaliere si sa creeze un spatiu public comunitar. Din acest punct de vedere cercetarea noului concept de cetatenie europeana este indispensabil.
Prin cetatenia europeana se incearca apropierea Europei ca un tot intreg de fiecare cetatean sau rezident al Uniunii Europene. Parcurgand o dezvoltare dinamica de la Tratatul de la Maastricht, unde a fost stipulata oficial pentru prima data aceasta institutie, pana la Tratatul de la Lisabona, unde se confera noi valente acestei institutii, cetatenia europeana devine un moment cheie pentru stabilirea unei relatii mai apropiate dintre Europa si cetateni.
Un fapt care ne demonstreaza actualitatea temei investigate este faptul ca in Tratatul de la Lisabona aceasta institutie nu este trecuta cu vederea, ci a fost fortificata prin adaugarea unor noi drepturi la cele existente deja.
Pornind de la notiunea clasica de cetatenie, care este o legatura intre stat si individ, cetatenia europeana vine sa asigure legatura intre poporul european si Uniunea Europeana - ca personalitate juridica. Totodata consacrarea unei cetatenii a Uniunii Europene in tratatele de baza aminteste importanta acesteia pentru om, ea consolidand personalitatea sa sociala, care ii permite sa actioneze fie direct, fie prin imputernicire. Ca aceasta imputernicire sa functioneze peste frontierele statului este o sansa istorica, caci a constitui o cetatenie multipla al carei rezultat se situeaza la nivel de un continent este un eveniment care deschide o noua perioada pentru istoria omenirii.
Cetatenia europeana este rezultatul integrarii europene si un raspuns la problemele pe care aceasta integrare le-a adus cu ea. In acelasi timp, natura specifica a conceptului de cetatenie europeana se poate vedea in analiza drepturilor specifice, desi nu dezvaluie natura reala a acestui fenomen. In acest sens cetatenii din tarile Uniunii Europene au responsabilitati si drepturi in viata politica a Uniunii Europene. Ei au un rol determinant in dezvoltarea in viitor a acesteia.
Dinamica evolutiei relatiilor comunitare si a vietii in general este de natura sa marcheze o reactie stiintifica, doctrinara la schimbarile care se produc in lumea contemporana, constientizarea si fundamentarea lor stiintifica.
In ceea ce priveste gradul de investigatie, am incercat sa realizam o cercetare a literaturii de specialitate din domeniul respectiv, sa evidentiem diversitatea opiniilor si conceptiilor privind institutia cetateniei europene. Astfel, suportul juridico-doctrinar al cercetarii este bazat si pe lucrarile de valoare ale savantilor juristi care au studiat domeniul in cauza.
In scopul atingerii obiectivului investigat, urmarind abordarea graduala a problemelor enuntate, in procesul elaborarii lucrarii a fost selectat materialul doctrinar teoretic, normativ-legislativ, precum si cel referitor la conceptiile in materia cetateniei europene.
In acest sens, dorim sa remarcam urmatorii autori, care au elaborat monografii, studii de o mare importanta: Barzea Cezar, Guyla Fabian, Granrut du Claude, Munteanu Stefan, Schnapper Dominique, Bachelier Christian, Vrabie Mihaela, Zorgbibe Charles, Martinello Marco, Thatham Allan, ?????? ?.?.
Suportul normativ-legislativ constituie tratatele Uniunii Europene(Tratatul de la Maastricht, Tratatul de la Amsterdam, Tratatul de la Nisa, Tratatul de la Lisabona), conventii internationale, decizii, directive, precum si jurisprudenta Uniunii Europene.
De asemenea, au fost studiate publicatiile din domeniu, din revistele de specialitate: ,,Legea si Viata", ,,Revista Nationala de Drept", ,,Revista Romana de Drept Comunitar", ,,Sfera Politica".
In ceea ce priveste gradul de investigatie a problemei in literatura de specialitate in Republica Moldova constatam cu regret ca sunt lipsa studiile si monografiile in domeniul cetateniei europene, desi institutia cetateniei nationale este studiata pe larg de catre Arseni A., Suholitco L. Totusi, speram ca in viitorul apropiat sa apara si in literatura autohtona cercetari in domeniul cetateniei europene.
Scopul si obiectivele lucrarii. Uniunea Europeana fiind declarata si o Europa a cetatenilor, am avut ca scop studierea institutiei cetateniei europene si a interdependentei acesteia cu organismele europene, cu cetatenia nationala, aceasta prezentand interes atat din punct de vedere teoretic, cat si practic.
Scopul principal al tezei se refera la analiza detaliata a conceptiilor, ideilor, opiniilor doctrinare ale cercetatorilor in domeniu atat din statele membre ale Uniunii Europene, cat si ale celor din alte state privind: conceptul cetateniei europene, evolutia institutiei cetateniei europene, continutul statutului juridic al cetateanului european, precum si noua sa abordare in Tratatul de la Lisabona. Totusi obiectivul cel mai elocvent este de a conferi o noua dimensiune acestui fenomen atat novator, cat si integrator al Uniunii Europene.
Intru realizarea obiectivului mentionat ne propunem a trasa anumite probleme care sunt propulsate de fenomenul european al integrari:
- elucidarea elementelor de baza si istoricului evolutiei institutiei cetateniei;
- precizarea valorii si rolului cetateniei europene in procesul de integrare europeana;
- fundamentarea importantei cetateniei europene pentru consolidarea Uniunii Europene;
- analiza drepturilor cetateniei europene;
- studierea modalitatilor de protejare a drepturilor cetatenilor europeni;
- evidentierea noilor trasaturi ale acestei institutii.
Prin urmare, prezenta lucrare vine sa intregeasca cercetarile intreprinse anterior in domeniu, evidentiind unele tendinte si aspecte noi specifice pentru actuala etapa de dezvoltare a comunitatii europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia Europeana.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!