Comparatia dintre IAS 37 si OMFP 3055

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In relatiile de piata apar un sir de riscuri si incertitudini. Acestea la randul lor, provoaca unele cheltuieli, pierderi unice, iar pentru evitarea lor in contabilitate este necesara constituirea unor instrumente de prevenire cum ar fi provizioanele. Provizioanele au rolul de a pastra intagibila valoarea de intrare a activelor si a datoriilor.
Disertatia include: o introducere, trei capitole, doua tabele si bibliografie. Ea este expusa pe 33 de pagini, 2 tabele si 9 surse bibliografice.
CAPITOLUL I - este prezentat standardul international de contabilitate IAS 37 "Provizioane, datorii si active contingente", aria sa de aplicabilitate, limitele, deficientele sale, precum si aparitia noului standard IAS 37.
CAPITOLUL II - sunt prezentate diferentele care exista la ora actuala intre Ordinul Ministrului Finantelor Publice numarul 3055 / 2009 si standardul international de contabilitate IAS 37 "Provizioane, datorii si active contingente".
CAPITOLUL III - sunt evidentiate criteriile de convergenta contabila, elemente pro si contra convergentei contabile la nivel mondial, precum si modul si efectele alinierii contabilitatii din Romania la standardele internationale.
Prezenta disertatie are ca scop evidentierea necesitatii convergentei contabile la nivel mondial, precum si ce efecte au avut acestea la nivelul contabilitatii romanesti.
CAPITOLUL I
STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE IAS 37 - PROVIZIOANE, DATORII SI BUNURI EVENTUALE - LIMITE, ARIE DE APLICABILITATE, DEFICIENTE SI NOUL IAS 37
STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE IAS 37 - PROVIZIOANE, DATORII SI BUNURI EVENTUALE - LIMITE, ARIE DE APLICABILITATE, DEFICIENTE SI NOUL IAS 37
Ca si celelalte activitati umane si celelalte discipline care cad sub incidenta stiintelor sociale, contabilitatea este in mod fundamental produsul mediului sau. Mediul contabilitatii este dat de conditiile, de restrictiile, de influentele societatii, economiei, politicii si cadrului juridic si evolueaza odata cu timpul.
Partea vizibila a contabilitatii, de tinere a registrelor si intocmire a situatiilor financiare, are in spate un cadru teoretic bine pus la punct, care cuprinde obiective filosofice, speculatii teoretice, judecati, creativitati sau discutii, teorii normative, idei organizate, definitii precise, ipoteze, postulate, principii, restrictii preliminare.
Fundamentele conceptuale ale contabilitatii nu tin de domeniul descoperirilor. Mai degraba, noi suntem cei care le cream, le elaboram, tinand cont de factorii de mediu sau de intuitie. Recunoasterea si credibilitatea acestora se bazeaza pe utilizarea si acceptarea lor general de catre cei care intocmesc, verifica, utilizeaza si normalizeaza situatiile financiare.
Utilitatea unui cadru conceptual contabil este legata, in primul rand, de elaborarea standardelor contabile care sa se bazeze pe un ansamblu coherent de obiective si de concepte fundamentale, iar in al doilea rand, acesta ar trebui sa aiba ca si efect ameliorarea intelegerii situatiilor financiare de catre utilizatori si sa intareasca increderea acestora in calitatile informatiilor financiare. Existenta unui cadru teoretic vine in intampinarea problemelor cu care se confrunta practicienii, dar reprezinta totodata si suportul material pentru predarea contabilitatii in scoli.
Cadrul contabil conceptual al IASB stabileste conceptele si principiile teoretice care alcatuiesc un sistem de referinta privind intocmirea si prezentarea situatiilor financiare. In acest sens documentul isi aroga calitatea de referential privind definirea de norme contabile
Standardele Internationale de Raportare Financiara (cunoscute si sub numele de IFRS, provenit de la denumirea in engleza: International financial reporting standards) reprezinta un set de standarde globale emise, in prezent de catre Consiliul pentru IAS - International Accounting Standards Board.
Multe dintre standardele care fac parte din IFRS sunt cunoscute, insa, sub vechea denumire de Standarde Internationale de Contabilitate (IAS). IAS au fost emise intre 1973 si 2001 de catre Comitetul pentru IAS - Intrenational Accounting Standards Committee (IASC). In aprilie 2001 IASC a adoptat toate standardele IAS, continuand dezvoltarea lor, iar noile standarde poarta denumirea de IFRS. Desi in prezent nu se mai emit standarde IAS cele deja existente sunt inca in vigoare pana la inlocuirea sau modificarea lor, prin emiterea de noi standarde IFRS.
IASC a devenit in 2001 IASB, aparand ca raspuns la necesitatile de rezolvare a unor probleme practice la nivel international, fiind considerat cel mai influent si cel mai avansat organism in materia de normalizare si armonizare contabila. Una din atributiile IASB este, asa cum am mentionat anterior, emiterea Standardelor Internationale de Contabilitate, respectiv a Standardelor Internationale de Raportare Financiara, standarde care sa reflecte punctul de convergenta a tuturor partilor interesate de informatia contabila.
Asadar obiectivul principal al IASB este de publica si promova Standardele Internasionale de Raportare Financiara universal acceptate. Aceasta nu inseamna ca Standardele Internationale de Contabilitate presupun standardizarea contabilitatii, ele incurajeaza utilizarea unor anumite conventii si principii generale in constructia rationamentului general, fara sa anihileze particularitatile nationale.
In tara noastra reforma a avut loc dupa anul 1989 in mai multe etape. In ceea ce priveste reglementarile contabile actuale, acestea abroga vechile ordine 94/2001, respectiv 306/2002 si nu mai fac diferenta intreprinderi mari - intreprinderi mici. In consecinta, pe baza OMFP nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforma cu directivele europene, incepand cu anul 2006, sistemul contabil romanesc va adopta directivele contabile europene (actualizate la randul lor in raport cu IAS/IFRS). In perspectiva, din anul 2007, se va reveni la standardele internationale de raportare financiara aplicabile in paralel cu normele anterioare, care sunt obligatorii pentru toate intreprinderile indiferent de marime.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatia dintre IAS 37 si OMFP 3055.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!