Comunicarea Nonverbala

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I - Limbajul spatiului 5
1.1 Zona intima 6
1.2 Zona personala 7
1.3 Zona sociala 7
1.4 Zona publica 8
1.5 Exceptii 8
1.6 Autovehiculul 10
1.7 Teritoriul si marcarea acestuia 10
1.8 Gesturi teritoriale 11
Capitolul II - Limbajul trupului 13
2.1 Postura 13
2.2 Pozitia corpului 14
2.3 Piciorul si laba piciorului 18
2.4 Bratul 22
2.5 Mana si palma 24
2.6 Mana dusa la fata 30
2.7 Capul 38
2.8 Privirea si ochii 39
2.9 Miscarile ochilor 42
2.10 Alte gesturi 44
Capitolul III - Microexpresiile 45
3.1 Fericirea 47
3.2 Frica 47
3.3 Surprinderea 48
3.4 Dezgustul 49
3.5 Dispretul 49
3.6 Furia 50
3.7 Supararea 50
Capitolul IV - Paralimbajul 52
Capitolul V - Artefactele 55
Capitolul VI - Jocul Mafia 57
6.1 Despre joc 57
6.2 Scopul jocului 58
6.3 Desfasurarea pe scurt a jocului 59
6.4 Simularea unei etape de joc 59
6.5 Analiza si concluziile finale 64
Concluzii 66
Bibliografie 67


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Comunicarea este procesul de transmitere si receptionare a mesajelor care pot fi procese mentale (concluzii, ganduri, decizii interioare) sau expresii fizice (gesturi, sunete). Oamenii preiau mesaje, le prelucreaza spre a le intelege si lanseaza mesaje pentru atingerea anumitor scopuri. Totodata, tipurile de mesaje pe care le implica comunicarea sunt mesajele verbale si mesajele nonverbale.
Termenul de mesaj verbal semnifica un mesaj transmis prin limba scrisa sau prin cea vorbita, adica este exprimat fie in cadrul unor discutii fie pe parcursul unor scrieri.
Desigur, oamenii nu folosesc doar cuvinte pentru a comunica. Ori de cate ori se comunica, se trimit in exterior mesaje si prin intermediul altor mijloace. Chiar atunci cand nu scriem sau vorbim noi totusi comunicam ceva, uneori neintentionat.
Mesajele verbale compun o modalitate de comunicare verbala, ce se realizeaza prin intermediul limbajului verbal si sunt utilizate pentru transmiterea ideilor. Pe de alta parte, mesajele nonverbale compun modalitatea de comunicare nonverbala, ce se realizeaza prin intermediul limbajului nonverbal si sunt utilizate in transmiterea mesajelor emotionale. In comunicarea face-to-face, cele doua modalitati de comunicare, verbala si nonverbala, nu pot opera separat.
Ansamblul elementelor comunicarii nonverbale este uneori denumit ,,metacomunicare", unde prefixul ,,meta"(cuvant de origine greaca) inseamna ,,dincolo" sau ,,in plus".
Metacomunicarea este deci ceva in plus fata de comunicare, ea transcende comunicarea scrisa sau orala si trebuie sa fim constienti si de existenta sa. Aceasta, insoteste orice mesaj si are o importanta deosebita, intrucat ascultatorul va folosi mesaje nonverbale pentru a-l ajuta sa interpreteze ce i se comunica, dar mai important, el va prelua intelesul mai degraba din metacomunicare decat din cuvintele auzite, in special atunci cand "una se spune si alta se face". Daca de exemplu, atunci cand o persoana este suparata, aceasta incearca sa ascunda acest lucru si trebuie sa fie constienta de pozitia corpului, modul in care foloseste gesturile, privirea, expresia fetei, tonul vocii, altfel risca sa-si tradeze adevarata stare.
Albert Mehrabian (1967) a stabilit ca proportia in care folosim limbajul verbal si limbajul nonverbal, in comunicarea orala, este urmatoarea:
- 7% limbajul verbal (cuvintele oral/scris);
- 38% paralimbajul (tonalitatea, inflexiunile vocii); 
- 55% limbalul corpului (postura, gesturile, mimica);
Ray L. Birdwhistell (1977) sustine ca in relatiile interpersonale prin cuvinte se transmit 35% din informatii, corpul si vocea oferind 65% din totalul informatiilor. A.G. Miller, pe de alta parte, apreciaza ca 82% din informatii sunt transmise cu ajutorul limbajului corpului si al vocii, iar restul de 18%, prin limbajul verbal, insa toti au ajuns la concluzia unanima, si anume ca, desi mesajele verbale au un impact aparent mai mare, mesajele nonverbale reprezinta o majoritate covarsitoare din totalul informatiilor transmise prin intermediul unui mesaj.
In comunicarea nonverbala se folosesc seturi de semne, coduri, care prin combinare dau o anumita structura. Analiza structurii comunicarii nonverbale impune luarea in considerare a codurilor, modelelor si scopurilor specifice implicate.
Cercetatorii au realizat mai multe clasificari in ceea ce priveste comportamentul nonverbal si a comunicarii nonverbale, rezultate din combinarea codurilor si mediilor de transmitere a mesajelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Nonverbala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!